Bayram Cigerli Blog

Bigger İnfo Center and Archive

Fıstığın Faydaları

yer fıstığı

Kuruyemişler içerdikleri besin öğeleri sayesinde vücuda oldukça faydalı besinlerdir. Bu besinlerden biri olan fıstık çerezi B ve E vitamini, fosfor, magnezyum ve sodyum bakımından oldukça zengindir. Yüksek protein oranı ve sağlıklı yağları sayesinde kas gelişimi içinde oldukça yararlıdır. Özellikle fıstık ezmesi vücut geliştirme sporcuları tarafından oldukça sevilerek tüketilen popüler bir besin haline gelmiştir.

Kolesterol : İçerdiği sağlıklı yağlar sayesinde kandaki kötü kolesterolü düşürerek iyi kolesterol seviyesini yükseltir. Özellikle menopoz sonrasında kadınlardaki kolesterol dengesinin düzenlenmesinde de önemli rol oynar.

Sinir Hastalıkları : Fıstığın içerisinde bulunan polifenolik maddesi sayesinde fıstık sinir hastalıklarının etkilerini azaltarak bu tip bir rahatsızlığa yakalanma riskinizi düşürür.

Enfeksiyon : Hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı savaşımızda bize yardımcı olacak antioksidanlar fıstığın içinde bolca bulunmaktadır. Bununla birlikte fıstığın içerisinde bulunan vitamin ve mineraller de vücutta enfeksiyon oluşumunun önüne geçer.

Kanser : Fıstık içerdiği sağlıklı besin öğeleri sayesinde başta mide ve kolon kanseri olmak üzere bir çok kansere yakalanma riskinizi düşürerek genel sağlığınızı iyileştirir.

Kan Şekeri : Fıstığın içinde bulunan karbonhidratlar ve yağlar kan şekerinizin düzenlenmesine yardımcı olur.

Kalp : Kalp sağlığı için sağlıklı yağlar tüketmek oldukça önemlidir. Doymamış yağ asitleri bakımından zengin olan fıstık kandaki kolesterol seviyesini dengede tutarak kalp sağlığını iyileştirir.

Saç Sağlığı : İçerdiği omega 3 yağ asitleri sayesinde saçı ve saç derisini güçlendirir. Saçı besleyerek sağlıklı bir şekilde uzamasına yardımcı olur. İçerdiği E vitamini sayesinde kırılgan ve zayıf saçlarınızın güçlenmesine yardımcı olur.

Depresyon : Vücuttaki düşük seratonin hormonu depresyona sebebiyet vermektedir. Fıstığın içinde bulunan bazı besin maddeleri depresyonla mücadele etmenize yardımcı olarak olası depresyonlara karşı sizi korur.

Cilt Sağlığı : İçerisinde bulunan sağlıklı yağlar sayesince ciltte oluşabilecek akne ve sivilcelerin oluşumunu azaltmaya yardımcı olur. Ciltteki toksinlerle mücadele ederek daha sağlıklı bir cilt görünümüne yardımcı olur.

Fıstığın Besin Değerleri (100 gr)

Karbonhidrat : 16 gr
Protein : 25 gr
Yağ : 49 gr
Kalori : 560 kcal

Fıstık Hakkında Merak Ettikleriniz

Yer Fıstığı Kilo Aldırır Mı? : Bu amacınıza göre değişir. Eğer amacınız kas yapmak ve kilo almak ise fıstık tüketmekten çekinmeyin. Ancak zayıflamak gibi bir amacınız var ise fıstık tüketimini kontrol altında tutmalısınız. Azı yarar çoğu zarar olur sizin için. İhtiyacınız kadar tüketin.

Fıstık Ezmesi Kas Yapar Mı? : İçerdiği yüksek protein miktarı sayesinde kas gelişimine destek olur.

Hamilelikte Yer Fıstığı : Hamilelik döneminde bir çok besin maddesine ihtiyaç duyarsınız. Bunlardan biri de folik asittir. Folik asit eksikliği doğurganlığı arttırır. Ayrıca içerdiği faydalı yağlar ve protein sayesinde bebek gelişimi için de oldukça faydalı olacaktır.

Not : Bu besin ile ilgili merak ettiğiniz başka bir soru var ise yazının altına yorum olarak bırakabilirsiniz.

Faydalı Besinler kategorimizdeki diğer yazılara göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Önemli Uyarı : Her şeyin fazlası zarardır. Bir kişi için yararlı olan bir besin başka biri için zararlı olabilir. Bu nedenle tükettiğiniz besinleri dikkatli seçin.
Share

Related Posts:

  • Zeytinyağının FaydalarıZeytinyağı, başta Canan Karatay hocamız olmak üzere bir çok beslenme uzmanı ve bilim insanı tarafından vücuda faydalı bir besin maddesi olarak tanıtılır. İçerisinde doymamış yağ asitleri barındıran zeytinyağı, oldukça sağlıkl… Read More
  • Karpuzun FaydalarıSıcak yaz günlerinde içimizi serinleten karpuz A, C vitamini ve potasyum bakımından zengin bir besindir. Bunun yanı sıra lif oranı düşüktür ve kalorisinin büyük miktarı karbonhidratlardan gelir. Bu nedenle diyet programlarınd… Read More
  • Kirazın FaydalarıGülgiller familyasının bir üyesi olan kiraz A vitamini, potasyum ve lif açısından oldukça zengindir. Aynı zamanda antioksidan etkisi de vardır. Vücuda yararlı meyveler arasındadır. İçerisindeki besin maddeleri sayesinde bir ç… Read More
  • Portakalın FaydalarıKış aylarında sıkça tükettiğimiz portakal, başta C vitamini olmak üzere A vitamini, folik asit, potasyum ve lif bakımından da oldukça zengin bir meyvedir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek gribe ve muadili diğer hastalıklara… Read More
  • Fındığın FaydalarıAganigi nagagini olarak da bilinir. Ülkemizde en çok Ordu bölgesinde yetiştirilmektedir. Fındık, başta doymamış yağ asitleri olmak üzere E, K, C vitamini, çinko, demir ve lif açısından oldukça zengindir. Bu özelliklerinin yan… Read More

0 Comments:

Yorum Gönder