· 7 ADET HEYELAN GÖLÜ
Milli Parkın isminin verilmesini sağlayan yedi adet heyelan gölü bulunmaktadır 1636 Hektar Büyüklüğündeki Yedigöller havzası;kayan kütlelerin vadilerin önlerini kapaması sonucunda oluşan ,yüzeysel ve yer altı akışları i le birbirlerine bağlı ,güneyden kuzeye 1500 m lik mesafe içerisinde sıralanan Sazlıgöl(5950 m2 ),İcegöl(1036 m2),Nazlıgöl(15780 m2),Küçükgöl(2170 m2) ,Deringöl(15063 m2),Büyükgöl(24895 m2) ve Seringöl(1758 m2),gibi yedi heyelan gölünden oluşmuştur.
· SAZLIGÖL
derelerden gelen malzemelerle büyük bir kısımı dolan göldür.gölün üst kısımlarında sazlar bulunduğundan bu ismi almıştır.içerisinde gümüş balığı ve diğer alabalık türleri bulunmaktadır.bu gölde avlanmak yasaktır.
· İNCEGÖL
ince ve uzun olması nedeni ile İncegöl ismini almıştır. 2 M derinliğe sahiptir.(1036 m2) alana sahip oldukça küçük göldür.Milli parktaki bungalowların kenarında olup ,fotoğraf ve filim çekimi için uygun bir göldür.içerisinde gümüş balığı bulunmaktadır avlanmak bu gölde yasaktır.
· KURUGÖL
Nazlıgöl'ün hemen yanında bulunan Kurugöl,Nazlıgöl'ün sularının fazla olduğu zamanlarda(Nisan-Mayıs ) aylarında su ile dolmakta yaklaşık 150 m2 alanına sahip oldukça küçük bir göldür.yılın büyük bir bölümünde su bulunmadığından kuru göl olarak adlandırılmaktadır.
· NAZLIGÖL
Nazlıgöl dip kaçakları nedeniyle su tutma gücünden yoksundur.Derinliği mevsimden mevsime değişmekte ve 5-10 m arasında olabilmektedir.sularının fazla olduğu ilkbahar aylarında büyüklüğü 20.000 m2 'yi geçmektedir.gölde bulunan balıktürleri Gökkuşağı Alabalığı ve gümüş balığıdır.
· DERİNGÖL
Deringöl,sportif avlanmanın yapılması ve çevresinde gezi patikalarının olması nedeni ile Ziyaretçilerin dikkatini çeken bir göldür. yer yer 10 m derinliğe sahip olan göl derin olması nedeni ile Deringöl ismini almıştır.gölde bulunan balık türleri;Gökkuşağı Alabalığı,Dere Alası ,Abant Alası gibi balıklar bulunmaktadır.
· BÜYÜKGÖL
En büyük göl olup en derin yeri 16 m bulmaktadır.Takvimlere konu olan ahşap köprüsü,iki adet seyir iskelesi etrafında gezilmesini sağlayan patikaları ve alabalık avına açılması ziyaretçilerin büyük ilgisini çekmektedir.Her yıl sportif avlanmaya açılan bu gölde dere alası,Gökkuşağı Alabalığı ,Abant Alası,Kadife Sazanı,bulunmaktadır.
· SERİNGÖL
Geçmişte Gökkuşağı Alabalığı üretiminin devamlılığını sağlamak amacı ile bu gölde anaç balıkların yetiştirilmesinde önemli görevler üstlenmiştir.ayrıca serin gölün çıkışına yapılan beton regületörlerle tahliye olan su Hidro elektrik santralinin çalışması sağlanmaktadır.buradan çıkan su aynı zamanda alabalık üretme ve yetiştirme istasyonunun su ihtiyacını karşılamaktadır.gölün enderin kısımı 2 m dir.
0 Comments:
Yorum Gönder