26 Nisan 2008
Almanya’nın Bonn kentinde düzenlenecek olan 2008 Biennal’linin konuğu (Biennale Bonn: Bosporus 2008) Türkiye. İki yılda bir düzenlenen Biennale ilk defa Kürtler de katılıyor.
Kürt müziğini temsil etmesi için Delîl Dîlanar Biennale davet edildi. Bonn kentinde 14-22 Haziran tarihinde düzenlenecek olan Biennale Kültür Festivali’nin bu yıl ki konuğu Türkiye olacak. Son olarak 2006 yılında gerçekleştirilen festivalde Hindistan’daki kültürler konu edilmişti. Festival ile Türkiye’nin Asya ve Avrupa arasında köprü rolünü oynadığına dikkat çekilecek. 80’nin üzerinde kültür programının sergileneceği Biennale Festivali’nin açılışını Türkyeli sanatçı Zülfü Livaneli yapacak. Festivale Kürt kültürünü temsilen de sanatçı Delîl Dîlanar davetli. Dîlanar, Bonn Opera binasında konser verecek.
Türkiye’nin kendileri için Avrupa Birliği (AB) sürecinde yaşanan tartışmalardan sonra çekici bir hal aldığını söyleyen yetkililer bu yıl neden Türkiye’yi konuk ettiklerine ilişkin şu bilgileri verdi: “İran ve Irak’a komşu olması daha da çekici kılıyor Türkiye’yi. Türkiye; Avrupa için gelecekte hangi rolü oynayacak? İslam’a ilişkin Türkiye’den ne öğrenebiliriz? Avrupa Birliği’ne üye olmak için aday olan Türkiye’de hangi kültürler var? Osmanlı geleneğinin sahibi olan Türkiye’deki kültürleri Bonn’da sergilemek önemlidir. Tabii sadece bununla da değil Almanya’da milyonlarca Türkiyeli yaşıyor. AB öncesi bizi bekleyen kültürler nelerdir? Bunu öğrenmek istiyoruz.”
‘Kürtler katılmazsa anlamsız olacak’
Kürt sanatçı Delîl Dîlanar bir öneri üzerine festivale davet edildi. Biennalle Festivali’nin bu yılki konuğunun Türkiye olacağının netleşmesinden sonra, festival yetkililerine Türkiye’de sadece Türkler değil milyonlarca Kürdün yaşadığı belirtilerek, Kürtlerin bu festivalin dışında tutulmasının anlamsız olacağı hatırlatıldı. Kürt müziği konusunda çalışmaları olan sanatçıların albümlerini dinleyen festival organizatörleri, Aralık ayında Delîl Dîlanar-Nizamettin Arıç ikilisinin Köln’de düzenlediği konsere de katıldı. Burada her iki Kürt sanatçıyı da dinleyen yetkililer, Delîl Dîlanar’ın orkestrasının performansını beğenerek, festivale davet etme kararı aldı. Organizatörler, Dîlanar’ın Mezopotamya ve Ortadoğu’nun müziğini Batı müziği ile harmanlamasını beğenerek, festival programında yer almasını istedi. Festivalin kültür programında 12 tiyatro grubu, 7 dans ekibi, 5 edebiyat akşamı, 6 konser, 3 kutlama ve kabarenin yanı sıra Bonn Müzesi’nde çeşitli sergiler yer alıyor.
Biennale Festivali’ne katılacak bazı grup ve kişiler şöyle: İstanbul Devlet Tiyatrosu, 5 Sokak Tiyatrosu, İstanbul Halk Tiyatrosu, Erzurum Devlet Tiyatrosu, İstanbul Devlet Balesi, Ankara Modern Dans Grubu, Mercan Dede, Taksim Tirio, İpek İpekçioğlu, Replikas, Delîl Dîlanar, Zülfi Livaneli, Murat Uyurkulak, Perihan Mağden.
ERDAL ALIÇPINAR/BONN
YENİ ÖZGÜR POLİTİKA
0 Comments:
Yorum Gönder