ÇİN HALK CUMHURİYETİ Beşerî ve Ekonomik Özellikler LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI LİSE 4.SINIF
4000 yıllık bir tarihe sahip olan Çin, uygarlığın ilk dönemlerinden günümüze kadar varlığını devam ettirebilmiş birkaç ülkeden biridir. 1949 yılından itibaren sosyalist bir idare tarzı ile yönetilen ülkenin başkenti Pekin 6.8 milyon nüfusu ile kültür, ekonomi ve ulaşım merkezidir. En büyük sanayi ve ticaret şehri ise Asya'nın önemli liman şehirlerinden birisi olan Şanghay'dır (Nüfusu 7.3 milyon). Çin'in toplam nüfusu yaklaşık 1.3 milyardır fakat nüfus, ülke topraklarına eşit olarak dağılmamıştır. Nitekim toplam nüfusun % 80'i ülkenin ancak % 20'lik bir alanında yaşar. Buralarda nüfus yoğunluğu 1000 kişiyi geçer
Çin nüfusunun yaklaşık 1/5'i şehirlerde geri kalanı ise kırsal alanda yaşar. Kırsal kesim dağlık alanlar dışında çoğu kez büyük toplu köyler ile karakterize olur. Köyler arasındaki ulaşım çoğu kez su yolu ağı ve tekneler aracılığı ile sağlanır. Şehirleşme 1950'li yıllarda gelişmeye başlamıştır. Aşağı yukarı tüm ülke şehirleri düzenli ve temizdir. Özellikle başkent Pekin, Hong Kong ve Şanghay gibi büyük şehirlerde az katlı geleneksel konutların yanı sıra modern ve yüksek yapılar da dikkati çeker.
Tarım halkın geçimini sağladığı en önemli ekonomik faaliyettir. Yetiştirilen en önemli tarım ürünleri başta pirinç olmak üzere pamuk, mısır, çay ve çeşitli sebzelerdir.
Hayvancılık ve balıkçılık da önemli birer geçim kaynağıdır.
Madencilik de Çin'de önemli bir ekonomik faaliyet türüdür. En fazla çıkarılan madenler kömür ve petroldür. ülke aynı zamanda petrol ve petrol ürünleri ihracatçısıdır.
Çin, muazzam kaynakları ve dev nüfusu ile gelişmekte olan ülkeler arasında çok önemli bir güçtür. Son yıllarda özellikle sanayi alanında büyük gelişmeler kaydeden ülkenin pamuk ve ipekli dokuma sanayi, demir - çelik sanayi, silah sanayi ile makine imalatında büyük ilerlemeler kaydedilmiştir.Bu nedenle Çin'in enerji tüketimi ve ihtiyacı son yıllarda büyük artış göstermiştir .
Günümüzde Çin'de ulaşım ağı büyük gelişme göstermiştir. 700.000 krn uzunluğunda birinci sınıf kara yolu mevcuttur. Buna karşılık demir yollan sınırlı bir düzeydedir.
Çin, önceleri sadece SSCB ve diğer sosyalist blok ülkeleri ile olan dış ticaretini son yıllarda bütün dünya ülkeleri ile yaparak büyük bir gelişme göstermiştir . Bu belamdan pek çok araştırmacı Çin'in yakın bir gelecekte çok büyük bir ekonomik güç olacağı konusunda hem fikirdirler.
0 Comments:
Yorum Gönder