Konu : İsmet İnönü ‘ nün , Milli Şefliği döneminde tiyatroların çoğaltılması , klasik müziğin yaygınlaştırılması gibi kültürel icraatları olmuştur . 1925 ‘ te çıkarılan Takriri Sükun Kanunu İsmet İnönü ‘ nün başbakanlığı dönemine denk gelmiştir . İsmet İnönü ‘ nün demokratik olmayan tutumları eleştirilere konu olmaktadır . Demiryolu siyasetinin onun başbakanlığı döneminde geliştirilmeye çalışıldığı da unutulmamalıdır .
İSMET İNÖNÜ ‘ YÜM …
Evet , İsmet İnönü ‘ yü tutmayabilirsiniz . Ama onun yaptıklarını da görmezden gelmemelisiniz .
İsmet İnönü , 11 Kasım 1938 ‘ de oy birliğiyle TBMM tarafından cumhurbaşkanlığına seçilmiştir . Elbette o , Atatürk ‘ ün en yakın çalışma arkadaşlarından biri idi . Elbette o , Lozan Antlaşması ‘ nda bizi başarıya ulaştırmıştı . Ondan daha iyi bir devlet başkanı olabilir miydi ? Ancak o , Milli Şef olarak yetkisini aşarak hareket etmiştir .
Şöyle ki CHP ‘ nin başında olmamasına rağmen partisinin lideri gibi davranmıştır .
Mecliste “ Müstakil Grup “ adı altında bir parti bölümü oluşturmuş fakat denetleyiciliğini yine kendisi yapmıştır .
Onun , banknotlara kendi resmini koydurması da çok ilginç bir durumdur .
Fakat onu haksız bir şekilde eleştirmek de doğru değildir .
Tiyatrolar onun zamanında çoğalmıştır .
Klasik müzik , geniş kesimlere onun sayesinde ulaşmıştır .
Yüzlerce eseri Türkçe ‘ ye o çevirtmiştir .
Ben açıkçası İsmet İnönü ‘ nün dini baskı uyguladığına inanmıyorum . Çünkü Atatürk ‘ ün anayasasında 1928 ‘ den itibaren laiklik ilkesi kabul edilmiştir . Halbuki onun şefliği 1938 ‘ den sonradır . Yani devlet dini düşüncesi ile hareket etmesi söz konusu olmamalıdır .
1925 ‘ te çıkan bir isyan sonucu yurtta geniş güvenlik önlemleri alınmasını öngören Takriri Sükun Kanunu , onun başbakanlığına denk gelmiştir . Bu durum , o dönem Türkiye ‘ nin demokrasiye henüz tam hazır olmadığını gösteriyor .
Türkiye ‘ de İsmet İnönü ‘ nün cumhurbaşkanlığı döneminde mesela Toprak Reformu ile ilgili bir yasa çıkarılmış fakat tam uygulanamamıştır .
Onun cumhurbaşkanlığı döneminde Türkiye 2. Dünya Savaşı ile uğraşmış ve de bu savaştan ayrı kalmanın yolları uygulanmaya çalışılmıştır .
Demiryolu siyaseti onun başbakanlığı döneminde geliştirilmiştir . 1950 ‘ den sonra unutulan ve 2003 ‘ ten itibaren hatırlanan demiryolu siyasetinin temelleri onun zamanında atılmıştır .Ülkemizde demiryolları 2. Abdülhamit zamanında yabancılar tarafından yapılmıştır . Halbuki onun zamanında demiryolları devlete geçmiş ve yeni yapılan demiryolu ağının sadece bir kısmı dışarıdan satın alınmıştır .
Türkiye için İsmet İnönü artılarıyla eksileriyle bir döneme imza atmıştır . Ve de kabri daha sonradan Anıtkabir ‘e nakledilmiştir .
İsmet İnönü , kendisi için istediğini , bence , halkı için de isteyen bir kişidir . Ve bu yönüyle tarihte hatırlanmaya devam edecektir .
26.03.2009 19:05
E – postam : dussunce@yahoo.com
Yazan : Tarık Tümlü adlı bir vatandaşın resmi .
0 Comments:
Yorum Gönder