Bayram Cigerli Blog

Bigger İnfo Center and Archive
  • Herşey Dahil Sadece 350 Tl'ye Web Site Sahibi Ol

    Hızlı ve kolay bir şekilde sende web site sahibi olmak istiyorsan tek yapman gereken sitenin aşağısında bulunan iletişim formu üzerinden gerekli bilgileri girmen. Hepsi bu kadar.

  • Web Siteye Reklam Ver

    Sende web sitemize reklam vermek veya ilan vermek istiyorsan. Tek yapman gereken sitenin en altında bulunan yere iletişim bilgilerini girmen yeterli olacaktır. Ekip arkadaşlarımız siziznle iletişime gececektir.

  • Web Sitemizin Yazarı Editörü OL

    Sende kalemine güveniyorsan web sitemizde bir şeyler paylaşmak yazmak istiyorsan siteinin en aşağısında bulunan iletişim formunu kullanarak bizimle iletişime gecebilirisni

ŞİFALI FORMÜLLER...bir çok rahatsızlığınız için pratik ve evde kolaylıkla yapabileceğiniz bitkisel kürler....

Bir çok rahatsızlığınız için pratik ve evde kolaylıkla yapabileceğiniz bitkisel kürler....

AŞK DOPİNGİ
Malzemeler :
4 adet havuç
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tarçın
4 çorba kaşığı bal
1 kahve fincanı ceviz
1 çorba kaşığı antep fıstığı

Hazırlanışı :
Havuçlar rendelenir. Tereyağında hafif kavrulur ve bal da katıldıktan sonra diğer malzemeler ilave edilir. Tarçın serpilir ve afiyetle yenir.

HAZMI KOLAYLAŞTIRAN OMLET
Malzemeler :
Yarım demet pazı
1 tutam maydanoz
1 tutam dereotu
1 adet havuç
1 adet patates
1 adet kabak
2 adet yumurta
200 gr. peynir
4 kaşık mısır unu

Hazırlanışı :
Havuç, patates, kabak ve peynir rendelendikten sonra üzerine 4 kaşık mısır unu karıştırılır ve karabiberle tuz da ilave edilerek pazı ve maydanozda serpildikten sonra teflon tavada yumurta ile pişirilir. Hem lezzetli hem de sağlıklıdır.

GRİP İÇİN İLİK ÇORBASI
Malzemeler :
500 gr. ilik
1,5 İt. su
8 diş sarımsak
1 kahve fincanı üzüm sirkesi
1 çay kaşığı deniz tuzu

Hazırlanışı :
İlikler kaynatıldıktan sonra bir kaseye konur. Dövülmüş sarımsak, sirke ve deniz tuzu ilave edildikten sonra afiyetle içilir.

PRATİK SPAZM GİDERİCİ
Malzemeler :
1 adet küp şeker
8 damla anason yağı

Hazırlanışı :
Bit şeker parçasının üzerine 8 damla damlatılarak yenir.

DUDAK UÇUKLARI İÇİN
Malzemeler :
3 arpacık küçük sogan
1 baş diş sarımsak
200 gr. bal
1 çorba kaşığı alkol

Hazırlanışı :
Malzemelerden elde edilen karışım 3 gün cam kavanozda bekletildikten sonra süzülür. Yazın serin yerde bekletilir ve üzeri hava almaması için folyolanır. Uçuk oluştuğu zaman pamuğa batırıp uçuğun üzerine kompres uygulanır.

SOLUNUM YOLLARI İÇİN
Malzemeler :
1 tutam defne yaprağı
500 gr su

Hazırlanışı :
Defne yaprakları 500 gr. suda çay gibi demlenip içilir. Aynı zamanda sindirimi de kolaylaştırır. Günde iki kez tok karnına içilir.

KANSIZLIK İÇİN DOĞAL DESTEK
Malzemeler :
1 şişe kırmızı şarap
500 gr. toz şeker
1 tatlı kaşığı karanfil

Hazırlanışı :
Şarap ve toz şeker 30 dakika kısık ateşte kaynatıldıktan sonra pekmez kıvamına gelince cam kavanoza konulur. Her gün sabah ve akşam olmak üzere 1 çorba kaşığı içilir.

SOĞUK ALGINLIĞI İÇİN
Malzemeler :
1 kahve fincanı kestane balı
1 çay kaşığı toz zencefil
1 çay kaşığı toz zerdeçal

Hazırlanışı :
Bal, zencefil ve zerdeçal bir kasede karıştırılı. Sabah ve akşam yatmadan önce 1 tatlı kaşığı yenir.

CİNSEL GÜÇLENDİRİCİ

Malzemeler :
50 gr. antep fıstığı
50 gr. soya fasülyesi
25 gr. çam fıstığı
25 gr. fındık içi
25 gr. ceviz içi
20 gr. polen tozu
10 gr. tarçın tozu
10 gr. zencefil
10 gr. üzüm çekirdeği
2 kilo bal

Hazırlanışı :
Malzemeler bir kase içerisinde karıştırılır. Gün içerisinde 3 öğünde tüketilir.

DOĞAL İÇECEK
Malzemeler :
250 gr. ıspanak
200 gr. buğday çimi
1 demet maydanoz
1 adet salatalık
1 adet yeşil soğan
1 adet limon
1 çay kaşığı himalaya tuzu
1 kahve fincanı su
1 diş sarımsak

Hazırlanışı :
Malzemeler blendırdan geçirildikten sonra karıştırılıp içilir. İsteğe göre baharat ilave edilir.
By Suna Dumankaya.

Jason Bourne Gibi Nasıl Dövüşebilirsin ?

