Bayram Cigerli Blog

Bigger İnfo Center and Archive

Mikat yerleri nereleridir ve de mikatla ilgili ölçü nedir ?

Hac için afaktan , mikat dışından , gelenler için bir duraktır mikat yerleri . Bu yerler 5 tanedir : Zülhuleyfe , Zati Irk , Cuhfe , Karn ve Yelemlem . Bu yerlerin her birine mikat , çoğuluna ise mevakıt denilir . Hacca gidenler bu yerlere gelmeden önce ihrama girebilirler . Suriye ‘ de hacca gidenlerin mikat yeri eski Cuhfe kasabası yakınındadır .
Mikat yerinde ihrama girmemenin ölçüsü şudur : Şayet hac işlerini yapmadan mikata dönerse bir ceza gerekmez . Fakat mikattan sonra ihrama girer veya hac işlerini yaptıktan sonra mikata dönerse bir kurban kesilmesi uygun olur . Haccın kaçırılmasından korkulmazsa mikata dönmek daha iyidir .
Mekke ‘ de bulunanların mikatı “ Mekke “ ‘ dir . Bu şehirde ihrama girerler . Bu iş için Mekke halkından olma şartı yoktur . Fakat umreye gidecekler için Harem Bölgesi dışına çıkıp Tenim denilen bölgede ihrama girmeleri uygundur .
Mekke ‘ nin çevresinde belli bir sahaya “ Mekke Haremi “ veya “ Harem Bölgesi “ denilir . Mekke ‘ den mikatlara kadar uzayan sahaya da Hill adı verilir . Hill bölgesinin Mekke ‘ ye en yakın yeri batı bölgesinden üç – dört mil uzaklıktaki Tenim adlı yerdir .

Mekke ile Harem Bölgesi arasında bulunanların mikat yeri bulundukları yer veya Mekke ‘ dir . Mekke ‘ ye girip çıkmaları çok olacağından onlara böyle bir kolaylık gösterilmiştir .
Share

0 Comments:

Yorum Gönder