Bayram Cigerli Blog

Bigger İnfo Center and Archive

Küçükçekmece Gölü Yok Olma Tehlikesi Altında

(Cografya)  Küçükçekmece Gölü’nün Mimar Sinan Köprüsü yakınındaki bölümünde göl yüzeyi evsel ve sanayi atıkları ile yosunlardan oluşan yeşil bir tabakayla kaplanarak büyük bir kirlilik tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Küçükçekmece Belediyesi’nden yapılan açıklamada, Küçükçekmece Gölü’nün yüzeyinde evsel ve sanayi atıklarının oluşturduğu kirliliğin gölde yaşayan canlıları tehdit eder bir seviyeye geldiği ve çok sayıda canlının yok olduğu belirtildi.

Açıklamada, evsel ve sanayi atıkları ile yosunlardan oluşan yeşil bir tabakanın göl yüzeyini kaplaması sonucu gölde yaşayan ördeklerden birkaçı bu tabakadan kurtulamayarak mahsur kaldı. Ördekler, balıkçı kepçesi yardımıyla kurtarıldı. Bu bölgede suyun içindeki oksijenin da azalması nedeniyle balık ölümlerinin yaşandığı öğrenildi.
Konuya ilişkin açıklama yapan Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, vatandaşların ihbarının ardından bu bölgeye gelip incelemelerde bulunduklarını ifade ederek, yıllardır süregelen kaçak yapılaşma, evsel ve sanayi atıklarının akıtılması nedeniyle gölün ekolojik dengesinin bozulduğunu söyledi. Yeniay, “Göl bugün bu hale gelmişse, yılların ihmali yatıyor bunun altında. Gölün ekolojik dengesi bozulmuş. Evsel ve sanayi atıkları nedeniyle yoğun bir yosun tabakası oluşmuş. Ve yosunların mevsimsel etkenlerle parçalanması ile de bu tablo ortaya çıkmış. Göl, evsel ve sanayi atıklarıyla çok kirlendiği için bu çok vahim görüntü ortaya çıkıyor.”dedi.
Göldeki kirlenme ile ilgili ilk olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile görüşüldüğünü kaydeden Yeniay, “İlk etapta tarayıcı ile yüzeydeki pislikler toplanacak. Belediye ekiplerimizi hemen harekete geçirdik. Acil bir çalışma olarak buradaki canlıları kurtarmaya çalışıyoruz” dedi.
Yeniay yıllardır süregelen ilgisizlik nedeniyle kirlenen gölün eski haline gelebilmesinin uzun zaman alacağını belirterek, “Gölün eski haline dönebilmesi için uzun vadede İSKİ tarafından yapımı devam eden kolektörün devreye girmesi gerekiyor. O da yaklaşık 2,5-3 yıllık bir zaman alacak” şeklinde konuştu.

SEMPOZYUMDA TEHLİKEYE DİKKAT ÇEKİLMİŞTİ 
Küçükçekmece Gölü’nü kurtarmak amacıyla Küçükçekmece Belediyesi, TÜBİTAK ve Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından 20-22 Ekim tarihleri arasında ortaklaşa düzenlenen “Küçükçekmece Gölü ve Havzası İçin Çevre Yönetim Birminin Oluşturulma Süreci ve Bölgeye Katkıları” konulu sempozyumda, göldeki çevre kirliliği tehdidine dikkat çekilmişti.
Sempozyumun sonuç bildirgesinde, Küçükçekmece Gölü Kurtarma Projesi’nin önemine değinilerek, gölü kurtarmak için yaklaşık 300 trilyonluk bir bütçenin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ tarafından harcanacağı, çevre kirliliğinin önüne geçilebilmesi için toplam 453 trilyon lira harcanması gerektiği belirtilmişti.
Share

0 Comments:

Yorum Gönder