Bayram Cigerli Blog

Bigger İnfo Center and Archive

DİŞ ETİ İLTİHAPLANMASI VE TEDAVİSİ



Gingivitis diş etlerinizin iltihaplanmasına denir. Bu periodontal (diş eti) hastalığın ilk aşamasıdır ancak tedaviyle iyileştirilebilir.

Gingivitis tedavi edilmezse, daha tehlikeli bir hastalık olan periodontitis oluşabilir. Periodontitis, gingivitiste olduğu gibi sadece diş etini etkilemez; kemiği, diş etlerini, dişleri ve kemiğe bağlı olan lifleri de etkiler.

Nasıl Oluşur?
Gingivitis genellikle plakta bulunan bir bakteri nedeniyle oluşur.

Plak; mukus, salya, yemek artıkları ve ağızda yaşayan bakterilerden oluşur. Plakta bulunan bakterilerden oluşan kimyasallar diş eti dokusunun iltihaplanmasına neden olur. Diş etleri şişer ve hassaslaşır. Gingivitisin en çok görülen nedeni, ağız sağlığının uzun süre ihmal edilmesidir.

Diğer nedenler şunlardır:
•Yanlış fırçalama ve diş ipi kullanımı nedeniyle dokuda oluşan yaralar.
•Vitamin eksikliği, özellikle de C vitamini eksikliği
•Diyabet, tiroid problemleri, bağışıklık sistemindeki bozukluklar gibi hastalıklar
•Ağız kurutucu ya da diş etinizin yapısını bozan ilaçlar
•Hamilelik
•Kan hastalığı

Bunların yanında zihinsel ve fiziksel stres hastalığı ağırlaştırır ve iyileştirilmesini zorlaştırır.

Semptomları Nelerdir?
Gingivitisin beliritileri şunlardır:
•Kolay kanayan hassas, şişik diş etleri
•Kırmızı-mor arası renkte dişetleri
•Süngerimsi, parlak diş etleri
•Kötü ağız kokusu
•Kötü tat alma
•Gevşek ya da birbirlerinden bağımsız olarak yerlerinden oynayan sürekli dişler
•Dişlerinizden çekilen diş etleri
•Isırdığınızda dişlerin yerlerinde olan değişiklik

Nasıl Teşhis Edilir?
Dental muayene sırasında diş hekiminiz, kolay kanayan diş etleri gibi gingivitis belirtilerini kontrol eder.

Doktorunuz diş eti çizgisinde ve diş ile dokunun altında oluşmuş olabilecek plak ve tartarları da kontrol eder. Tartar (calculus), tükürük salgısı ve kireçten mineralleri alan bir plaktır. Kireç taşı kadar serttir ve tabakalardan oluşur. Tartar tedavi edilmezse dişin kemikle ve diş eti dokusuyla olan bağlantısını koparabilir.

Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavi dişlerinizin profesyonelce temizlenmesiyle başlar. Dental hijyenist tüm tartar ve plağı dişin minesinden ve dişlerin kökyüzeylerinden temizler. Mine, çiğneme yüzeyinin dış kısmı ve dişin yan kısımlarına denir. Bunların yanında diş hekimi ya da dental hijyenistiniz size en iyi fırçalama ve diş ipi kullanma tekniklerini öğretir. Bu eğitim, özel olarak şekillendirilmiş fırçaların kullanılarak dişler arasının temizlenmesini ve diş eti dokusundaki kan dolaşımının harekete geçirilmesini içerir.

Tartar ve plak temizlendikten sonra diş ve kök bölümleri artık temizlenmiştir ve doku iyileşebilir. Diş eti dokusunun sıkı, pembe ve sağlıklı bir durumuna geri dönmesi, genellikle birkaç günle birkaç hafta arasında gerçekleşir.

Diğer tedaviler şunlardır:
•Reçeteli veya reçetesiz antibakteriyel ağız çalkalama suları
•İlaçların ayarlanması: Doktorunuz, kullandığınız ilaçların dozunu azaltabilir ya da diş etlerinizi etkilemeyen başka bir ilaç yazabilir.
•Ameliyat: İlaçların neden olduğu bazı gingivitis vakalarında, dokunun fazla büyümesini tedavi etmek için küçük bir ameliyat gerekebilir.
•Multivitamin takviyeleri

Diş hekiminiz ya da doktorunuz, daha sağlıklı diş etlerine sahip olmanız için size tavsiyelerde bulunabilir.

Etkileri Ne Kadar Sürer?
Gingivitis sadece diş etini etkiler ve tedavisi mümkündür. Ancak tedavi edilmezse gingivitise neden olan bakteriler diğer dokulara bulaşarak dişin koruyucu bölümlerinde kalıcı hasarlara yol açabilir. Dişler sallanabilir ve sonunda çekilmeleri gerekebilir.

Kendime Nasıl Dikkat Etmeliyim?
Eğer ağzınızda gingivitis varsa, dokuyu rahatlatmak ve şişkinliği azaltmak için ılık, tuzlu suyla ağzınızı çalkalayın. Doktorunuzun size tavsiye edeceği basit ağrı kesici ilaçları kullanın.

Dişlerinizi daha iyi fırçalayarak ve diş ipi kullanarak daha iyi temizlemeye çalışın. Diş eti çizgisi boyunca yumuşak bir diş fırçasıyla dokuya masaj yapınız. Diş fırçanızı bir başkasıyla kesinlikle paylaşmayınız çünkü içerdiği bakteriler, fırçayı ne kadar iyi temizlerseniz temizleyin insandan insana geçer.

Eğer durum iyileşmezse, diş hekiminizi arayarak muayene ve temizlik için bir randevu alın.

Nasıl Korunabilirim?
En iyi korunma yolu iyi dental hijyendir. Bu; iyi ev bakımı, düzenli muayene ve uzman bir kişi tarafından yapılan temizleme işlemiyle sağlanır.

Eğer hamileyseniz ya da diyabetliyseniz, diş etinizin sağlığını düzenli olarak kontrol ettirmelisiniz. Hamilelik sırasında hormonlarda olan değişikliler nedeniyle diş eti dokusu hassaslaşarak daha kolay iltihaplanabilir. Diyabet, vücudun ve diş etinin kendini iyileştirme kabiliyetini azaltır.

Share

0 Comments:

Yorum Gönder