Bayram Cigerli Blog

Bigger İnfo Center and Archive

Üç Yüz Bin Yıllık Homo-Sapiens Kalıntısı Bulundu

İlk insanın geçmişinin iki yüz bin yıl öncesine dayandığı öngörülüyordu. Ancak Fas’ta bulunan yaklaşık üç yüz bin yıllık fosiller insanın yeryüzündeki varlığının çok daha eski olduğunu ortaya koyuyor.

Alman bilim kişilerinin yönetiminde görev yapan uluslararası bir araştırma takımının Fas’ın kuzeybatısında keşfettiği kimi fosiller, ilk insanın ortaya çıkış öyküsünün öngörülenden yz bin yıl daha önceye dayandığını ortaya koydu. Almanya’nın Leipzig kentindeki Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü’nden Paleoantropolog Jean-Jacques Hublin ile birlikte çalışan bilim kişilerinin bu konudaki araştırmaları saygın İngiliz bilim dergisi Nature’da yayınlandı.



İlk İnsanının İki Yüz Bin Yıllık Geçmişi Olduğu Sanılıyordu

Bulunan taşıllar çarpıcı olarak nitelendiriliyor. Çünkü şimdiye dek ilk insana ilişkin olduğu saptanan Etiyopya’ya bağlı Omo Kibish’te bulunan taşılların iki yüz bin yıllık bir geçmişi olduğu öngörülüyordu.

Paleoantropolog Jean-Jacques Hublin, “Uzunca bir süre ilk insanın evriminin yaklaşık iki yüz bin yıl önce Afrika’nın doğusunda başladığını öngörüyorduk. Ama şimdi elimize geçen veriler ilk insanın bundan yaklaşık üç yüz bin yıl önce tüm Afrika kıtasına yayılmış olduğunu gösteriyor.” dedi.


Şimdiye dek genel olarak varsayılan “Afrika’dan Dışarı”(Out of Africa) adlı kuram, modern insanın(Homo-Sapiens) iki yüz bin yıl önce Afrika’da ortaya çıktığı ve yüz bin yıl önce de Afrika’dan yeryüzünün diğer bölgelerine yayılmaya başladığını savunuyordu.



Çağımızdaki İnsandan Farkı Yok

Bilim adamı Hublin çok önemli bulgular keşfettiklerini, bunlar arasında bir insan yüzünün kalıntıları ile Afrikalı ilk insanın en güzel alt çene kemiklerinden birinin var olduğunu belirtiyor. Paleoantropolog Hublin, “Bu en eski ilk insan bugün metroda karşınıza çıkabilecek herhangi birinin yüzü gibi, bu kişiye şapka giydirilse bugünkü çağdaş insandan ayırt edilemez.” diye konuştu.
Share

0 Comments:

Yorum Gönder