Anasayfa > Site Haritası > Tarihi Olaylar > Dresden Bombardımanı Nedir? Neden Yapıldı? Neler Oldu? Sonuçları?
Dresden Bombardımanı Nedir? Neden Yapıldı? Neler Oldu? Sonuçları? |
Tarihi Olaylar, İlgin Olaylar, Gizemli Olaylar, Almanya, Fosfor Bombaları, Amerika, İngiltere, Katliamlar, Soykırımlar, Dresden Borbardımanı, Borbardımanlar,
Dresden Bombardımanı
Amerikan’ın ve Birleşik Krallığın hava kuvvetleri 13 Şubat ve 15 Şubat 1945 tarihleri arasında Almanya’nın Dresden şehrini bombalamıştır. Bu olayı en özel kılan şey ise bu bombardımanda “fosfor bombası” kullanılmasıdır.
Dresden Bombardımanı II. Dünya savaşının en tartışmalı olaylarından biridir.
Saldırının Amacı
II. Dünya savaşının sonlarına yaklaşırken Ruslar Berlin’e doğru ilerliyordu. Müttefiklerin genel komutanlığı Rus işgalini kolaylaştırmak adına Berlin ve Dresden’e bomba atma kararı aldılar. Berlin anlaşılabilirdi fakat Dresden’in pek stratejik bir önemi yoktu bu hedef ilk aşamada garip göründü.
Saldırı 13 Şubatta başladı ve 15 Şubatta sona erdi. Saldırı sona erdiğinde görünürde muazzam bir tahribat yoktu. Fakat Dresden’e atılan bombaların arasında fosfor bombası da vardı.
Fosfor Bombası
Fosfor bombası dumanının teneffüs edilmesi ciğerlerde ani yaralar oluşturur ve teneffüs eden kişinin havasızlıktan boğulmasına yol açar.
Sonraki aşamada insan vücudu içten dışa doğru yanmaya başlar. Genelde, beyaz fosforla yanan kişinin elbiselerinde fazla iz görünmez, yanma reaksiyonu vücut içinden cilde kadar sürer.
Beyaz fosfor kullanımı sonrasında çekilen fotoğraflar şunu gösterir, insanlar kemiklerine kadar yanmış, ancak elbiseleri pürüzsüz duruyor. Fosfor etkisiyle yanma reaksiyonu bir kez başladığında durdurulamaz.
Sonuç
Saldırıdan sonra Dresden günlerce yandı ve tahrip oldu. 28.410 binadan 24.866'sı yok oldu. Dresden tarih komisyonu 5 yıl boyunca konuyla ilgili araştırma yaptı ve 2010 Mart’ta raporu yayınladı. İnsan kaybı 25.000’in üzerindeydi.
Kategoriler:
Tarihi Olaylar, İlgin Olaylar, Gizemli Olaylar, Almanya, Fosfor Bombaları, Amerika, İngiltere, Katliamlar, Soykırımlar, Dresden Borbardımanı, Borbardımanlar,
0 Comments:
Yorum Gönder