Bayram Cigerli Blog

Bigger İnfo Center and Archive

HATAY ‘ IN YAŞADIĞI ZORLUKLAR

HATAY ‘ IN YAŞADIĞI ZORLUKLAR


HATAY ‘ IN ÇİLESİ SÜRER Mİ ?


 Hatay , Hatay !!! Memleketim değil ama !... Olsun o şehir de bir vatan evladı .


 Düşünüyorum da Hatay ‘ ın bağımsız olma mücadelesi pek de yeni değil . Atatürk , yaşarken Hatay ‘ ın vatana katılması konusunda çok çalışmış . Ama ömrü ne yazık ki yetmemiş . Daha sonradan Hatay kendi bağımsızlığını kazanarak halkoylamasıyla Türkiye ‘ ye katılma kararı almış . Şimdi bunun bir anlamı olmalı , değil mi ? Biz , sanırım Fransızlarla , bir anlaşma yaptığımız için Hatay ‘ ın Suriye ‘ de kalmasına rıza göstermişiz . Ve orasını da hemen alma durumunda olmadığımızdan dolayı da bir süre beklemek zorunda kalmışız . Aslında Hatay , kendi halkının bu yöndeki isteğini zaten biliyordu . Ancak bir vatan sınırı çizilirken ciddi olunması gerekliliğinden ötürü Hatay da gereken adımı hemen atamadı . Bu , Hatay ‘ ın bir suçu muydu ? Hayır . Ancak ülke güvenliğinden ötürü bu tür adımlar hemen atılamayacağından ötürü Hatay ‘ ın yaşam mücadelesi epey bir süre sürmek zorunda kalmıştır .
 Hatay ‘ ın milli sınırlar içerisine dahil olması , Hatay halkını sevindirmiş . Fakat bu sevinci Atatürk görememiş . Bunun İsmet İnönü zamanında gerçekleştiğini görmek mümkün . İsmet İnönü , 2. Dünya Savaşı çıkmasına az kala yurttaki bütün yiyecek depolarını devletin tekeline geçirir ve “ Karne ile ekmek dağıtma “ günleri başlar . Yani savaş için stok yapmıştır İsmet İnönü . Fakat ne yazık ki savaş bittikten sonra da stoklardaki yiyecekler bozulmuştur . Bilmiyorum acaba Atatürk yaşasaydı böyle bir durumda ne yapardı ?

 Hatay , bir petrol boru hattının geçtiği bir kenttir . Sanırım Yumurtalık boru hattı deniliyordu . Bir de Güneydoğu ile ilgili bir sorundan bahsetmek istiyorum . Fırat ve Dicle nehirleri üzerinde barajlar yaptığımız için Suriye su sıkıntısı çekeceğini iddia ediyor . Bu yüzden de Suriye ile aramız birazcık bozuk . Suriye ‘ nin ekonomik yapısını tam incelemedim . Ancak yine de Suriye ‘ nin bu konuda Türkiye ile bir anlaşma çerçevesinde hareket etmesi lazım . Suriye  teröre destek veriyor mu bilmiyorum ama bence her konu uzlaşma ile çözülmelidir . Bülent Arınç ‘ ın dediği gibi : “ Sıkılı yumruk ile el sıkışılmaz . “

 Hatay ‘ ın sıcak bir iklime sahip olması her zaman olağandır . Çünkü Akdeniz iklimi hakimdir o yörede . Ekvator ‘ a yakın yerler her zaman için sıcak ve kurak bir iklime sahiptir . Kışları ise ılık ve yağışlı geçer . Antalya ‘ ya bile kar yağdığı nadiren görülür . Hele Kıbrıs felaket sıcaktır . Ve kumarhaneler oraya taşındığından beri de Kıbrıs ‘ ın içinde tatil yapanlar çoğunluktadır . Kıbrıs ‘ ı iki cumhuriyete ayırıyorlar : KKTC VE GRK . Yani Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Güney Rum Kesimi . Bu ayırım ne zaman biter bilmiyorum . Rauf Denktaş şunu söylüyordu : “ İki devlet ve iki halktan başka çıkar yol yok . “ Keşke kardeşçe yaşayan insanların olduğu bir memleket olsaydı da bu devlet cumhuriyetle yönetilseydi . Bütün halkların temsil edildiği bir cumhuriyet … Eğer böyle , Yunanistan ile Türkiye sanki bir maç yapar gibi bu hikaye sürecek olursa daha bu mesele onlarca yıl gündemde kalmak zorunda olur . Bilmem siz ne düşünüyorsunuz ? !

 Evet , kısaca konuyu toparlamak istiyorum . Hatay ‘ ın yaşadığı yılların önemli olduğu hakikattir . Gerek Atatürk gerekse İsmet İnönü bu konu üzerinde çalışmışlar ama Atatürk bu konuda emeğinin karşılığını hayatında görememiştir . Hatay ‘ ın milli mücadele yıllarının bir anısı olarak da olsa bizde bir izi olduğu muhakkak . Gerek Atatürk diplomatik çabalarıyla gerekse İsmet İnönü ciddi mücadelesiyle bu konuda hassas olduğumuzu tüm dünyaya duyurmaya çalışmışlardır . Umarım bu konu gibi Kıbrıs ve Ege Denizi ile ilgili meselelerde de durum demokratik mücadelelerle çözülür .

13.04.2007 17:43

E – postam : dussunce@yahoo.com

Yazan : Tarık adlı bir filozof .
Share

0 Comments:

Yorum Gönder