Güney Afrika Cumhuriyeti LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI LİSE 4.SINIF
Afrika kıtasının güneyinde yer alan, Atlas ve Hint okyanuslarına kıyısı olan Güney Afrika Cumhuriyeti (GAC), Cap, Natal, Transval ve Oranj eyelatlerinin birleşmesiyle oluşmuş federal bir cumhuriyettir. Ülkenin doğu ve güneydoğu kıyılarında Mozambik Sıcak Su Akıntısı'nın etkisiyle ılıman bir iklim hâkimdir ve ülkede ormanlık alanlar oldukça azdır. Farklı etnik gruplardan oluşmuş olan bu ülke Afrika'nın kalabalık ülkelerinden biridir.
Hollandalılar, Almanlar ve Fransızlar doğal kaynaklara sahip olmak için 1488 yılından itibaren Güney Afrika topraklarına yerleşmişlerdir. 1800'Ierin sonunda İngilizler, elmas ve altın madenlerinin bulunması üzerine GAC'ye gelmeye başlamıştır. Yerli halklarla İngilizler arasında yaşanan savaşlardan sonra 1910 yılında İngiltere'ye bağlı ve egemenliğin Avrupalı beyazların elinde olduğu Güney Afrika Birliği ortaya çıkmıştır.
GAC günümüzde Afrika kıtasının en gelişmiş ekonomisine sahiptir. Ayrıca yabancıların en fazla yatırım yaptığı ülkedir, ülkede ekonomik faaliyetler büyük ölçüde değerli metal ve madenlere, tarım ürünlerine dayanmaktadır. Altın dışındaki ihraç ürünlerinin % 30'u ham ve işlenmiş tarım ürünlerinden oluşmaktadır. GAC, Afrika'nın tek kâğıt ve selüloz üreticisidir.
GAC değerli madenler bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biridir, ülke dünyanın en büyük altın üreticilerinden biridir. Burada meydana gelebilecek bir üretim aksaklığı uluslararası piyasaları etkilemektedir (bk. Haber köşesi). 2006 yılında 52 milyar dolar ihracatı içerisinde, platin 8 milyar, altın 5 milyar, elmas 2.5 milyar dolarlık paya sahiptir. Son yıllarda üretim ve ihracatta altın ve elmasın yerini platin grubu almaktadır.
ülkede kömür önemli bir enerji kaynağını oluşturmaktadır. Yaklaşık enerji ihtiyacının % 72'si kömür ile karşılanmaktadır. 1997 yılında 57 milyon ton kömür ihraç etmiştir.
Güney Afrika Cumhuriyeti sahip olduğu değerli madenlerin ve doğal kaynakların (Manganez, Platinyum, Krom, Altın, Elmas, Uranyum, Titanyum, Kömür)sağladığı ekonomik gelişmeyle Afrika kıtasında kurulan bölgesel birliklerde etkin ülke konumuna
gelmiştir.
0 Comments:
Yorum Gönder