Anemi bir hastalığı değil birçok değişik nedene dayalı hastalıkları tanımlayan önemli bir terimdir. Zira anemi birden fazla etkenin neden olduğu önemli bir hastalıktır. kansızlık neden olan etken(ler) bulunarak ortaya çıkartılmalı ve geç olmadan tedaviye bakılmalıdır.
Anemiye neden olan durumların teşhisi.
- Fizik muayene ve labratuvar değerlendirmeleri yapılmalıdır.
- Kansızlık tanısında çocuklar ayrıntılı bir fizik muayeneden geçirilir.
- Büyümenin normal olup olmadığına bakılır.
- Kanamalı hastalığı belirlenir.
- Ailede kansızlık yapan hastalık öğrenilir.
- Karaciğer ve dalağın normal olup olmadığına bakılır.
- Hemoglobin, hematokrit gibi kan değerleri ölçülür.
Çocuklarda kansızlık.
Çocuklarda görülecek kansızlığın gerçek nedenini, türlü araştırma sonucunda hekim ortaya koyar. Böyle bir araştırma yapılmaz ise tedavi yararsız ve hatta zararlı olabilir. Ayrıca hastada ki kansızlık düzelse bile kansızlığa yol açan neden ortadan kaldırılmadıkça durumun yinelenmesi ve hastayı daha büyük bir tehlike ile karşı karşıya bırakması imkânı vardır. Hastalığın görünüşü kansızlığın varlığını belirtebilir. Kesin teşhis labratuvar incelemeleri ile sağlanır.
Anemide kalıtsal durumlar.
Hastanın kanının, göğüs ya da leğen kemiğinden alınan kemik iliğinin mikroskop altında incelenmesi gerekebilir. Kalıtsal bir eksikliğin varlığından şüphelenilirse hastanın annesi ile babası yakın akrabalarından alınan kanın incelenmesi de yararlı olur.
Bazı kansızlıklar kolayca tedavi edilebilir. Bazıları ise ancak düzeltilebilir. Hastalık yaşam boyu hastayı etkiler.
Şifalı bitkilerle tedavi.
Ginseng(panax): Anemiye iyi geldiği bilnmektedir.
Kekik: Uçucu yağları ve çayı kansızlığa çok iyi gelmektedir.
bunların yanında kavun, kızıl yaprak şifalı bitkisi, biberiye, ahududu, amber kabuğu ve çentiyane gibi bitkilerde kansızlıkla mücadelede destekleyici tedavi için kullanılabilmektedir.
0 Comments:
Yorum Gönder