Bayram Cigerli Blog

Bigger İnfo Center and Archive

Ozan Köy


OZAN KÖY



-TARİHÇE, KÜLTÜR,COĞRAFYA, İKLİM, EKONOMİ, ALTYAPI

Ozan köy, Karabük ilinin Eskipazar ilçesine bağlı bir köydür.Köyde tarihi Rum yazıtları vardır.
Ozan köyünde Maden Suyu vardır, İl Özel İdaresi burayı özel bir işletmeye vermiş ve Eskipazar ilçe merkezine kaynak su isale hattıyla taşınmaktadır.Ozan Köyü; tarım ve hayvancılıkla geçim sağlamaktadır. Buğday, arpa, yulaf, fiy, yonca ekimi yapılmaktadır. Köyün yemek kültürü yöre mutfağı ile aynıdır. Başlıca meşhur közde yapılan ebe kömeci, kıvırcık ekmeği, torba yoğurtlu mantı, şebit ekmeği, kül çöreği, tatlılardan muska tatlısı, kiren reçeli, pestili, peyniri, keşi ve turşusu meşhurdur.

Köyde önceden yayla kültürü vardı, artık o kültür tamamen bitmiştir ve köy yayla konumuna bürünmüştür. Bahçe işiyle uğraşan köylü; mısır, ıspanak, marul, domates, lahana, biber, kabak ekmektedir.

Köyde meşhur kızılcık (kiren) ağaçları çoktur. Böğürtlen ve kuşburnu,(beşbıyık) döngel, aluç, mürdüme eriği, ceviz ağaçları bulunur.

Zengin bir (çam) orman yapısı vardır. Köyün MTA tarafından tespit edilmiş. 1940'lı yıllardan beri kullanılan şimdilerde ise İl Özel idaresi tarafından özel işletmeye açılmış Acı su mevki inde Doğal Maden Suyu bulunmaktadır.

Ramazan-ı Şerif ayında köy odasında iftar programları yıllardan beri devam etmektedir.

Bayramlarda, namazdan sonra erkekler büyükten küçüğe doğru cami önünde veya içerisinde bayramlaşılır. Öğlen vakti köy odasında topluca yemek yenir.
Ozan Köyü; Aşağı Bölük ve Yukarı Bölük olarak ikiye ayrılmıştır. Ozan Köyü Cami köyün tam ortasında bulunmakta ve bitişiğinde İmam Lojmanı vardır.



Share

0 Comments:

Yorum Gönder