Bayram Cigerli Blog

Bigger İnfo Center and Archive

TARIM VE HAYVANCILIK
 Ekili dikili alan oranının en fazla olduğu bölgedir.
 İklim çeşitliliğine bağlı olarak ürün çeşitliliğinin en fazla olduğu bölgedir.

 Modern (İntansif) tarım ve hayvancılık yöntemlerinin en çok kullanıldığı bölgedir.
 Tarımsal üretimi fazla olsa da tüketici nüfusun da fazla olması diğer bölgelerden tarım ve hayvancılık ürünü
almasına yol açar.

 

Ayçiçeği: Türkiye üretiminin yaklaşık %75 ini karşılar. Karasal iklimin görüldüğü Ergene Bölümü asıl yetişme alanıdır.
Yağ üretiminde kullanılmaktadır.
Pirinç: Türkiye üretiminin yarıdan fazlasını tek başına karşılar. Ergene çayı ve kollarının suladığı alanlar ile susurluk
çayı çevresinde yetiştirilir. İlk yetişme döneminde bol suya ihtiyaç duyar olgunlaşma döneminde ise kuraklık ister(%62).
Zeytin: Akdeniz ikliminin etkili olduğu Güney Marmara’nın Marmara ve Ege kıyılarında yetiştirilir. Ege Bölgesi’nden
sonra ikinci sıradadır(%28). Ülkemizde sofralık zeytin üretiminde ilk sıradadır.
Fındık: Karadeniz ikliminin etkili olduğu Kocaeli Yarımadası’nda yetiştirilir. Karadeniz’den sonra tek fındık
yetiştirilen bölgedir (%15).
Mısır: Karadeniz iklim sahasında doğal yollarla, diğer alanlarında sulama ile yetiştirilir. Akdeniz ve Karadeniz’den
sonra üçüncü sıradadır (%20).
Buğday: Ergene bölümü ve Güney Marmara’nın iç kısımlarında yaz kuraklığının etkili olduğu bölümlerinde yetiştirilir
(%19).Keten: İzmit ve çevresinde yetiştirilir. Türkiye’de 1.sıradadır.
 Bölgede şekerpancarı (Balıkesir, Adapazarı ve Trakya’da), tütün (Balıkesir ve Sakarya’da), kestane, şeftali(Bursa
çevresinde), üzüm(bölge genelinde) gibi ürünler de yetiştirilmektedir. Güney Marmara’da sebzecilik önemli bir
geçim kaynağıdır. Ayrıca kolza, aspir, kanola gibi yağ bitkilerinin en fazla yetiştirildiği bölgedir.
Hayvancılık:
 Kentli nüfusun fazla olması tüketime olan talebi arttırmıştır. Artan talebi hızlı ve düzenli karşılamak amacıyla daha
çok kümes ve besi hayvancılığı gelişmiştir.
 Kümes ve ahır hayvancılığının en yaygın olduğu bölgedir. Bölge et, süt ve yumurta üretiminde Türkiye’de ilk
sıradadır.
 Ayrıca yaz kuraklığı görülen alanlarda küçükbaş mera hayvancılığı da gelişmiştir. Bursa çevresinde merinos türü
koyun yetiştiriciliği önemlidir.
 Yıldız Dağları çevresinde büyükbaş mera hayvancılığı yapılmaktadır.
 Bursa, Bilecik ve Balıkesir çevresi Türkiye ipek böcekliğinde en önde gelen yerlerdir. Yaklaşık %75 lik oranla ilk
sıradadır.
 Boğazlar ve Marmara Denizi akıntılar nedeniyle balık çeşitliliğinin en fazla olduğu yerlerdir. Özellikle göç
dönemlerinde balıkçılık için en uygun yerler( Gelibolu,Eceabat, Lapseki) boğazlardır.Üretimde Karadeniz’den sonra ikinci
sıradadır(%12). Denizlerdeki aşırı kirlilik ve alternatif iş kollarının gelişmiş olması, bölgede balıkçılığı geri plana atmıştır.
 Yıldız Dağları Bölümü’nde Büyükbaş hayvancılık önemli geçim kaynaklarından biri 

Share

0 Comments:

Yorum Gönder