Bayram Cigerli Blog

Bigger İnfo Center and Archive

KALPTE YAŞARSAN !

Konu : İnsan kalbinde iki kapakçık bulunur . Bu kapakçıklar , kanın kulakçıklardan karıncıklara doğru daha dengeli geçmesini sağlarlar . Kan , bu kapakçıklar sayesinde akış hızını sabit ve dengeli tutabilecek güce sahip olur .

KALPTE YAŞARSAN !


Kalp hakkında ne biliyorsunuz ? Belki bilginiz var ama şimdi söyleyeceklerimi bilmiyor olabilirsiniz . İnsan kalbinde dört odacık vardır . İkisi sağda , ikisi solda bulunur bu odacıkların . Ve bu odacıkların arasında kan akışı vardır . Kanın akış hızında bir dengesizlik olmaması için kapakçıklar bulunur . Bu kapakçıklar , üstte bulunan kulakçıklardan alttaki odacıklara kanın akışını normal seviyede olacak şekilde tutarlar .
Kanın vücutta dolaşımı için kalbin kanı pompalaması gerekir . Kalbin sağında bulunan kan ile solunda bulunan kan ayrıdır , biri kirli biri temiz kandır . Bu kanların akciğere gideni ile akciğerden geleni ayrıdır . Aort ana atardamarı kalpten çıkan temiz kanı vücuda götürür . Ana toplardamar ise kalbe kirli kanı getiren ana damardır .

Kalp yaşar … Kalbimiz temiz kana muhtaçtır . Vücudumuz da muhtaçtır . Sigaraya düşkünlükten ötürü akciğerler , kanı temizleme işlevini tam olarak yerine getiremez . Kalbin işi kirli kanı toplamak , akciğere göndermek ve temiz kanı akciğerden alıp vücuda yollamaktır .
  
Şunu söyleyebilirim ; bu bahsettiğim odacıklar kirli ve temiz kanın ayrıştığı yerlerdir . Daha doğrusu temiz ve kirli kanın ayrı ayrı bulunduğu yerlerdir . Eğer bu odacıklar olmasaydı temiz ve kirli kanın ayrışamaması yüzünden yaşayamazdık .
Bu kapakçıklar , üstteki kulakçık denilen odacıklar ile alttaki karıncık denilen odacıkları birbirinden ayırırlar . Ayrıca düzenli olarak kasılıp gevşeyerek kanın akışının dengeli bir şekilde olmasını sağlarlar . Kan , ne çok hızlı ne de çok yavaş akar bu kapakçıklar sayesinde . Hem kalp de dinlenmeye fırsat bulur bu kapakçıklar ile .
İnsanın bedeni oksijene muhtaçtır . Kanın bir düzen içerisinde bütün bedene ulaşması yaşamamız için şarttır . İşte burada kapakçıklar , kanın sistemli bir şekilde odacıklar arasında gidişini sağlayarak bu bahsettiğim gereksinimi sağlamış olurlar  .
Kan , oksijen ve besin taşır . Kapakçıklar da yapmış oldukları iş ile bu taşıma görevini kolaylaştırmış olurlar  .

19.09.2008 03:42:57
E postam : dussunce@yahoo.com
Yazan : Tarık Tümlü ile onun aynadaki görüntüsü .
Share

0 Comments:

Yorum Gönder