Bayram Cigerli Blog

Bigger İnfo Center and Archive

Yazı kavak Köyü

                     YAZI KAVAK KÖYÜ



Yazı kavak, Karabük ilinin Eskipazar ilçesine bağlı bir köydür.Karabük iline 43 km, Eskipazar ilçesine 8 km uzaklıktadır.

Tarihçe,

Köy, üç yerleşim yerinden toplanıp bir araya gelmiştir. Eni şer, Hıdır kavağı ve Aşağı köy. Buralarda oturanlar akşamları birbirlerine misafirliğe gitmek ve ihtiyaçlarını gidermek için birbirlerine uzak olduğundan aile büyükleri bir araya gelip birleşelim demişler.Yer konusunda ise şu an köyün Aşağı pınar denilen yerinde çobanların hayvanlarını suladığı bir kaynak suyu varmış.Suyun akarına da çok büyük iki kavak ağacı varmış ve çobanlar bu kavak ağacına çakı bıçağı ile yazı yazmışlar. Atalarımız bu yazılı kavağın yanında toplaşıp yazı kavak köyünü kurmuşlar. Kuruluş tarihi belli değildir.

Kültür,

Köyün, genellikle nisan ve mayıs aylarında yetişen kıvrışık olarak bilinen ottan yapılan bükmesi meşhurdur. . Köyde dini bayramlarda bayramın birinci günü pilav pişirilerek köy konağında yemek verilir. Cuma günleri köy konağında cuma namazına gelenlere yemek verilir. Bayramlarda yeni yürüyen erkek çocuklar arasında koşu yapılır. Kazanana horoz veya para verilir.




Share

0 Comments:

Yorum Gönder