Bayram Cigerli Blog

Bigger İnfo Center and Archive

Akdeniz Bölgesi, Tarım ve hayvancılık

TARIM VE HAYVANCILIK

  •  Aynı tarladan, yıl içinde birden fazla ürün almaya en uygun olan yerler Akdeniz’in kıyı ovalarıdır.Ürünlerin en erken
  • olgunlaştığı bölgedir.
  •  Modern (İntansif) tarım yöntemleri uygulanır.
  •  Kışların ılık geçmesi seracılığı geliştirmiştir. Seracılığın en yaygın olduğu bölgedir.
  •  Daha çok endüstriyel tarım ürünleri üretilir.

 

Turunçgiller: Kış ılıklığı isteyen bir üründür. Akdeniz bölgesindeki terra rosa toprakları ile iyi uyum sağlamıştır. %86’lık  üretimle Türkiye’de ilk sıradadır.
Muz: Tropikal iklim ürünüdür. Bu nedenle kışların daha ılık geçtiği Anamur-Alanya arasında yetiştirilir. Ülke üretiminin
tamamını bu bölgededir. Muz, en çok ithal(dışalım) ettiğimiz ürünlerden biridir.

Gül: Gül yağı üretiminde kullanılan gülün tamamını Akdeniz Bölgesi karşılar. Göller Yöresi’nde, Isparta çevresinde yoğun olarak yetiştirilir.
Soya Fasulyesi: Kış ılıklığı isteyen bir üründür. Özellikle Adana Bölümü’nde yetiştirilir. Yağ ve hayvan yemi üretiminde kullanılır. Türkiye üretiminin %90’ını karşılar.
Yer Fıstığı: Türkiye üretiminin %90’ını karşılar.
Mısır: Akdeniz Bölgesi’nde sulama yöntemi ile üretilir. Yağ ve hayvan yemi üretiminde kullanılır. Türkiye üretiminin
%45’ini karşılar ve ilk sıradadır.
Anason: İlaç ve içki sanayinde kullanılır. Türkiye üretiminin %70’ini karşılar.
Pamuk: Özellikle Çukurova çevresinde yetiştirilir. Türkiye üretiminin yaklaşık %20’sini karşılar ve GD Anadolu ve Ege
bölgelerinin ardından 3. sıradadır.
Tütün: Adana Bölümü’nde

  •  Sebze üretiminin en fazla yapıldığı bölgedir.
  •  Ayrıca iklimin karasallaştığı göller yöresinde,haşhaş,şekerpancarı,ve tahıllarda yetiştirilmektedir.
  •  Zeytin üretiminin bu bölgede Akdeniz iklimine bağlı olarak yaygın olması beklenirken turunçgil üretiminin yaygın olarak yapılması zeytin üretimini sınırlandırmıştır.

Hayvancılık:

  •  Kıl keçisinin Türkiye’de en fazla yetiştirildiği bölgedir.
  •  Adana Bölümü’nde kümes ve ahır hayvancılığı yapılır
  •  Toroslar’da arıcılık önemli bir ekonomik faaliyettir.
  •  Akdeniz Türkiye’de balık üretiminin en az olduğu denizdir.
  •  Beyşehir Gölü’nde avlanan kerevit önemli ihraç ürünüdür.
Share

0 Comments:

Yorum Gönder