Bayram Cigerli Blog

Bigger İnfo Center and Archive

PROTEİNLERİN SİNDİRİMİ

Konu : Proteinlerin sindirimi insan vücudunda midede başlar . HCl ( Hidroklorik asit ) , inaktif enzim olan pepsinojeni aktif enzim olan pepsine çevirir . Pepsinle proteinler polipeptit ( pepton ) haline gelir . İnce bağırsakta kimotripsinojen ve tripsinojen enzimleri enterokinaz enzimi ile kimotripsin ve tripsin haline gelir .
PROTEİNLERİN SİNDİRİMİ

Proteinlerin sindirimi midede başlar . Ağızda protein sindirimi yoktur . Ağızda maltoz + dekstrine kadar parçalanma olayı vardır . Ve bu parçalanan , nişasta veya glikojen halindeki karbonhidratlardır .
Midede sadece proteinlerin sindirimi vardır . Proteinler midede pepsinojen enziminin aktif hali olan pepsin enzimi ile polipeptit ( pepton ) haline gelir . HCl ( Hidroklorik asit ) , pepsinojeni pepsin haline dönüştürür .
Sekretin hormonu ( on iki parmak bağırsağından salgılanır . ) pankreastan wirsung kanalı ile duodenumdaki water kabarcığına dökülen pankreas öz suyu salgılanmasını sağlar .
İnce bağırsaktan salgılanan enterokinaz enzimi ile kimotripsinojen ve tripsinojen enzimleri aktif halde olan tripsin ve kimotripsine dönüşür .
Proteinler mideden ince bağırsağa geçtikten sonra kimotripsin ve tripsin ile dipeptitlere , ince bağırsaktan salgılanan erepsin enzimi ile de aminoasitlere ayrışırlar .
İnce bağırsaktaki villusların yapısına giren aminoasitler , kılcal damar ağı ile başta kapı toplar damarı ile karaciğere sonra karaciğer toplar damarı ile kan dolaşımına karışır .
02.05.2012 20:27:50
Yazan : Tarık Tümlü adlı bir cengaver
E – postam : dussunce@yahoo.com
Share

0 Comments:

Yorum Gönder