Bayram Cigerli Blog

Bigger İnfo Center and Archive

TÜRKİYE’DE DALGALARIN OLUŞTURDUĞU YER ŞEKİLLERİ AŞINDIRMA ŞEKİLLERİ BİRİKTİRME ŞEKİLLERİ LİSE COĞRAFYA 9.SINIF COĞRAFYA DERSİ KİTABI LİSE 1.SINIF

TÜRKİYE’DE DALGALARIN OLUŞTURDUĞU YER ŞEKİLLERİ AŞINDIRMA ŞEKİLLERİ BİRİKTİRME ŞEKİLLERİ LİSE COĞRAFYA 9.SINIF COĞRAFYA DERSİ KİTABI LİSE 1.SINIF
8333 km kıyı uzunluğuna sahip ülkemizde deniz akıntılarıyla oluşmuş şekiller olmakla birlikte dalgaların oluşturduğu şekiller daha yaygındır.
Ülkemizde dalgaların oluşturduğu aşındırma şekillerinin başında falezler (yalıyar) gelir. Karadeniz kıyılarında Ordu-Sarp arasında, Akdeniz kıyılarında özellikle Taşeli Platosu ve Teke Yarımadası’nda falezler yaygındır.

Kıyı kordonları ve kıyı okları dalgalar tarafından oluşturulmuş birikim şekilleridir. Fethiye (Ölüdeniz) ve Dalyan sahilindeki kıyı okları birçok turistin uğrak yeridir. Kıyı okları zamanla gelişerek deniz ile koyu birbirinden ayırır. Oluşan bu göllere lagün veya kıyı set gölü adı verilir. Küçükçekmece ve Büyükçekmece gölleri bu şekilde oluşmuştur.

Tombololar kıyı yakınındaki adaları kıyıya bağlayan kıyı kordonlarıdır. Böylece eski bir ada yarım ada hâlini alır. Marmara Denizi’ndeki Kapıdağı Yarımadası tombololara en güzel örnektir.

Kumsallar hem aşınım hem de birikim sonucunda oluşur. Kumsallar yaz turizmi açısından vazgeçilmez yerlerdendir. En güzel kumsallarımız Akdeniz ve Ege kıyılarımızda yer alır.

COĞRAFYA 9 DERS KİTABI
COĞRAFYA 9 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 9.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 9.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 9.SINIF ÖDEVİ
COĞRAFYA LİSE 1.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 1.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
Share

0 Comments:

Yorum Gönder