Bayram Cigerli Blog

Bigger İnfo Center and Archive









21 HAZİRANa. Kuzey Yarım Küre· Güneş ışınları Yengeç Dönencesi’ne 90°lik açı ile düşer. · Yaz mevsiminin başlangıcıdır. · En uzun gündüz, en kısa gece yaşanır. · Yengeç Dönencesi’nden kuzeye gidildikçe gündüz süresi uzar, gece süresi kısalır. · Bu tarihten itibaren gündüzler kısalmaya, geceler uzamaya başlar. Fakat 23 Eylül tarihine kadar gündüzler gecelerden uzundur. · Aydınlanma çemberi Kuzey Kutup Dairesi’ne teğet geçer. · Yengeç Dönencesi’nin kuzeyi, güneş ışınlarını yıl içerisinde alabileceği en dik açı ile alır. Bu tarihten itibaren güneş ışınlarının gelme açıları küçülmeye başlar. · Yengeç Dönencesi’nin kuzeyinde en kısa gölge yaşanır. Bu tarihten itibaren gölge boyları uzamaya başlar. *b. Güney Yarım Küre· Güneş ışınları Oğlak Dönencesi’ne 43°06' lık açı ile düşer. · Kış mevsiminin başlangıcıdır. · En uzun gece, en kısa gündüz yaşanır. · Oğlak Dönencesi’nden güneye gidildikçe gece süresi uzar, gündüz süresi kısalır. · Bu tarihten itibaren geceler kısalmaya, gündüzler uzamaya başlar. Fakat 23 Eylül tarihine kadar geceler gündüzlerden uzundur. · Aydınlanma çemberi Güney Kutup Dairesi’ne teğet geçer. · Oğlak Dönencesi’nin güneyi güneş ışınlarını yıl içerisinde alabileceği en dar açı ile alır. Bu tarihten itibaren güneş ışınlarının gelme açıları büyümeye başlar. · Oğlak Dönencesi’nin güneyinde en uzun gölge yaşanır. Bu tarihten itibaren gölge boyları kısalmaya başlar.

















23 EYLÜLKuzey ve Güney Yarım Küre· Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°lik açı ile düşer. · Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. · Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. · Bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Güney Yarım Küre’de ise tam tersi olur. · Bu tarih Kuzey Yarım Küre’de Sonbahar, Güney Yarım Küre’de İlkbahar başlangıcıdır. · Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. · Dünya’da gece ve gündüz birbirine eşit olur. · Bu tarih Kuzey Kutup Noktası’nda 6 aylık gecenin, Güney Kutup Noktası’nda ise 6 aylık gündüzün başlangıcıdır.

21 ARALIKa. Kuzey Yarım Küre· Güneş ışınları Yengeç Dönencesi’ne 43°06' lık açı ile gelir. · Kış mevsiminin başlangıcıdır. · En uzun gece, en kısa gündüz yaşanır. · Yengeç Dönencesi’nden kuzeye gidildikçe gece süresi uzar, gündüz süresi kısalır. · Bu tarihten itibaren geceler kısalmaya, gündüzler uzamaya başlar. Fakat 21 Mart tarihine kadar, geceler gündüzlerden uzundur. · Aydınlanma çemberi Kuzey Kutup Dairesi’ne teğet geçer. · Yengeç Dönencesi’nin kuzeyi güneş ışınlarını yıl içerisinde alabileceği en dar açı ile alır. Bu tarihten itibaren güneş ışınlarının gelme açıları büyümeye başlar. · Yengeç Dönencesi’nin kuzeyinde en uzun gölge yaşanır. Bu tarihten itibaren gölge boyları kısalmaya başlar. *b. Güney Yarım Küre· Güneş ışınları Oğlak Dönencesi’ne 90° lik açı ile gelir. · Yaz mevsiminin başlangıcıdır. · En uzun gündüz, en kısa gece yaşanır. · Oğlak Dönencesi’nden güneye gidildikçe gündüz süresi uzar, gece süresi kısalır. · Bu tarihten itibaren gündüzler kısalmaya geceler uzamaya başlar. Ancak 21 Mart tarihine kadar, gündüzler gecelerden uzundur. · Aydınlanma çemberi Güney Kutup Dairesi’ne teğet geçer. · Oğlak Dönencesi’nin güneyi güneş ışınlarını yıl içerisinde alabileceği en dik açı ile alır. Bu tarihten itibaren güneş ışınlarının gelme açıları küçülmeye başlar. · Oğlak Dönencesi’nin güneyinde en kısa gölge yaşanır. Bu tarihten itibaren gölge boyları uzamaya başlar.
Share

0 Comments:

Yorum Gönder