Bayram Cigerli Blog

Bigger İnfo Center and Archive

Anayasanın sistemli işleyişi

Anayasanın sistemli işleyişi

Anayasaya Canım Feda !!!

  Anayasa olmazsa bülbüller susar !!! Anayasam benim !!! Milletimin bağlı olduğu en yüce mertebe ... Anayasayla çiçekler açar , bahar gelir , yaz olur !... Bu duyguları anlayan var mıdır acaba ?

 Türk milletinin anayasa macerasını ne zaman başlattıklarını bir söylemek lazım . 1924 anayasası ile bir tufan kopmuştur . Yani büyük bir dönem başlamıştır . 1961 anayasası , 1982 anayasası ... derken işte bir dönemeçteyiz . Hâlâ ' 82 anayasası ile iş görmekteyiz . Düzeltmeler , değişiklikler ile kotarılmaya çalışılan bir anayasa ...
Kenan Evren  o yıllar sanırım askeri bir yetkiye sahip ve tabir uygunsa " Paşa " olarak anılıyor . Yapılan değişiklikler ile ihtilal içindeki ülke bir dengeye kavuşturulmaya çalışılıyor . Belki de en sert tedbirler o zaman alınıyor Türkiye ' de . " Solcu " , " sağcı " gibi tabirler o zaman sıklıkla geçiyor konuşmalarda .
 1961 anayasasından daha karışık ve içerikli bir anayasa hazırlanıyor . Sanırım ' 82 anayasasında 177 madde var . Yani cumhuriyet döneminin en sert dönemlerinden biri .
 Annemler anlatırlardı : " Sokağa dahi çıkmak can güvenliği açısından riskli o zamanlar . " Aynı bu günkü Irak ' ta olduğu gibi . Ama o zaman çatışanlar ülkenin kendi vatandaşları . Irak ' ta ise daha çok ABD askerlerine karşı tavır alınıyor .
  Parti üyesi olan , senatoda görev alamıyor . Parti kurmak yasak . Siyasi liderler göz hapsinde . Kimisi yargıya çıkmış durumda .

 Okunulan gazeteye göre sizi yargılayan insanlar var . Canınızı korumak istiyorsanız sokağa çıkamaz , üniversiteye gidemezsiniz . Öyle bir ortamda Kenan Evren belki de en uygununu yapmış .
Diyebileceğim şudur ki siyasi dengeler yerine oturmamış durumda . 1982 anayasası , sıkı bir disiplin getiriyor . Bu sıkı disiplin içerisinde Güneydoğu Anadolu ' daki teröre karşı da bir mücadele sürdürülüyor . PKK ' nın başını çektiği terörün şehit ettiği nice insan var .
 Böyle bir ortamı disipline etmek o kadar da kolay değil tabii ki . Belki askeri bir yönetim iş başında ama siyasi düzenin hakim olamadığı bir süreç bu dönem .
 Kenan Evren , daha sonra 7 seneliğine cumhurbaşkanı oluyor . Ve Turgut Özal dönemi başlıyor . Siyasi bir rahatlama başlıyor . ANAP , o zaman % 50 ' ye yakın oy alıyor ve başka bir rakibin olmadığı arenada işe başlıyor .
 İkinci seçimlerde de ANAP , yine tek başına iktidara geliyor . Ama bu dönem artık 1980 öncesi döneme nazaran daha rahat bir dönem .
 Turgut Özal ' a suikast yapılıyor mecliste . Bir zarar olmadan kurtuluyor Turgut Özal .
 Ekonomiyi rahatlatan önlemler alınıyor .
 O zamanki Turgut Özal ' ın eleştiri aldığı noktalardan biri de kendi ailesinin gergin bir dönem geçirmesi ve onun bu duruma yeterince hakim olamaması .
 Ama böyle bir dönemde zor bir Türkiye ' yi ileriye taşımanın da ağırlığını unutmamak gerek .
1982 anayasası ile başlayan bu dönem zamanın şartlarına göre eklemelerle bu güne kadar geliyor .
 Komple bir anayasa değişikliği 2007 ' ye geldiğimiz bu günlerde bence kaçınılmaz olmuş durumda . 1980 dönemi ile bu gün çok farklı . Kenan Evren ' in de dediği gibi " O günden bu güne değişen çok şey var . Berlin Duvarı kalktı , Sovyetler Birliği dağıldı ... "
 ANAP , iktidara gelmeseydi belki de hâlâ dağınık bir Türkiye yaşayacaktık .
 Çok partili siyasi hayat yeniden başladıktan sonra siyasi liderlerin ekonomideki istikrarsızlığı ve acemice tavırlar yüzünden enflasyon Turgut Özal ' dan sonra belli bir artan ivmeye sahip oldu . Bu durum yıllarca Türk milletinin belini bükmüştür .
 Anayasa toplumu bağlayan kurallar dizisi olarak toplumun ihtiyaçlarıyla örtüşen bir görünüm almalıdır . Bizim böyle bir değişime bence gerçekten ihtiyacımız var .
 Anayasanın bağladığı bütün insanlar anayasada söz sahibi olmalıdır . Anayasayı koyan varlık siyaset ve millet işbirliği olmalıdır .
Share

0 Comments:

Yorum Gönder