SAVUNDUN MU KENDİNİ ? ( Savunucu iletişim nedir ? )
İnsanların konuşmaya ihtiyaçları elbette vardır . Fakat konuşmak demekle insanların birbirlerine sataşmasını anlamamak gerekir diye düşünüyorum . Sataşmakla konuşmak olmaz . Aksine ; iletişim kurmak için savunmaya geçmemeye ihtiyacımız var .
Günlük yaşamda sorunlarımızı tartışabiliriz . Bir türban davası var mesela . Fakat konsensüs sağlamaya çalışan yok . Bir adım atılıyor ; hemen ardından gösteriler oluyor . Acaba sağlıklı bir iletişim ortamı kurulursa bu tür sorunlar bitebilir mi ? Bilemiyorum .
Dünya savaşları konsensüsten uzak ortamlarda gelişti . Milyonlarca insanın ölümü konsensüsten uzak bir iletişim yüzünden oldu .
Yine Japonya ‘ ya atom bombası atılması örneği bana şunu gösteriyor ki paylaşım , insanların barışçıl yollardan sorunlarını çözmelerini sağlayıcı en önemli etkenler arasında .
Mesela Birleşmiş Milletler , NATO gibi kurumlar da bu paylaşımı yani barışçıl ortamı sağlamak üzere kuruldu . Gerçi yeterli koruma sağlayamıyor BM ama sonuçta bahsettiğim olgunun ihtiyaç olduğunu herkes kabul ediyor , değil mi ?
Karşılıklı anlayışa herkesin ihtiyacı vardır . Fazilet Partisi ‘ nin kapatılması sırasında da bu anlayış maalesef sağlanamamıştı . Ya da Refah Partisi ‘ nin kapatılması sırasında …
Bir adım atılırken konsensüs arayan insanlar olmalı . Mesela türbanla ilgili düzenleme yapılırken acaba protesto edenler kendilerine “ Birbirimizi anlamaya çalışıyor muyuz ? “ diye sordular mı ki ? Bence sormamışlardır . Çünkü sormuş olsalardı en azından birtakım toplantılar veya etkinliklerle türbanlılarla onları protesto edenlerin buluşturulmasına çalışırlardı . Demek istediğim şey açık ; savunucu iletişim , karşılıklı anlayışa , saygıya ve hoşgörüye açık olmayan bir iletişimdir . Toplumun meselelerinin çözümünde ne yazık ki saldırmadan ve karşıt cevap hazırlamaya çalışmadan bir iletişim sağlamaya girişen yok . Evet , tartışılıyor meseleler ama saygı sınırlarını zorlayarak … Halbuki savunucu iletişime geçilmese ne güzel olurdu , değil mi ?
Toplumumuz savunucu iletişimi terk edemiyor . Bir Siyaset Meydanı programı bile bazen sabaha kadar sürüyor . Ama hep çatışma amaçlı konuşmalar oluyor . Yani savunucu iletişimi savunan bireyler ile toplumumuz yaşamaya , belki de belli bir süre daha devam edecek gibi görünüyor .
Şunu biliyor muydunuz ? :
Türkiye ‘ de 2005 – 2006 öğretim yılından itibaren yorum yapmaya dayalı yeni eğitim müfredatı ilköğretimin ilk 5 sınıfında uygulanmaya başlandı .
2008-04-14
E – postam : dussunce@yahoo.com
Yazan : Tarık Tümlü ‘ nün ta kendisi .
0 Comments:
Yorum Gönder