Bayram Cigerli Blog

Bigger İnfo Center and Archive

Ovacuma Köyü


OVACUMA  KÖYÜ





Ovacuma Karabük ilinin Safranbolu ilçesine bağlı bir köydür.Belde Belediyesi konumundan Köy konumuna gelmesi dolayısı ile kadastro çalışmaları tamamlanamamış bir yöredir.
Köy her yıl Ulu Yayla Şenlikleri ile canlılık kazanmaktadır. Ulu Yayla Şenliklerini yaşatmak için geçmişten günümüze bu kültürleri aktarabilmek için, İlk Öğretim Okulu, Ortaokul ve Çok Programlı Anadolu Lisesi yöneticileri çalışmalarını sürdürmektedir. Ulu yayla Şenlikleri geçmişte Yakılan dev bir ateşin etrafında Sinsin Ekibi gösterisi, ardından Mehter Şenlikleri gösterileri ile sürdürülmekte olduğu anlatılmaktadır. Mehter gösterileri Davul, Zurna, Keman (Kemani) Köçek birlikteliği ile yapılmaktadır.Bölgede Türkiye'nin en uzun 2. yaylası olan Ulu yayla bulunmaktadır. Bölge dağcılık sporu ve av sporu için oldukça elverişlidir. Köyde Doğal Av Alanı oluşturmak için çalışmalar yapmaktadır. Endemik bitkiler denden olan "İstanbul Kardeleni" bölgede yetişmektedir.
Karabük'ün Safranbolu ilçesine bağlı olan köyde başlıca geçim kaynakları tarım ve hayvancılıktır. Sanayi bakımından gelişime açık olan bölge yatırım için uygundur ve arazi şartları da elverişlidir.Köyde içme suyu şebekesi,ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve Sağlık ocağı bulunmaktadır.Köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Ayrıca köyün bir çok yerinden kaynak suyu çıkmaktadır.


Share

0 Comments:

Yorum Gönder