Bayram Cigerli Blog

Bigger İnfo Center and Archive

AÇIKÖĞRETİM İNKILAP TARİHİ VİDEO 1 ‘ DEN SINAVLAR İÇİN BİLGİLER

AÇIKÖĞRETİM İNKILAP TARİHİ VİDEO 1 ‘ DEN SINAVLAR İÇİN BİLGİLER

İnkılap tarihi video 1 ‘ den edindiklerimden :
Toplumlar bazen kendiliklerinden bir ilerleyiş temposu içerisinde hareket ederler . Bu ilerleyiş normal olarak gerekli ve önemlidir . Bir toplum normal olarak ilerleyebilmelidir elbette . Fakat bazen zaman içerisinde bir donma başlayabilir . Ya da şöyle diyeyim ; toplum ilerleme yetisini kaybedebilir . Bunun nedeni çözümsüzlük olabilir .
Toplum ilerleyemiyorsa o zaman toplumu ilerletecek girişimlerde bulunulması kaçınılmaz olacaktır . Böyle insanlar , kurumlar varsa o toplum ilerleme yoluna girebilir . Yoksa o toplum tarih sahnesinden silinme noktasına dahi gelebilir .
Böyle zamanlarda bir ihtilalin patlak vermesi an meselesidir . Yani yeni bir düzeni kuracak bir itici kuvvet kendisini gösterebilecektir . Ardından bir devrim ya da inkılap gelecektir . Yani yeni bir düzen …
Devrim ya da inkılap aynı anlamda fakat farklı kökenli olan sözcüklerdir . İnkılap Arapça ‘ dır ve sözlüklerde kalıp değiştirme ya da evrim anlamlarına gelir . İnkılap , teknik anlamda ihtilalden sonra düzen içine giren yeni bir sistem anlamını taşır .
Türk inkılabı evrimleşen bir toplumun zamanla yerinde sayması üzerine gerçekleşti . Osmanlı ‘ da bu yerinde sayma üzerine her tür reform yapıldı ama istenen sağlanamadı . Bunun üzerine Türk devrimi ya da inkılabı Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde oldu .
Türk devriminde hem dış düşmanlara karşı bir savaş hem de Osmanlı ‘ ya karşı bir iç ihtilal oldu .
Türk devriminde devrimi yürüten kadro başta düzeni yeniden kuracak bir devlet oluşturdular . Yani TBMM kuruldu . Ve bu ihtilal Fransız İhtilali ‘ ndeki gibi kanlı olmadı . Bu devrim hem dış düşmana hem de Osmanlı ‘ ya karşı yapıldı . Bu iki ihtilal başarılı oldu . Ardından devrim oldu . Ve bu devrim 1938 ‘ e dek sürdü .
Yeni kurulan Türk devleti demokratik , laik , sosyal bir hukuk devleti olarak yaşamını sürdürüyor . Ve bu ve benzeri ilkeler 1982 anayasasında da mevcut durumda .
26 Eylül 2009
E – postam : dussunce@yahoo.com
Yazan : Tarık Tümlü adlı bir bilim çocuğu 
Share

0 Comments:

Yorum Gönder