a. Hiperspektral Görüntüleme
Hiperspektral görüntüleme (HSG) günümüzde uzaktan algılama alanında en çok çalışılan ve hızla gelişen tekniklerden biridir. HSG genellikle görünür banttan yakın-kızılötesine kadar olan spektrumu kapsayan, dalga boyu olarak birbirine yakın ardışık yüzlerce bant içermektedir.
HS, multispektral algılayıcılardan farklı olarak, görüntülenen hedefin kimyasal özellikleri hakkında bilgi verir (Sabins, 1997). HS görüntüdeki her bir piksel bir spektrum ile temsil edilir. Spektrum temel olarak ışığın farklı dalga boylarındaki yansıma/ışıma değerlerinden oluşan bir dizidir. Kimyasal özelliklerin hedeften gelen radyasyonun ölçülmesi ile anlaşılmasında, kullanılan dalga boyları önemli bir rol oynamaktadır.
HSG’de birçok bant olması fiziksel nedenlerden dolayı uzamsal çözünürlükten ödün vermeyi gerektirmektedir. Uydu platformlarında kullanılan modern HS kameraların uzamsal çözünürlüğü 30 m civarındadır. Düşük uzamsal çözünürlüğün bir neticesi olarak bir pikselde birçok malzeme(su, toprak, bitki, vs.) bulunabilmektedir. Bu da piksel tabanlı detaylı analizleri güçleştirmektedir.
· Hiperspektral görüntüleme sel afetinde su bölgelerinin yüzey alanını tespit etmede veya ırmak ve göllerin derinlikleri hakkında bilgi toplamak için kullanılabilir.
· Orman kaynaklarının bilinmesi ve zarar gören bölgelerde hangi tür bitki olduğunun belirlenmesinde kullanılabilmektedir.
· Kuraklığa sebep olan bitki ve zararlı böceklerin tespitinde veya petrol ve kimyasal madde sızıntılarında toprak ve su bölgelerinin zarar tespitinde kullanılabilir.
Orman yangınları ile ilgili yapılan araştırmalara incelendiğinde, hiperspektral görüntülerin dar bantlı, çok kanallı olması ve görüntü ve spektrum bilgilerini birleştirme gibi avantajları olması nedeniyle orman yangını izleme, zararlı izleme ve orman kaynaklarındaki değişimin araştırılması gibi geniş kullanım alanlarının olduğunu görülmüştür. Orman afetlerinin izlenmesinde hiperspektral uzaktan algılamanın başarısı, orman ağaç türlerinin ayırt edilebilmesi ve farklı orman gelişme durumları ve ormanın çeşitli fiziksel parametrelerinin değerlendirilmesine bağlıdır.
KATEGORİLER:
Coğrafya Blog, Coğrafya Forum, Coğrafya Hakkında, Bilmeniz Gerekenler, Ne Nedir?, Coğrafya Haber, Coğrafya Yazılar,Uzaktan Algılama Sistemleri, Doğal Afetler,Hiperspektral,Görüntüleme
0 Comments:
Yorum Gönder