Bayram Cigerli Blog

Bigger İnfo Center and Archive

Marmara Bölgesi, Su varlığı Akarsular, Göller ve Barajlar

Akarsular:
 Akarsuların hidroelektrik potansiyelinin en az olduğu bölgedir.
 Genelde kış ve ilkbahar aylarında kabarırlar; diğer mevsimlerde seviyeleri düşer.
 Sakarya ve Meriç nehirleriyle Susurluk ve Ergene çayları önemli akarsularıdır. Meriç yurt dışından kaynağını alır, Yunanistan’la sınırımızı çizerek Ege’ye dökülür.
Göller:
 Sapanca, İznik, Manyas ve Ulubat gölleri Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde oluşmuş tektonik göllerdir. Suları
tatlıdır.
 Küçük ve Büyük Çekmece gölleri ile Durusu (Terkos) Gölü dalga biriktirmesi ile oluşmuş kıyı set gölleridir.
Durusu gölünün suları tatlıdır.
 Uludağ üzerinde buzul etkisiyle oluşmuş sirk gölleri ile Adapazarı’ndaki heyelan sonucu oluşmuş Hendek
(Sülüklügöl) Gölü bölgede yer alan göllerdir.
Share

Related Posts:

  • Ege Bölgesi ve İncir Tarımıİncir: Kıyı Ege’de yetiştirilen ürün özellikle Aydın çevresinde yoğun olarak yetiştirilir. Türkiye üretiminde %85’likoranla ilk sıradadır. Türkiye, Dünya incir üretiminde 1. sıradadır. En çok ihraç edilen tarım ürünleri … Read More
  • Ege Bölgesi ve Pamuk tarımı Pamuk: İlkbahar döneminde yağış olgunlaşma döneminde kuraklık ister. Kıyı Ege Bölümü’nde sulanabilen alanlardayetiştirilmektedir. %30’luk üretimle GD Anadolu’dan sonra ikinci sıradadır.… Read More
  • Ege Bölgesi ve Haşhaş TarımıHaşhaş: Başta Afyonkarahisar olmak üzere Uşak, Kütahya ve Denizli çevresinde de yetiştirilir. Uyuşturucuhammaddesi olduğu için üretimi devlet kontrolündedir. Türkiye üretiminde %83’lük oranla ilk sıradadır.… Read More
  • Ege Bölgesi ve Buğday Tarımı Buğday: Bölgenin tamamında iklim şartları uygun olmasına karşın Kıyı Ege’de yüksek gelir getiren ürünler tercihedilmektedir. Bu nedenle daha çok İç Batı Anadolu Bölümü’nde üretilmektedir.… Read More
  • Ege Bölgesi ve Şeker pancarı tarımı Şekerpancarı: Afyon, Uşak ve Kütahya’da yaygın olarak üretilmektedir.… Read More

0 Comments:

Yorum Gönder