Bayram Cigerli Blog

Bigger İnfo Center and Archive

Sanat sevgisi insan sevgisidir./Kültür - Sanat/milliyet blog



"Sanat" insanın ürettiğinden, yine insanın haz alması olduğuna göre: Yaşadığımız doğal ortam bir sanat eseri gibi düzanlenmemiştir.

"Kâinat" denen bütünün, küçük bir noktasında yaşar, diğer kısmını ise ancak hayal ederiz.

Yaşadığımğız noktaya dokunuşumuzla, sanatı başlattık. Bu dokunuşlar insan zekâsının doğaya egemen olmasını sağladı. Doğal
 ortamı, yaşam için yeterli bulmayıp, onu ihtiyaçlarımız doğrultusunda (sınırlı) değiştirmeyi başardık.

Kuşların cıvıltısı, sineklerin vızıltısı, derelerin şırıltısı ve dalgaların kayalarla vuruşmasını , izlemekle yetinmedik:

Güzel sözleri dengeleyerek "ŞİİR"
Sesleri düzenleyerek "MÜZİK"
Çizgi, renk ve biçimleri bir araya getirerek "RESİM" yaptık.

Bu çalışmaları yaparken elbette doğadan yararlandık, fakat doğaya boyun eğerek değil, ona hükmederek çalıştık. Bir örnekle devam edelim:

Ressam, belleğinden veya doğadan edindiği izlenimlerle resme başlar. Doğadan bir çalışma yaptığımızı varsayalım: Çalışma aşamasında estetik arayışlar gereği, doğadan uzaklaşılır. Daha güzel olsun diye, belki herşey değiştırilip, yeniden yaratılır. Amaç, güzel resim yapmaktır. Doğadaki elemanlar, bizim zevkimize göre yerleştirilmediklerinden, onları resme alırken (özgürce) değiştirebiliriz. Öyle bir an gelir ki; Doğa bırakılır. Gerekli dengeyi kurmak için hesaplaşmeyı tual üzerinde sürdürürüz. Sonuçta ortaya güzel bir resim çıkar. Böyle bir resimde, konu edindiğimiz doğanın değil , ressamın yorumları egemendir.

Karşımızda duran resim, bir insan tarafından tamamen "İNSANİ" duygularla yapılmıştır.

Ressamın dışındaki izleyiciler, böyle bir resmi ( konusu ile mukayese etseler dahi) daha çok severler. Çünkü, onda insanca bir yorum saklıdır. Esere duyulan hayranlıkta, en büyük pay sanatçıya aittir. Doğa gitmiş, onun yerine, yepyeni bir eser gelmiştir. Bu eserin kaynağı, ressamın iç dünyasıdır. Esere duyulan sevgi ve hayranlık, aynı anda iki adrese birden gider.Bunlardan biri eserin kendisi, diğeri ise, onu üreten sanatçının iç dünyasıdır.İşte bu nedenlerle:

"SANAT SEVGİSİ İNSAN SEVGİSİDİR"

Blog,Blog Milliyet,Alıntı,Bayram Cigerli,Okunacaklar, bayramcigerli.blogspot.com, Kültür,Sanat,

Share

0 Comments:

Yorum Gönder