Bayram Cigerli Blog

Bigger İnfo Center and Archive

Ebru Sanatı Nedir




EBRU SANATI

Ebru sanatı, İslam sanatları arasında önemli bir yer tutar. Türkler, Islamiyet'e yüce bir iman ile bağlanmışlar ve sanatın hemen tüm dallarında da "İlahi" güzellikleri ifade etmeye çalışmışlardır.

Türklerin, mimaride, müzikte, süslemede hep mistik güzelliklerin arayışı içinde olduklarını görmekteyiz. Türkler, Kur'an-ı Kerim ile önem kazanan hattatlığı da bir ana sanat dalı olarak kabul etmiş ve Arap alfabesine birçok yeni biçimler getirerek onu mükemmelliğe ulaştırmışlardır.

Türkler, yazıları süslemek için ebru kağıdını zemin ve pervaz, ayrıca ciltlerde yan kağıdi olarak kullanmışlardır. Osmanlıda ebru, yakın zamanlara kadar resmi belgeler, devlet belgeleri ile çeşitli anlaşmaların yazıldığı, girift desenli kağıtların zemin olarak tercih edildiği bir kullanım alanı bulmuştur. Ancak ebru, sadece bir resim ya da teknik işi değil, duygusal bir ezgi ve nükteli bir şiirdir.


Takvim Yazıları, Bayram Cigerli,Havadan Sudan, bayramcigerli.blogspot.com,Dini Konular,Önemli Konular,Bilmeniz Gerekenler, Bir Ayet, Bir Hadis, Soru-Cevap,

Share

0 Comments:

Yorum Gönder