Bayram Cigerli Blog

Bigger İnfo Center and Archive

MANTIĞIN İÇİNDEKİ KİŞİ

Konu : Mantıkta kaplamsal tanım denilen bir kavram vardır . Öznenin herhangi bir tür tanımını yaparken yeni bir bilgi vermeyecek şekilde bir tanım yapılırsa , bunun adı mantıkta kaplamsal tanım olmaktadır . Buna totoloji de denilebilir . Örneğin “ A , A ‘ dır . “ şeklindeki bir tanım bu kalıba uyar . “ Su , sudur . “ , “ Hava , havadır . “ dersek bunu anlatmış olabiliriz .

MANTIĞIN İÇİNDEKİ KİŞİ

Mantık , kişilerin doğru düşünme yetenekleriyle alakalı bir konudur . Mantık olmadan düşünme kurallarına ulaşamayız . Mantık , insana ait zihni verileri kullanarak doğru düşünmeye dair bilgi ve sonuç ortaya koyan bir bilgi dalıdır .
Mantığın tanım yapma konusunda verdiği veriler şöyle söylenebilir :  Tanım , bildiri kipinden ifadelerdir . Bir yargı bildirirler . Bazen tanımlar , içerikleri itibariyle bize yeni bir bilgi vermeyebilirler .
“ Ahmet , Faruk değildir . “ demek bize bir bilgi verir . Çünkü ifadede aradaki fark anlatılıyor . Ancak kimi zaman ifadeler çok farklı şeyleri anlatmazlar . Zaten bilinen şeyler hakkında o şeyin anlamının tekrarıdır bu ifadeler . Mesela “ Ahmet , Ahmet ‘ tir . “ ya da “ Türkiye , Türkiye ‘ dir . “ ifadeleri bize yeni bir ifade sunmazlar . Aksine zaten bilinen bir kavramı tekrarı olarak önümüzde dururlar .
“ Kamyon , kamyondur . “ , “ Ilık hava , ılık havadır . “ gibi ifadelerde de aynı durum anlatılmaktadır .  
Tanımların içerisinde işte bu tür tanımlara “ kaplamsal tanım “ denilir . Bu tür tanımlar bizim o andaki bilgi verme isteğimizi yansıtırlar .


Tür tanımı , genel bir kavramın alt tabakasında bulunan başka bir kavrama dair özellik belirtmektir . Yani bu konuda olduğu gibi “ A , A ‘ dır . “ dersek bir kavramı başka bir nitelikle belirtmeye çalışmış olabiliriz . Ancak burada farklı bir bilgi verilmiyor . Nitelik aynı .
Bazen yaptığımız bir iyiliğin büyüğünün ve küçüğünün olmadığını anlatmak için “ İyilik , iyiliktir . “ deriz . Yani yapılan iş aynı durumu tekrar etmek demektir .
Kaplamsal tanım , mantık içerisinde bu şekilde tanımlanırken matematikte de geçen bir terim de bu kavram için kullanılabilir : Totoloji.
Benim görüşüm şudur : “ Mantığın kullanım alanları içerisinde felsefe geniş yer tutuyor . Felsefeyi yaparken nesnelliği veri olarak almak gerekiyor . Bilimin verilerini felsefe için bir temel olarak kullanmak en önemli konu olarak karşımızda duruyor . Bu gün itibariyle mantık , doğru düşünme ile ilgili kuralları oluşturan bir disiplindir . Mantığı kullanırken kendi yaşantımızı düzene sokmayı amaçlamaktayız . Mantık , bilime yardım eden bir bilgi dalıdır . Yaşamımızda yaşanan teknik gelişmelerin mantıkla çok sıkı bir ilgisi bulunuyor . Mantık her türlü bilimin anlayışına yardım eden bir teknik konudur . Bunu anlamak her bilim insanı için önemli bir konudur . “
20/10/09

E – postam : dussunce@yahoo.com


Yazan : Tarık Tümlü adlı bir deli .
Share

0 Comments:

Yorum Gönder