Bayram Cigerli Blog

Bigger İnfo Center and Archive

RUSYA YAŞIYOR MU ? !

Rusya daki Çarlık döneminde neler oldu ?

RUSYA YAŞIYOR MU ? !


Arkadaşlar … Ben Çarım … desem inanır mıydınız ?
Hayır … Yalan söylüyorsun ? ! Sen Çar olamazsın …
Rusya da Çarlık dönemini bilirsiniz belki …
Neyi bilecekmişiz ki ? !
O dönemde Osmanlı Devleti ile savaşan Rusya vardı … Sıcak denizlere açılmak isteyen bir Rusya idi o . Sıcak denizler , Akdeniz ve okyanuslardı tabii ki .
Rusya , Çarlık döneminde Osmanlı Devleti ni yıpratarak kâr elde etmek istiyordu .
O dönemde İngiltere ile iyi geçinmeye uğraşmayan bir Rusya vardı .

Şimdi şöyle diyeyim ; İngiltere , Rusya yı bazen desteklemiş bazen de engellemişti Osmanlı üzerindeki emellerinden ötürü . Ruslar , Ortodoks mezhebine girmiş Sırplar ve benzeri ulusları ulusçuluk akımıyla körükleyerek Osmanlı dan koparmaya çalışıyorlardı . Aynı zamanda Panislavizm de denilen bir politikaydı bu .
Çarlık döneminde özellikle Balkanlarda bu politika genişlemeci bir anlayışın içerisinde görülmelidir .
Osmanlı İmparatorluğu , Avrupa da Türklerin imparatorluğu olarak biliniyor ve haritalarda o şekilde gösteriliyordu . Ulusçuluk akımlarının beslediği isyanlar ile Osmanlı İmparatorluğu dağınık ve daha da güçsüzleşen bir görünüm arz ediyordu .
Rusya nın , 1. Dünya Savaşı çıkıncaya kadarki yönetimi Çarlık rejimi idi . 1. Dünya Savaşı nda çıkan ( ilk sosyalist ihtilal bu ihtilaldir ) Bolşevik İhtilali ile Çarlık rejimi devrilmişti .
Çarlık rejiminin , halkı ile iyi geçinemeyen bir özelliği vardı . Çünkü halk fakir ve aç insanlardan oluşuyordu . Halkın içinden çıkan sosyalist hareket Çarlık rejimini oldukça kanlı geçen bir iç savaştan sonra devirdi . Ve yerine ilk sosyalist idare kuruldu . Bu idare daha sonradan komünizm adını alacaktır .
Rusya nın sıcak denizlere çıkma hayali her zaman tarihte görülmüştür . Çünkü konumu gereği Rusya , açık veya sıcak denizlere çıkacak durumda değildi ve halen de değildir .
Rusya nın bu gün içinde bulunduğu ekonomik yoksunluk elbette sosyalist veya komünist hareketlerden kaynaklanmıyor . Çünkü Rusya , bu gün demokrasiye inanmış bir yapıda yani bu günkü konumu çok farklı .
Rusya ile olan ilişkilerimizin önümüzdeki dönemde daha da iyiye gitmesini temenni ederim .

22/10/08
E posta : dussunce@yahoo.com 
Yazan : Tarık Tümlü adlı bir Turkish kebap … 
Share

0 Comments:

Yorum Gönder