Bayram Cigerli Blog

Bigger İnfo Center and Archive

GEZEGENLER

MERKÜR
 
    Adını ticaret ve yolculuk tanrısı ve tanrıların habercisi olarak bilinen Merkür'den alır.Çıblak gözle izlenebilen 5 gezegenden biridir.
    Güneş sistemi gezegenlerinin en küçüğü ve Güneş'e en yakın olanıdır.Güneş'e ortalama uzaklığı 58 milyon km, Dünya'ya uzaklığı 91 600 00 km'dir.
     Gezegende yüzey zemini kupkuru olup, zemin yoğun bir toz örtüsü ile örtülüdür.Yüzeyinde dev krater çanakları vardır.
Merkür'den ilk fotoğraflar


Araştırmacılar, fotograflarda gözlenen buruşukluk benzeri dağ sırtlarının oluşumunu, gezegenin yaşlandıkça büzülerek küçülüyor oluşuna bağlıyorlar.

  • Uydusu bulunmamaktadır.
  • En büyük çekirdeğe sahip ve demir oranı en yüksek gezegendir.(güneşten gelen sıcaklıktan dolayı)
  • Neredeyse ovası yok.Engebeli bir yapıya sahip.Sadece sabah ve akşamları görülüyor.

VENÜS

Venüs gezegeni ,Dünya'ya en yakın gezegen olduğundan bizlerin çıplak gözle en iyi görebildiğimiz ve Yer'den gözlendiğinde en parlak gezegendir.Büyüklüğü açısından Dünya ile kardeş gezegen olarak da bilinmektedir.

Venüs saat yönünün tersinden döner.Atmosferi yoktur.Bütün atmosfer uzya kaçmış şekildedir.Korkunç bir sera etkisi yaratan bulut vardır.


MARS
Dünya'dan 78 milyon km , Güneş'e 228 milyon km uzaklıkta olup, yörüngede dolanma süresi 687 gündür.Mars yüzeyinde buz tepeleri olduğu var sayılıyor.Dünyamızdakinin %1'i kalınlığında atmosferi vardır.Gündüz ekvator sıcaklığı 10 derece civarlarına ulaşır, fakat atmosferi bu sıcaklığı tutabilmesi için yeterli olmadığından, geceleri sıcaklığı -75 dereceye kadar düşer.

JÜPİTER

   Jüpiter gerek çap, gerekse kütle açısından güneş sistemindeki en büyük gezegendir.Kütlesi tek başına diğer tüm gezegenlerin toplam kütlesinin 2,5 katına ulaşır.
   Büyük ölçüde hidrojen ve helyumdan oluşmakta ve gaz devleri sınıfına girmektedir.
   Güneş, Ay ve Venüs'den sonra en parlak gök cismidir.
   
  Jüpiter'in kütlesinin büyük kısmı hidrojen ve helyumdan oluşmaktadır.
  Atmosferde dikey ve yatay doğrultuda yoğun bir hareketlilik gözlenir, 600km./saat hıza ulaşan rüzgerlara sıkça rastlanır.4 tane Dünyayı içine alacak fırtınalar oluyor.
  Jüpiter Güneş sistemi içinde en güçlü alana ve büyük manyetosfere sahip gezegendir.  






SATÜRN
  Satürn büyük ölçüde hidrojen ve helyumdan oluşmakta ve gaz devleri sınıfına girmektedir.Satürn,tüm gezegenler arasında yoğunluğu en düşük olanıdır.
  Satürn güçlü bir manyetik alana sahiptir.
  Satürn'ün uydusu olan Titan tamamen metan sıvısıyla dolu tek uydudur.


URANÜS
Uranüs Jüpiter ve Satürn'den sonra en fazla uyduya sahip olan gezegendir.


NEPTÜN
Güneş'e olan uzaklığından dolayı Neptün gezegeni hakkında kesin bilgiler bulunmamaktadır.Yüzeyinde bilinen en yüksek sıcaklıklar -220 dereceye yaklaşır.


PLÜTON

'Güneş'in etrafında dönen, yuvarlak şekil alacak kadar kütle çekime sahip, yörüngesinde kendi bağımsız ekosistemini sürdürebilen göktaşları gezegendir.' şeklindeki gezegen tanımına uymadığı için ve Plüton'un yörüngesinin Neptün'le kesişmesi nedeniyle gezegen sınıfından çıkartılmıştır.
Share

0 Comments:

Yorum Gönder