Tarih Savaşı Gerçek ve Resmi
TÜRKİYE’NİN iki yakası arasındaki hastalıklı savaşın alanlarından biri tarihtir. Bir “resmi tarih” vardır, bir de “öbür resmi tarih” geliştiriliyor.
İşte, Şevki Yılmaz, 1930 yılında Merkez Bankası’nın kuruluşundaki “Yahudi oyunları”nı anlatıyor!
Sosyal medyada dolaşıyormuş, bir dostum gönderdi; işin aslı nedir diye.
Belki üzerinde durmaya değmez ama “tarihe bakış” gibi çok ciddi bir meseleyi ele almak için örnek bir konudur bu.
KOMPLO TEORİSİ
Biliyorsunuz, bizim Merkez Bankası’nın resmi adı “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası”dır, “Türkiye Cumhuriyeti” Merkez Bankası değildir.
Niye böyle? Şöyle anlatıyor:
“Çünkü Türkiye Cumhuriyeti’ne ait değil, devlete ait değil. CHP 1931’de bu bankayı şirket olarak kurdu. Devletin hissesi yüzde 15... Yüzde 85’i diğerlerinin...”
Kim onlar?
“Sabataistler, Türk isminde Sabataistler... Abdülhamid’i tahttan indiren aileler, başta malum İngiltere’deki Rockfeller’in Türkiye’deki temsilcileri...”
Sözlerindeki maddi hatalar bir kenara, tarihi gerçeklere tamamen aykırı, ideolojik amaçlı bir uydurmadır bu anlatım.
‘CUMHURİYET BANKASI’
Evvela, Başbakan İsmet Paşa’nın imzasıyla Meclis’e sunulan 28 Mayıs 1930 günlü kanun tasarısında bankanın resmi adı “Cumhuriyet Merkez Bankası”dır, “Türkiye” kelimesi yoktur.
Dünya ekonomisi çöküntü halindedir, Merkez Bankası para politikalarıyla TL’nin değerini korumaya çalışacak, döviz, altın ve tahvil hareketlerini düzenleyecektir.
Bunun için hem iç hem dış piyasalarda güvenilir bir kurum olması şarttır, bugün olduğu gibi.
Hükümet dışı bir kurum olduğunu göstermek için “Cumhuriyet MB”denilmiştir.
Meclis İktisat Komisyonu, 7 Haziran 1930 günlü raporunda “dış ekonomi çevrelerinde daha net ve kesin bilinmesi için” bankanın başına “Türkiye” kelimesini koydu, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası” (TCMB) oldu.
Resmi metinlerde ve 11 Haziran’daki Meclis görüşmelerinde “Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, Devlet Bankası, Cumhuriyet Bankası” gibi isimler de geçer.
Kurum yeniydi, ismi yerleşmemişti.
KURUMSAL GÜVEN FAKTÖRÜ
Yeni kurulan bu bankanın güvenilir olmasına öyle bir ihtiyaç vardır ki, kanun tasarısındaki “hükümet” kavramı yerine Meclis’te “devlet” kavramı konuldu.
Evet, TCMB anonim şirkettir, yani hükümet organı değildir.
Hâkim hisseler tamamen devlete ve Türk bankalarıyla Türk şirketlerine aittir. Sadece (C) grubu denilen hisseler yabancı banka ve ayrıcalıklı şirketlere ayrılmıştır; bankanın çalışmasını içeriden görerek siyasi değil, iktisadi rasyonalizmle hareket ettiğine güvenilsin diye.
Amaç, böyle geniş tabanlı bir kuruluşla bankaya güveni arttırmaktı.
1930 Buhranı dünyayı ve Türkiye’yi cayır cayır yakarken TCMB’nin güvenilirliği hayati derecede önemliydi.
“İtimat” (güven) kavramına ne kadar önem verdiklerini görmek için İsmet Paşa’nın 17 Haziran’da Meclis’te yaptığı konuşmayı okumak lazımdır!
İDEOLOJİK BAĞNAZLIK
Tarih üzerine fikir yürütmek için nasıl araştırma yapmak ve bir bu kadar önemlisi de mutlaka “tarih metodu”na vakıf olmak lazım, görüyor musunuz?
Komplo teorileri uydurmak hele de siyasi provokasyon yapmak ise çok kolay...
Ve maalesef daha etkili!
Şevki Yılmaz, rahmetli Turgut Özal’a “papaz” diyen adamdır.
Böyle bir kafa!
Cumhuriyet tarihinde, özellikle hak ve hürriyetler konusunda elbette eleştirilecek yönler vardır. Fakat bu eleştiriler ideolojik kasıtla yapılıyor; günümüzde demokrasi, hukuk ve ifade özgürlüğü gibi konularda bilinç geliştirmek için değil.
Zaten amaç da özgürlük değil, ideolojik ajitasyon
Related Posts:
Adnan Hoca ve Gerçekler ADNAN Hoca ve sapık tarikatı hakkında ilk soruşturmayı İçişleri Bakanı Sadettin Tantan 1999 yılında gerçekleştirmişti, “PKK kadar tehlikeli” diyordu.Tantan’ın arkadaşımız İpek Özbey’e anlattıklarını bugün Hürriyet’te okuyabil… Read More
Berat Albayrak ve Ekonomi HAZİNE ve Maliye Bakanı Berat Albayrak çok önemli bir açıklama yaptı. Vurguladığı kavramlar, milli ve milletlerarası piyasalarda Türkiye’nin ekonomi yönetimi hakkında oluşan tereddütleri gidermeye yönelikti.Doların 4.9’u görd… Read More
Merkez Bankası Neden Önemli YENİ sisteme geçerken sadece Başbakan ve Bakanlar Kurulu’nun yetkileri Cumhurbaşkanı’na devredilmedi, ilave yetkiler de verildi.İktisadi konjonktür bakımından en önemlisi, Merkez Bankası’nın (MB) ne ölçüde bağımsız olduğu kon… Read More
Enis Berberlioğlu Neden Tutuklandı?ENİS Berberoğlu tekrar milletvekili seçildi, tekrar dokunulmazlık kazandı, serbest bırakılıp yemin ederek yasama görevine başlaması gerekmez mi?Ben bir hukukçu olarak böyle düşünüyordum, böyle yazmıştım. (4 Temmuz)Fakat Yargı… Read More
15 Temmuz ve Gerçekler TÜRKİYE 15 Temmuz darbe teşebbüsünü önlemekle bir felaketin eşiğinden döndü.15 Temmuz, tarihimizdeki öbür darbeler gibi değildir. Sultan Aziz’in tahttan indirilmesinden 12 Eylül’e kadar bütün darbeler “askeri” niteliktedir; b… Read More
0 Comments:
Yorum Gönder