Kürtaj
Ülkemizde en sık kullanılan doğum kontrol yöntemi kürtaj hem kadın hem de erkek açısından zor verilen bir karardır ve psikolojik yönden problemlere yol açabilir. Dikkat edilecek diğer bir nokta ise kadın sağlığı için bu cerrahi işlemin sıhhi ortamlarda tıbbi personel tarafından yapılmasıdır. Kadının ileriki doğurganlık potansiyelinin tehlikeye girmemesi için çoğu kürtaj sonrası enfeksiyon gelişme ihtimaline karşın antibiyotik tedavisine başlanabilir.
Op. Dr. Ulun Uluğ
Kadın Hastalıkları ve Doğum UzmanıYasal sınırlar içersinde gebeliğin sonlandırılma işlemine halk arasında kürtaj denmektedir. Tıbbi olarak kürtajın anlamı ise rahim içersindeki gebelik materyalinin cerrahi olarak boşaltılmasıdır. Erken dönemde gebeliğin sonlandırılması isteğe bağlı olabileceği gibi tıbbi nedenlerden dolayı da olmaktadır. Ülkemizde uygulanan doğum kontrol yöntemlerinden biri hatta en sık kullanılanı ne yazık ki kürtaj yöntemidir. Kürtaj sonuçta cerrahi bir işlem olduğu için yanında bir takım fizyolojik ve ruhsal komplikasyonları da taşır. Bununla birlikte son yıllarda cerrahi yönteme gerek duymadan yani ilaç verilerek de erken dönemde gebelik sonlandırılması başarıyla yapılabilmektedir.
Kürtaj kararını vermek zordur!
Belki de tüm bu işlemler içersinde en zor verilen karar “kürtaj”dır. Hem kadın hem erkek açısından psikolojik yönden problemlere yol açabilir. Dinsel faktörlerin bazı durumlarda kadın ve insan haklarının gündeme gelmesi kürtajın serbest bırakılması açısından batı toplumlarında bile hala tartışılır haldedir.Farklı bakış açıları haklılıklarını gösterse bile bilinen bir gerçek var ki kadınlar kürtaj olmakta ve olacaktır da... Bu noktada bu cerrahi işlemin sıhhi ortamlarda tıbbi personel tarafından yapılması kadın sağlığı açısından büyük önem arz etmektedir.Çoğu gebelik tanısı adet gecikmesini takiben yapılmaktadır. Bu yüzden kadınların adet dönemlerini iyi takip etmeleri ve gecikmeyi fark etmelerinde fayda vardır. Eğer geç dönemde gebelik tanısı yapılırsa ve istenmeyen bir gebelikse kürtaj olmak hem riskli hem de kanuni açıdan yasak olabilir.
Kürtaj nerede, nasıl yapılmalı?
Basit bir cerrahi işlem olan kürtaj doktor ofislerinde, aile planlaması polikliniklerinde lokal anestezi uygulanarak rahatlıkla uygulanabildiği gibi, hastane ortamında ameliyathane şartlarında genel anestezi uygulanarak da yapılmaktadır. Günübirlik bir işlem olduğu için hastaneye yatmaya gerek yoktur. Burada en önemli olan husus işlemin bir Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı tarafından uygulanmasıdır.
Kürtaj olduktan sonra nelere dikkat etmek gerekir?
Çoğu kürtaj sonrası enfeksiyon gelişme ihtimaline karşın antibiyotik tedavisine başlanır ve buna dikkat etmek çok önemlidir. Ağrı kesiciler ile çok fazla olmasa da işlem sonrası hissedilen sancılar azaltılabilir. İdeal olanı bu tip işlemlerden sonra en az tam bir gün istirahat etmektir. İşlem sonrası kanama 2 ile 7 gün arasında devam edebilir. Kanama miktarı adet döneminde görülenden fazla değildir. İşlem sonrası kanama uzun sürer veya kötü kokulu bir vajinal akıntı olursa doktora başvurulmalıdır.
Kürtajın yasal sınırları
Onuncu gebelik haftasına kadar aile planlaması çerçevesinde yasal tahliye denilen gebelik sonlandırılması yapılabilir. Bunun dışında tıbbi nedenlerden dolayı, bu süreyi aşmış gebeliklerde tıbbi bir kurul kararıyla gebelik sonlandırılabilir. Tıbbi nedenler anneye bağlı olan, gebelik ile devam etmesi sakıncalı bir hastalığın olması hali, bebekte ciddi bir anomali mevcut ise veya gebeliğin erken dönemlerinde yüksek dozda radyasyona maruz kalınması veya tehlikeli ilaç kullanılması durumlarıdır.
Kürtaj sonrası normal hayata geçme dönemi
Kürtajı takiben bir ay kadar sonra adet düzeni tekrar geri döner. Gebeliğin sonlandırılmasıyla beraber tekrar yumurtlama işlevi olacağı için kürtaj sonrası gebe kalma mümkün olabilmektedir. Kürtajdan bir hafta kadar sonra eğer kanama devam etmiyorsa cinsel hayata başlanabilir.
İsteğe bağlı kürtaj olan kişilere bu dönemde yapılabilecek en önemli uyarı tekrar aynı işlemin olmaması için doğum kontrol yöntemleri hakkında ayrıntılı bilgi vermek ve hastayı bunlardan birini kullanmaya ikna etmektir.Kürtaj, ileride doğurganlığı olumsuz etkileyebilir!
İşlem sırasında nadiren rahimde yırtık olabilir. Bu durum, cerrahi müdahale gerektirdiği gibi yakın takip ile müdahale etmeden de düzeltilebilir. İşlem sonarsı enfeksiyon gelişme ihtimali vardır. Özellikle ileri gebelik haftalarında kanama fazla olabilir. Bazen uygulanan teknik sonucu bazen de hastanın doğal reaksiyonu sonucu işlem sonrası rahimde yapışma yani iki rahim duvarının birleşerek rahimim iç kısmının küçülmesi veya düzensizleşmesi olabilir (Asherman sendromu). Böyle bir durumda hasta kısırlık (infertilite) problemi ile karşılaşabilir. Cerrahi müdahale ile düzeltme yapılmaktadır. Sonuç olarak kürtaj işlemi ne kadar çok yapılırsa komplikasyonlarla karşılaşma olasılığı o kadar artar ve kadının ileriki doğurganlık potansiyeli tehlikeye girmiş olabilir.
0 Comments:
Yorum Gönder