Bayram Cigerli Blog

Bigger İnfo Center and Archive

MUSTAFA KEMAL PAŞA ‘ NIN SAMSUN ‘ A ÇIKIŞ HİKAYESİ

Konu : Mustafa Kemal Paşa , Samsun ‘ a çıkmadan önce İstanbul ‘ da Padişahtan Doğu Karadeniz ‘ deki Pontus Rumlarının Türklerin canını yakmasına izin veren nitelikte emrini yerine getirecekti . Türkler , sözüm ona bir karşı çıkışla oradaki huzuru bozuyorlardı . Mustafa Kemal Paşa , aklındaki planı uygulamak için bu emri kabul etti . Samsun ‘ a gidince türlü telgraflarla yurdun bir bütün olduğu yolundaki telkinlerini yurdun dört bir yanına duyurmaya başlamıştı .  İngilizler , durumdan hoşnut değildi . Damat Ferit Paşa hükümeti onu bu görevden aldıkları zaman , iş işten geçmişti.

MUSTAFA KEMAL PAŞA ‘ NIN SAMSUN ‘ A ÇIKIŞ HİKAYESİ
Mustafa Kemal Paşa , 19 Mayıs 1919 ‘ da Samsun ‘ a çıkmıştı .Mustafa Kemal Paşa , İttihat ve Terakki Partisi ‘ne hiçbir zaman olumlu gözle bakmamıştı . Savaşa giren Osmanlı ‘ nın savaşa girme durumunu İttihat ve Terakki Partisi yöneticileri yarattılar . Bu bakımdan Mustafa Kemal Paşa , İttihat karşıtı olarak Padişahın gönlüne girmeyi başarmıştı .
Enver Bey , Mustafa Kemal Paşa ‘ yı sevmedi . Onu kıskançlıkla karşıladı .
İngilizler , Doğu Karadeniz ‘ deki Pontus Rumlarının Türklere karşı yaptığı işkencelere karşı oradaki Türkleri susturmak üzere bir emir verdi . Damat Ferit hükümeti İngilizlerin emrini aynen yerine getirmek istedi . İşte şimdi Mustafa Kemal Paşa , Anadolu ‘ ya geçerek Kurtuluş hareketini başlatacaktı .
Samsun ‘ a Bandırma Vapuru ‘ yla gelen Mustafa Kemal Paşa , tüm yetki alanı içerisindeki her yere telgraflarla yurt sathında bu işgal hareketinin protesto edilmesini buyurmuştur .
Mustafa Kemal Paşa , kendisine karşı İngilizlerle birlik olan Damat Ferit Paşa hükümetine karşı tek başına olanca gücüyle direnecektir .
Mustafa Kemal Paşa , Samsun ‘ a köhnemiş bir vapurla gitmişti . Ancak büyük bir coşkuyla Samsun ‘ a inmişti .
Damat Ferit hükümeti , onu görevinden aldı . Ama Kurtuluş Hareketi artık başlamıştır .
Mustafa Kemal Paşa , Amasya ‘ ya geldi . Orada meşhur Amasya Tamimi ‘ ni yayınladı .
Bu tamimde “ Türk milletinin bölünmez bütünlüğü “ vurgulanıyor ; “ Türk milletini yine kendi azim ve kararı kurtaracaktır “ deniliyordu . Bu tamimi Refet ( Bele ) Paşa , imzalamakta durakladı . Çünkü padişahın emrine itaatsizlik etmek istemiyordu . Ali Fuat ( Cebesoy ) Paşa ise  imzalamakta duraksamadı .
Bu bildiri Kazım Karabekir Paşa tarafından da imzalandı . Türk milletinin ilk kurtuluş bildirgesidir bu bildiri .
Amasya Tamimi , her bakımdan yurdun kurtulmasının yine Türk milletinin elinde olduğunu vurguluyor , Osmanlı hükümetinin acziyet içerisinde olduğunu söylüyordu .
Mustafa Kemal Paşa , Osmanlı hükümetine girmeye dahi çalışmıştır . Belki yurdun kurtuluşu için  bir umut bulurum diyerek . Fakat maalesef son gelen Damat Ferit hükümeti , İngiliz hayranıydı . Yapacak bir şeyler kalmadığı için Anadolu ‘ ya geçmek en iyi çareydi .
25 Oca. 11
Yazan : Tarık Tümlü adında bir cengaver

E – posta : dussunce@yahoo.com
Share

0 Comments:

Yorum Gönder