Bayram Cigerli Blog

Bigger İnfo Center and Archive

SÖZLEŞTİN Mİ Kİ ?

Konu : Hukuki sonuç doğuran olgular arasında sözleşmeler önemli bir yer tutar . Sözleşmelerle kişiler arasında hukuki ilişkiler doğmakta ve kişilerin hakları bir sınırlamaya tabi tutulmaktadır .

SÖZLEŞTİN Mİ Kİ ?


Efendim !!! Merhabalar … 
Hukuki sonuçlar almaya hoş geldiniz …
Borçlar kanunumuz sözleşmeleri şöyle tanımlar : “ İki tarafın karşılıklı ve birbirine uygun surette irade açıklamasıyla oluşan hukuki işlemlere sözleşme denir . “
Ben size şunu söyleyeyim ; hukuki işlem ne demektir ?

Taraf ya da tarafların hukuki bir sonuç doğuracak şekilde irade açıklamasında bulunmasına hukuki işlemdenir .
 Bakınız … Hukuki fiilden farklı bir şey söylüyorum . Hukuki işlemde “ irade açıklaması “ var . Sıradan bir hukuki olay mesela doğmak veya ölmek , bir hukuki sonuç doğurur . Bunun gibi hukuki sonuç doğuran bir eylem mesela velayet altındaki bir çocuğa bakmak bir hukuki fiildir . Ancak irade açıklaması işin içerisine girince bu , hukuki işlem adı altında incelenir . Bir satım sözleşmesi bir hukuki işlemdir . Yani karşılıklı ya da tek taraflı olarak iradeyi beyan ettiniz mi adı hukuki işlem oluyor . İşte burada az önce söylediğim tanıma giren bir işleme sözleşme denilmektedir .
Evet , sözleşmelerle kişiler bir hak sınırlaması altına girerler . Her hukuki işlemde kişiler haklarını sınırlandırırlar . Mesela evlenme de bir sözleşmedir . Ve evlenenler medeni hukukun aile ile ilgili kurallarına uymayı vaat etmektedirler . Yani bir hak sınırlamasına girilmektedir . Veya motosiklet satan bir mağazadan taksitle motosiklet alırsanız kendinizi bir sınırlamaya tabi tutmuş olursunuz . Çünkü satıcının sizden malın bedelini isteme anlamında bir alacak hakkı doğar . Sizin de satıcıdan malı teslim alma , malın mülkiyetinin size devri gibi alacak haklarınız doğar . Bunun anlamı şudur : Yani siz kendinizi hukuki anlamda bir yükümlülük altına sokmaktasınız . Satıcı da kendisini bu borcun bir tarafı durumuna getirmektedir .
Ya da bir bağışlama sözleşmesi yaptınız diyelim . Sizin herhangi bir şeyi bağışlayarak vermeniz ya da hibe etmeniz karşılıklı bir irade açıklamasıyla olmaktadır . Ve tabii taraflarca yapılmış birbirine uygun bir açıklamayla  … Burada siz bağışlamakla mülkiyet hakkınızı kaybediyorsunuz . Yani mülkiyet hakkınızı başkasına devrediyorsunuz . Bu durumda sizin bir hakkınız sınırlanmakta ve de bir hukuki sonuç elde edilmektedir .
09/09/2008

E postam : dussunce@yahoo.com

Yazan : Tarık Tümlü adına yazı yazan biri .
Share

0 Comments:

Yorum Gönder