Bayram Cigerli Blog

Bigger İnfo Center and Archive

İLETİŞİM BİLGİSİ VİDEO 1 ‘ DEN İZLENİMLERİM

İLETİŞİM BİLGİSİ VİDEO 1 ‘ DEN İZLENİMLERİM

İletişim bilgisi 1. videoyu seyretmiş bulunuyorum .
Programı sunan kişi o zaman doçent olan Doç. Dr. Haluk Gürgen . Yardımcıları ise Emre , Didem , Gül , Yekta ve Mert isimli gençler . Haluk Gürgen turuncu renkli bir ceket giymiş bu programda . Programın konusu ise “ İletişim ve toplumsal kültürel sistemler “ .
Şimdi konumuza geçelim . İletişim , bireylerin simgeler aracılığıyla duygularını , düşüncelerini , bilgilerini paylaşması sürecidir .
Simgesel dilin özellikleri hakkında açılım yapalım :
1.      Ad koyma : Her şeyin bir adı olduğunu öğrenmedir .
2.      Değişkenlik : Aynı mesajın değişik simgelerle verilebilmesi .
3.      Genelleme : Nesnelerin , olguların , kişilerin benzerliklerinden yola çıkarak soyutlama yapma ve genel bir anlam , kavram yaratma sürecidir .
Önerme dili : Yargılarımızı ve değerlendirmelerimizi veren dildir .
Duygusal dil : Duygusal tepkileri aktaran ve duygusal tepkiler ortaya koyduran dildir .
Hayvanlar da tıslayarak , kabararak , dikilerek , mırıldanarak öznel tepkilerini aktarırlar . Fakat bunda bir işaret ya da simge yoktur . İnsan ise kalıtımsal olmayan bir simgesel dilin yaratıcısı ve mirasçısıdır . Bu bakımdan insanın biricik özelliği konuşabilmesidir .
Simge ; işaret ya da semboldür . Örneğin kullandığım kelimeler , bir el hareketi , bir gülümseme , araya koyulan mesafe , trafik ışıkları , resimler , afişler , ..vb. şeyler hep simgedir .
İletişim olmasaydı kültür kuşaktan kuşağa aktarılamazdı . Kültür ; insanın doğayla olan etkileşimi sonucunda elde ettiği maddi manevi her şeydir . Kültür bir toplumsal paylaşımdır .
Toplumda nasıl davranacağımız önceden büyük ölçüde bellidir . Bir kıyafet dükkanında tatlı satılmadığını bilmemiz sadece kıyafet amaçlı o dükkana gitmemizi sağlar .
İletişim ; davranışlarda bir benzerlik oluşturur . İş toplantıları buna örnektir .
Mevlana ‘ nın deyişiyle : “ … Ey yürüyüp giden dost / Ne ararsan aradığını / Önce kendi içinde ara “ yani önce kendimizi tanımamız kendimize güvenmemiz iyi bir iletişim için şarttır .
İletişimde sadece paylaşım değil bazen savaşlar da vardır . Kavga da doğru olmamakla birlikte bir iletişim biçimidir .
İletişim her zaman bizimledir . Yaşamımızın yaklaşık ¾ ‘ ünü kapsar . Gazete , radyo , TV , cep telefonu , internet hep bu iletişim olgusunun araçlarıdır .
13.06.2012 12:09
Yazan : Tarık Tümlü adlı bir delikanlı .

E – postam : dussunce@yahoo.com

Share

0 Comments:

Yorum Gönder