Bayram Cigerli Blog

Bigger İnfo Center and Archive

İstanbul Modern Sanat Müzesi/Kültür - Sanat/milliyet blog




Birkaç gün önce İzmir'den gelen kuzenimi gezdirirken çoktandır gitmek istediğim bir sergi geldi aklıma. Sabah kalktık hazırlandık,havanın sıcaklığına aldırmadan. Soluğu karşıda aldık. İstanbul Modern Sanat Müzesine gittik. Benim İstanbul'a ilk kez gelenleri gururla götürdüğüm bir yer İstanbul Modern. Eskiden bir antrepo olan müze gerçekten görülmeye değer bence. Müze perşembe günleri ücretsiz. Ayrıca
 perşembe günleri akşam sekize kadar açık. Diğer günler öğrenci 3 Ytl. Tam 7 Ytl. Pazartesi günleri kapalı.

Şu anda müzenin giriş katında kalıcı sergisi "Kesişen Zamanlar"ı görebilirsiniz. Kesişen zamanlar gerçekten büyük kapsamlı ve etkileyici bir sergi. Bu ikinci gezişim. Bu seferkinde İstanbul Modern'in rehberlerinden biriyle gezme fırsatım oldu. Sanat tarihi öğrencisi olan bayan gerçekten işini severek yapan, bilgili biri. Alt katta genelde süreli sergiler oluyor. Şu anda Fahrelnissa Zeid ve Nejad Devrim'in "Gökkuşağında İki Kuşak Sergisi" gezilebilir. Aynı zamanda alt katta bir sinema, kütüphane ve fotoğraf galerisi de var.

Fahrelnissa Zeid, Şakir Paşa ailesine mensup biri. Fahrelnissa Zeid ve ilk kocası İzzet Melih Devrim'den iki çocuğu var; Nejad ve Şirin Devrim. Anne oğul Şirin Devrim'in anlattıklarına göre pek anlaşamıyorlar. İkisi de aynı yıllarda Türkiye'den ayrılıyor. Fahrelnissa Londra'ya, Nejad Paris'e gidiyor. Bu sergi onların aynı yıllardaki eserlerinin karma olarak izlenebildiği bir sergi. Gerçekten de ikisininde soyut çalışmaları görülmeye değer Ayrıca aile albümünden de çok güzel fotoğraflar görebilirsiniz. Bu ay sinema salonında Fahrelnissa Zeid ve Nejad Devrim ile ilgili bir belgesel gösteriliyor.

Şakir Paşa Ailesi gerçekten sanatçı bir aile. Fahrelnissa ve oğlu ressam, kızı Şirin tiyatro sanatçısı, kardeşi Aliye Berger gravür sanatçısı, yeğeni Füreya seramik ve abisi Cevat Şakir Kabaağaçlı ( Halikarnas Balıkçısı) yazar. Şirin Devrim'in kendi ağzından anlattığına göre Şakir Paşa ailesinde herkes bir şeyler yapmak zorundaymış yoksa pek önemsenmezmişsin. Şirin Devrim kendi ailesini anlattığı bir kitap da çıkardı "Şakir Paşa Ailesi" ayrıca Ayşe Kulin'in "Füreya" adlı kitabında da aile ile ilgili birçok bilgi veriliyor. Cevat Şakir'in "Mavi Sürgün" kitabı da bence okunabilir.

İstanbul Modern'de ayrıca müzedeki etkinliklere ait aksessuar, kitap ve katalogların satıldığı bir dükkan var. Gerçekten orjinal aksessuarlar bulabilirsiniz. T-shirtler,kartpostallar,ayraçlar,saatler,mumluklar vs. İstanbul Modern kafe restorantında da oturmanızı tavsiye ederim. İnanılmaz bir İstanbul manzarasıyla karşılaşacaksınız. Tavsiyem müze baya büyük tüm müzeyi gezdikten sonra oturmanız kafeye, çünkü insan manzaranın güzelliğinden ve yorgunluktan ikinci turu atamıyor. Tabi bazen bir gemi demirlemiş oluyor kafenin önüne o zaman biraz hayal kırıklığına uğrayabiliyorsunuz. Ama müzede tüm gördüklerinizden sonra İstanbul manzarasına karşı soğuk bir şeyler içerken iyi ki gelmişim, iyi ki bu kadar güzel bir müze var diyeceksiniz, bundan eminim.

Blog,Blog Milliyet,Alıntı,Bayram Cigerli, bayramcigerli.blogspot.com, Kültür,Sanat,

Share

0 Comments:

Yorum Gönder