Okuma Metni Boğazların Stratejik Konumu LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI LİSE 4.SINIF
Karadeniz’i Akdeniz’e ve Avrupa kıtasını Asya kıtasına bağlayan Boğazların iktisadi, askeri ve siyasi bakımdan büyük önemi vardır. Boğazların hukuki durumu, Boğazlar meselesi deyimleri daima kullanılmış ve 1936 Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ne kadar uluslararası gündemde kalmıştır.
20 Temmuz 1936′da imzalanan sözleşmeyle Boğazlar tamamen Türk devletinin idaresine geçti. Her iki boğaz bölgesinde müdafaa ve tahkim tesisleri modern bir şekilde yeniden kurularak kara, deniz ve hava sahalarındaki yasak bölgeler tespit ve ilân edildi. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra, bütün tesisler bugünün tekniğine uygun bir duruma getirildi. Günümüzde İstanbul ve Çanakkale Boğazlarının güvenliği, Boğazlar ve Marmara Deniz Komutanlığına bağlıdır.
Boğazlar; klasik ve dar çerçevede sadece Akdeniz’i Karadeniz’e, Avrupa’yı Asya’ya bağlayan su geçitleri ya da köprüler değildir. Boğazlar, aynı zamanda Cebelitarık ve Süveyş Kanalı ile, Atlas ve Hint Okyanusu’nu büyük kara parçalarına bağlayan önemli su yolu geçitleridir. Jeopolitik konumuyla da dünya siyasetindeki etkisini günümüzde de korumaktadır. Bu nedenledir ki, boğazlar; coğrafi konumu, geçmişte ve günümüzde taşımakta oldukları stratejik önem ve değer açısından her zaman dünya gündemindeki yerini korumaktadır.
COĞRAFYA 12 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 12.SINIF ÖDEVİ
LİSE 4 COĞRAFYA
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 4.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
0 Comments:
Yorum Gönder