Bayram Cigerli Blog

Bigger İnfo Center and Archive

Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) > UZAKTAN ALGILAMA SİSTEMLERİNİN DOĞAL AFETLERİN YÖNETİMİNDE ETKİLERİ

UZAKTAN ALGILAMA SİSTEMLERİNİN DOĞAL AFETLERİN YÖNETİMİNDE ETKİLERİ


Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS)


Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS), konuma dayalı gözlemlerle elde edilen büyük hacimli coğrafi verilerin; toplanması, depolanması, işlenmesi, yönetimi, mekânsal analizi, sorgulaması ve sunulması fonksiyonlarını yerine getiren donanım, yazılım, personel, coğrafi veri ve yöntem bütünüdür.

CBS, sadece çeşitli verilerin bilgisayar ortamına aktarılması ve saklanması değildir. CBS’yi diğer veri tabanı sistemlerinden ayıran en önemli özelliği, tüm verileri yeryüzündeki ait oldukları mekâna bağlı olarak depolaması ve bunlar arasında çok çeşitli mekânsal ilişkilendirmeler, yani çeşitli analizler yapılabilmesine imkân tanımasıdır. Böylece CBS afetlerle ilgili araştırmalarda ve afet yönetimi ile ilgili tüm çalışmalarda kullanılabilecek en önemli bilgi sistemini oluşturmaktadır. CBS, genel bir kavram olup; çeşitli kullanım alanlarına ve tematik konulara yönelik olarak geliştirilen CBS uygulamaları da vardır. Bu CBS uygulamaları, Deprem Bilgi Sistemi, Harita Bilgi Sistemi, Kent Bilgi Sistemi, Orman Bilgi Sistemi, Karayolları Bilgi Sistemi, Arazi Bilgi Sistemi, Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS), Lojistik Bilgi Sistemi, İç Güvenlik Bilgi Sistemi, Araç İzleme Bilgi Sistemi, Trafik Bilgi Sistemi, Kampüs Bilgi Sistemi, vb. şekiller adlandırılırlar. Uzaktan algılama verisinin afetlerde kullanımına olanak sağlayan CBS’nin afetler için de oldukça önemli olduğunu vurgulamak gerekir.



KATEGORİLER:

Coğrafya Blog, Coğrafya Forum, Coğrafya Hakkında, Bilmeniz Gerekenler, Ne Nedir?, Coğrafya Haber, Coğrafya Yazılar,Uzaktan Algılama Sistemleri, Doğal Afetler,Coğrafi Bilgi Sistemleri, ,CBS,
Share

0 Comments:

Yorum Gönder