Bulgur, buğdayın kaynatılması, kurutulup kabuğunun soyulması ve değirmende öğütülmesiyle elde edilir.
Tahıl grubu beslenme piramidinin tabanında yer alan bulgur, sağlıklı beslenmenin vazgeçilmez gıdalarından biridir.
Sadece su ve buğdaydan oluşur ama protein, mineral, vitamin, posa ve lif açısından oldukça zengindir. Bunların yanında karbonhidrat değerinin düşük olması da onu değerli bir besin haline getirir.
Sarı ve esmer olmak üzere 2 tür bulgur vardır ancak boyutlarına göre de pilavlık ya da köftelik olarak ayrılırlar.
Faydaları
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kansere karşı koruyucu özelliktedir.
- B vitamini deposudur.
- İçerdiği B1 vitamini, sinir ve sindirim sisteminin güçlenmesine yardım eder.
- Çinko, magnezyum ve krom gibi mineraller içerir.
- Günlük lif ihtiyacı 1 tabak bulgurla karşılanabilir.
- Yüksek miktarda lif içerdiği için bağırsakların çalışmasını sağlar.
- İçerdiği folik asit, anne karnındaki bebeğin zeka gelişimi üzerinde etkilidir.
- Kan şekerini yükseltmez.
- Şeker hastalarına iyi gelir.
- Kilo aldırmaz.
- Hazmı kolaylaştırır.
Bulgur lif içeriği yüksek olan bir besindir. Kan şekeri düzeyinde çok fazla dalgalanmalara neden olmaz, bağırsak ve kalp-damar sağlığını koruyucu etkisi vardır.
Bulgurun içeriğindeki potasyum oranı yüksek olduğundan böbrek hastalarının kanında potasyum değerleri yükseldiği zaman tüketilmemesi gerekmektedir.
Yapısında folik asit de bulunduğu için hamile kadınların tüketmesi önemlidir. Folik asit, anneler için önemli olduğu kadar bebeklerin gelişimi için de önemlidir.
Bulgur sarı veya biraz daha esmer bir tonda renklere sahip olabilir, rengi açıldıkça daha çok soyma işlemi geçirdiğinden besin değeri düşmektedir. "Besin kalitesi kuru baklagiller ile birlikte kullanıldığı zaman daha çok artar" .
Örnek vermek gerekirse; mercimek köftesi, ezogelin çorba ve müceddere akla ilk gelen yemeklerdir. Çok da lezzetli olur..
Bulgurdan Faydalanın
Bulgurdan Faydalanın
Bunların dışında bulgurdan pirincin kullanıldığı bir çok yemekte yararlanılabilir. Maydanoz çorbasına bulgur çok yakışır. Ispanağı bazen pirinç yerine bulgur koyarak pişirebilirsiniz. Kısır, yine çocukların da severek tükettiği bir besindir.
Besin kalitesini düşündüğümüz zaman bulgur, yemek kültürümüzdeki yerini unutmadan tüketmesi gereken önemli bir besindir. Sağlıklı nesillerin yetişmesi için elimizde olan değerleri değerlendirmeliyiz.
0 Comments:
Yorum Gönder