Bayram Cigerli Blog

Bigger İnfo Center and Archive

Yararlanılan Kaynak Türüne Göre Kaynakçada Kullanılış Şekilleri > Coğrafya Blog, Coğrafya Forum, Coğrafya Hakkında, Bilmeniz Gerekenler, Ne Nedir?, Coğrafya Haber, Coğrafya Yazılar,Kaynakça,Kaynakça Hakkında,


Yararlanılan Kaynak Türüne Göre Kaynakçada Kullanılış Şekilleri



Araştırmacıların veri toplama teknikleri  dahilinde kullandıkları pek çok farklı kaynak türü bulunmaktadır. Kullanılan bu kaynaklar ise kaynakça bölümünde belirtilmelidir. Farklı kaynak türlerinin kaynakçada nasıl yazılması gerektiğini bu bölümde açıklayacağız.

Dönemli Olmayan Basılı Kaynaklar: Kitap, kurum raporları, kitapçıklar ve radyo, televizyon, film gibi görsel işitsel kaynaklar dönemli olmayan kaynaklar olarak kabul görmektedir.

Genel kullanım olarak yazım şekli: Yazar, Eser (Basım Yılı). Eser başlığı: Eser alt başlığı. Basım Yeri: Yayıncı

Eğer bir derleme kitapta başka bir yazar tarafından yazılan bir bölüm kaynakçada kullanılacaksa, hangi sayfalar arasının kullanıldığı belirtilmelidir. Ayrıca kullanılan bölümün derlemenin hangi bölümünde olduğunu belirtmek için “içinde” ifadesi kullanılır.

Kullanım şekli: Yazar adı (Basım Yılı). “Derleme Kitap İsmi” Kullanılan bölümün başlığı içinde. Bölümü yazan yazar adı (der.). Basım yeri: Yayınevi, sayfa aralığı.

Kurumların yayınladığı raporlar için kullanım şekli: Kurum adı (Basım Yılı). Rapor adı, (rapor numarası) Şehir: Yayınevi

Çeviri Kitap Kullanımı: Çeviri kitaplarda farklı olarak çevirenin ismi de kaynakça bölümünde yer almalıdır. Diğer kurallar aynı şekilde uygulanmaktadır.

Kullanım şekli: Yazar adı (Basım Yılı). Kitap adı. Çevirmen Adı (Çev.). Basım yeri: Yayınevi


Görsel İşitsel Kaynaklar: Bu kaynaklar çok çeşitli olmaları nedeniyle araştırmacılara zorluk çıkartabilmektedir. Genellikle radyo, televizyon, sinema filmleri ve belgesel gibi türler için aşağıdaki yazım şekli kullanılmaktadır.

Genel kullanım şekli: Yapımcı adı (Yapımcı) ve yönetmen adı (Yönetmen). (Yayın yılı) Eser adı [Eser türü]. Yapım ülkesi: Yapım şirketi

Dönemli Yayınlanan Basılı Kaynaklar: Dönemli olarak yayınlanan dergi ve gazetelerdeki makalelerden faydalanıldığı durumlarda yılın yanında yayımlandığı gün ve ay da belirtilmelidir.

Genel kullanım şekli: Yazar adı (yıl. gün ve ay). “Makalenin yayınlandığı başlık adı.” Derginin veya gazetenin adı, cilt numaraları, sayfa numaraları

Dergi ve gazetelerde imzalı olan makaleler yukarıdaki kullanım şekli ile belirtilir. Fakat haberlerin kullanıldığı durumlarda, haberi yazan veya haber için söyleşi yapan kişilerin de önemi olabilir. Öneri olarak bu kişilerin de kaynakçaya eklenmesi faydalı olacaktır.

X X


KATEGORİLER:

Coğrafya Blog, Coğrafya Forum, Coğrafya Hakkında, Bilmeniz Gerekenler, Ne Nedir?, Coğrafya Haber, Coğrafya Yazılar,Kaynakça,Kaynakça Hakkında,
Share

0 Comments:

Yorum Gönder