ARİSTOTELES ‘ İN FELSEFE DÜNYASINDAKİ YERİ ve ÖNEMİ
Aristoteles, felsefeye derin anlamlar kazandırmış bir filozoftur. Aristo ‘ nun hocası Platon idi. Kendisi hocası Platon ‘ dan çok şeyler kazanmıştır.
Her şeyden önce Aristo, metafizik hakkındaki eseriyle metafiziğe vücut ve şekil vermiştir. Aristo ‘ dan önce metafizik kavramı felsefe dünyasında yerini bulmamıştı.
Aristo, ilk filozof olarak kabul edilen Thales ‘ ten beri var olan bir etkinliğin bir üyesi olarak kendisini kanıtlayabilmiş bir kişidir.
Aristo, siyasete ve etiğe yönelik sözlerini felsefe tarihinde söylemiş biridir.
Platon, hocası Sokrates ‘ in asılmasını kabullenememiştir. Ve bu hocasının bıraktığı felsefeyi devam ettirme yolunda azim etmiştir. İşte Aristo da Platon ‘ dan devraldığı felsefe üzerine kendi felsefesini bina etmiştir.
Yalnız Aristo ‘ nun hocası Platon ile uyuştuğu noktaları da mevcuttur, onunla uyuşmadığı ve onu eleştirdiği noktalar da mevcuttur.
Aristo, Yunan felsefesinin önemli dinamik bir taşıdır. Kendisi de hocası Platon gibi öğrenciler yetiştirmiş ve bu yolda eserler vermiştir.
Platon, eser bırakma konusunda birazcık daha cimri davranmıştır. Özellikle yazılı eser konusunda….
Aristoteles ‘ in felsefesi Hıristiyan dünyasında bir temel dogma olarak Orta Çağ boyunca kilise tarafından kabul edilmiş bir felsefedir. Özellikle Aristo fiziği, bu yüzden fiziğin gelişmesini geciktiren bir etken olarak felsefe tarihinde derin izler bırakmıştır.
Aristo, yeşil bitkilerin fotosentezinin bulunması yolunda ilk öznel fikirler ileri sürmüş kişidir. Aristo, bitkinin bütün her şeyinin toprakta meydana geldiğine inanmıştı ve bunu söylemişti.
Aristo, doğadaki canlıları insanlar, hayvanlar ve bitkiler olarak üç grupta incelemiş ve ilk öznel gruplamayı yapmış bir kişidir.
Eğer Aristo, bu gruplamayı yapmasaydı belki bu günkü bilimsel taksonomi olmayacaktı.
Aristo felsefesine inanmayanlar ve aksini iddia edenler Orta Çağ boyunca kilise tarafından cezalandırılmıştır. Hatta kilise, bu kişilere idam cezası bile vermeyi uygun bulmuştur.
Aristo, kuramsal çalışmalarıyla felsefeye ve bilime de katkıları olmuştur. Çünkü modern fiziğe giden yolda hareket kaynağı Aristo fiziğine yöneltilen eleştirilerdir. Aristo fiziği eleştirilerek modern fiziğin meydana gelmesi yolunda adımlar atılmıştır.
Aristo ‘ nun metafizik alanında yaptığı çalışmalar, metafizik konusunda sonraki filozoflara bir esin kaynağı olmuş ve bir temel oluşturmuştur.
0 Comments:
Yorum Gönder