Kurutma projeleriyle ortadan kaldırılan ve yerine havaalanı yapılan Amik Gölü tekrar görünür hale geldi.
Hatay'da Tahtaköprü Barajı'nın kapaklarının açılmasıyla birlikte Amik Ovası'nda bulunan birçok ev ve tarım alanı sular altında kaldı. Köy halkı evlerini terk etmek zorunda kalırken, ovayı esir alan suyun seviyesi artarak Hatay Havaalanı yoluna kadar taştı.
Hatay’da son günlerde etkili olan yağışlar sonrasında Tahtaköprü Barajı'nın kapakları açıldı. Hatay Havaalanı'nın hemen yakınında bulunan Aşağıoba köyü, açılan kapakların ardından sular altında kaldı. Çok sayıda ev, ahır, tarım arazisi ve araçların sular altında kaldığı köyde, vatandaşlar evlerini terk etmek zorunda kaldı. Yetkililer olayla ilgili inceleme başlatırken, ovayı esir alan suyun seviyesinde artış yaşandı. Köy sakinleri su seviyesindeki artışla beraber yılanların da geldiğini söyledi.
Çocuklarının hayatlarının tehlikede olduğunu söyleyen Aşağıobalı Murat Gezen, “Görüyorsunuz her gece burada sabaha kadar komşularımız, köylülerimiz yatmadı. Çoluğumuz, çocuğumuz tehlikede, kendimiz tehlikedeyiz, hayvanlarımız da bir taraftan tehlikede. Mağduruz! Ne Devlet Su İşleri ilgileniyor, ne devlet ilgileniyor ne de bakan var ne vali var” dedi.
Ailesiyle beraber İstanbul’a gitmek zorunda kaldıklarını söyleyen Arif Açık, yetkililerin ilgilenmesi için “havaalanını su mu basması gerekiyor” tepkisinde bulundu. Açık, “Bu yetkililerin bu şeyleri duyması için galiba havaalanını su basması gerekiyor. Bunun dışında kimse kimseye bunu malzeme haline getirmesin, bir an önce çözüm bulunsun. Mesela bugün ben su yüzünden ailemi, çoluğumu çocuğumu, alıp buradan İstanbul’a göçmek zorundayım. Artık 15-20 gün içerisinde burası tahliye olursa tekrar dönüş yapabiliriz, eğer olmazsa da kalıcı bir göç sağlayabiliriz” dedi.
Ekipler incelemelerin ardından Amik Ovası’nı esir alan suyun seviyesinde artış nedeninin Afrin Çayı’nın baraj kapaklarının açılması ihtimali üzerinde duruyor.
Diğer yandan artan su seviyesinden dolayı Hatay Havaalanı yoluna taşan sulardan dolayı, jandarma tarafından kontrollü geçişler sağlanıyor.
Amik Ovası Tekrar Amik Gölü Oldu
Related Posts:
Marmara Bölgesi ve Keten TarımıKeten: İzmit ve çevresinde yetiştirilir. Türkiye’de 1.sıradadır.… Read More
Marmara Bölgesi ve Pirinç Tarımı Pirinç: Türkiye üretiminin yarıdan fazlasını tek başına karşılar. Ergene çayı ve kollarının suladığı alanlar ile susurlukçayı çevresinde yetiştirilir. İlk yetişme döneminde bol suya ihtiyaç duyar olgunlaşma döneminde ise… Read More
Marmara Bölgesi ve Hayvancılık Hayvancılık: Kentli nüfusun fazla olması tüketime olan talebi arttırmıştır. Artan talebi hızlı ve düzenli karşılamak amacıyla dahaçok kümes ve besi hayvancılığı gelişmiştir. Kümes ve ahır hayvancılığının en yaygın olduğu bö… Read More
Marmara Bölgesi ve Buğday Tarımı Buğday: Ergene bölümü ve Güney Marmara’nın iç kısımlarında yaz kuraklığının etkili olduğu bölümlerinde yetiştirilir… Read More
TARIM VE HAYVANCILIK Ekili dikili alan oranının en fazla olduğu bölgedir. İklim çeşitliliğine bağlı olarak ürün çeşitliliğinin en fazla olduğu bölgedir. Modern (İntansif) tarım ve hayvancılık yöntemlerinin en çok kullanıld… Read More
0 Comments:
Yorum Gönder