Bayram Cigerli Blog

Bigger İnfo Center and Archive

PROTEİNLERİN SİNDİRİMİ

Konu : Proteinlerin sindirimi insan vücudunda midede başlar . HCl ( Hidroklorik asit ) , inaktif enzim olan pepsinojeni aktif enzim olan pepsine çevirir . Pepsinle proteinler polipeptit ( pepton ) haline gelir . İnce bağırsakta kimotripsinojen ve tripsinojen enzimleri enterokinaz enzimi ile kimotripsin ve tripsin haline gelir .
PROTEİNLERİN SİNDİRİMİ

Proteinlerin sindirimi midede başlar . Ağızda protein sindirimi yoktur . Ağızda maltoz + dekstrine kadar parçalanma olayı vardır . Ve bu parçalanan , nişasta veya glikojen halindeki karbonhidratlardır .
Midede sadece proteinlerin sindirimi vardır . Proteinler midede pepsinojen enziminin aktif hali olan pepsin enzimi ile polipeptit ( pepton ) haline gelir . HCl ( Hidroklorik asit ) , pepsinojeni pepsin haline dönüştürür .
Sekretin hormonu ( on iki parmak bağırsağından salgılanır . ) pankreastan wirsung kanalı ile duodenumdaki water kabarcığına dökülen pankreas öz suyu salgılanmasını sağlar .
İnce bağırsaktan salgılanan enterokinaz enzimi ile kimotripsinojen ve tripsinojen enzimleri aktif halde olan tripsin ve kimotripsine dönüşür .
Proteinler mideden ince bağırsağa geçtikten sonra kimotripsin ve tripsin ile dipeptitlere , ince bağırsaktan salgılanan erepsin enzimi ile de aminoasitlere ayrışırlar .
İnce bağırsaktaki villusların yapısına giren aminoasitler , kılcal damar ağı ile başta kapı toplar damarı ile karaciğere sonra karaciğer toplar damarı ile kan dolaşımına karışır .
02.05.2012 20:27:50
Yazan : Tarık Tümlü adlı bir cengaver
E – postam : dussunce@yahoo.com
Share

Related Posts:

  • Select the Right ProteinsCompare the following Proteins6 oz porterhouse – 38g protein, 44 g fat, 16g saturated fat6 oz salmon – 34 g protein, 4 g saturated fat, 18g good fat1 cup lentils – 34g protein, <1g fat, high in fiber, vitamins, minerals an… Read More
  • Greek Yogurt - make this change today!Many of you have heard me rave about Greek yogurt.  You need to get the real deal - not a Greek style yogurt.  Greek yogurt is the superstar because it is natural, naturally low in carbs, high in protein and tastes really goo… Read More
  • My List of Product Recommendations!My clients and friends often ask me what type of supplements/fitness products I use. Here's my list of product recommendations for you holiday wish list! Please note that, aside from GoMacro, I do not endorse any of these pro… Read More
  • A months worth of Nutrition Tips - Tackle them 1 week at a time!Week 1 – Write it down!Research shows people who keep a food journal are more successful at losing and maintaining weight.  It simply makes you more accountable – also if you write it down, you really think about eating … Read More
  • Food SafetyWho is responsible for food safety oversight in the United States?  There are many agencies involved, but the job is mostly split among three:  the U. S. Department of Agriculture (USDA) regulates meat products; the Food and … Read More

0 Comments:

Yorum Gönder