Hollywood filmlerinin vazgeçilmez dövüş hocası, ünlülere nasıl savunma yapılacağını anlatırken, bize de bazı ipuçları vermekten kaçınmıyor.

Jeff Imada çok ilginç bir adam. Hem gösteriyor, hem dövüyor. Döverken gösteriyor, anlayacağınız işleri allak bullak ediyor. Ama güzel öğretiyor doğrusu. Kafanız şimdiden karıştı değil mi? İnanın, bu konuyu okuduktan sonra da karşı tarafın kafasını karıştıracak, çılgın savunmanız da cabası olacak!

Nasıl?

Öncelikle şöyle başlayalım...

Okulda veya işte size saldıran birine nasıl karşı koyarsınız?


Ya tekme tokat kombinasyonları ile yaklaşır, ya da kız misali saçlarını tutam tutam çekmeye başlarsınız. Ama size bu yazıyla birlikte farklı bir şeyi öğreteceğiz.

Jason Bourne edasıyla, yani elimizdeki küçük imkanlarla karşı tarafı alt etmeyi öğreneceksiniz. Fazla bir araç gerece gerek yok. Kalın bir kitabın, minik bir havlunun, tükenmez kalemin hayat kurtardığına inanmaya başlayacaksınız.
Kalın ciltli kitap

Sağ elinizle kitabı bir güzel kavradınız. Siz kitabı tutarken, Jeff Imada hemen bir müdahalede bulunuyor. "İlk blok gelen yumruğu önlüyor. Daha sonra kitabı karşı tarafın boğazına doğru sallayın." Her an acayip bir hareket yaparak dirilebilir. "Boğazı kilitledikten sonra kitabı çevirerek yüzüne doğru vurun. Kitap biraz zarar görebilir ama çok iyi bir dövüş uzmanı olarak alkış toplayacaksınız.





Kuru bir havluyla resimdeki şiddet gösterisine karşı koyabilirsiniz. "Havluyu, saldıran adamın kolunu kapana kıstırmak için kullanın" diyor dövüş ustası. "Size saldırdığı an dirseğini durum misali sarın ve bir sonraki ataklarını kontrol etmeye çalışın." Böylece korkulan bir adam olduğunuzu gösterebilirsiniz. "Ayrıca bitirici vuruşu, onu duvara fırlatarak yapabilirsiniz." Hiçbir şansı yok adamım! Haydi göster kendini.
"Kalem kılıçtan keskindir" atasözünü bilmeyen yoktur! Gerçekten keskin, isterseniz bir deneyin. Sinsi bir hareket gibi gözükse de çok faydalı. Bourne bu hareketle hiç affetmemiştir. Herhalde film serisi devam ederse, düşmanları sermeye devam edecektir. "Sol yumrukla karşı tarafın vuruşunu engellerken sağ elinizle koltuk altına hamle yapıyorsunuz. Tükenmez kalemle tabii ki. Kolun yumuşak dokusunu hedef almaya çalışın böylece yenilmez bir güç olacaksınız" diyor dövüşçü Jeff.

 

SİZ HALA KOZMETİKLERE YÜZLERCE DOLAR HARCIYOR MUSUNUZ ?


Tüm dünya gıdadan tekstil'e kadar doğal ürünlere yönelirken neden hala içeriğinde hertürlü kimyasal bulunan ürünleri tüketmeye devam ediyorsunuz ? Buna artık bir son verip içinde ne olduğunu dahi bilmediğimiz kimyasallardan kurtulmak için size Suna Dumankaya imzalı formüllerle birkaç önerimiz var...


Yüz bakımınız için basit reçeteler

TEMİZLEME SÜTÜ

Yüzdeki gözeneklere dolan kirleri ve makyajı temizlenin en kolay ve ucuz yolu, evde doğal malzemelerden hazırlayacağımız karışımlardır. Temizleme sütünü parmaklarınızla ve yuvarlak hareketlerle sürün.
Malzeme: 1 salatalık, 1 su bardağı süt Uygulama: Salatalığı rendeleyip, 1 su bardağı sütte kaynatın ve süzün. Her gün, sabah ve akşam bu karışımla cildinizi silin.

TEMİZLEME TONİĞİ

Tonik, ciltte kalmış kir, yağ ve temizleyici kalıntılarını temizler ve cildi tazeler. Temizleyicinin ardından sürülür. Aşağıdaki tariflerle hazırladığınız tonikten birkaç damla pamuğa damlatıp, silmeden, tamponlayarak cildinize uygulayın. Toniklemeden sonra yüzünüze maden suyu püskürtün ve kağıt mendille tamponlayarak kurutun. Sonraki aşama nemlendirme olacak.
a- KARMA CİLTLER İÇİN Malzeme: Lavanta, melisa, papatya, hatmi çiçeği, yarım fincan saf alkol, içme suyu


NEMLENDİRİCİ

Nemlendirme, çevrenin yol açtığı buharlaşma etkilerinin önlenmesine yardımcı olur. Nemlendirici cildi düzgünleştirir, dolgunlaştırır, gözenekleri kapatarak makyaj için iyi bir zemin hazırlar.
Uygulama: Kaynamış suyun içine birer tutam lavanta, melisa, papatya ve hatmi çiçeği atın, 15-20 dakika demlendirip süzün. Saf alkol ekleyin. (Hazırlanan karışım, kapalı bir şişede buzdolabında saklayın)

b - HASSAS CİLTLER İÇİN

Malzeme: Biberiye, gül suyu Uygulama: Bir çorba kaşığı biberiyeyi, 300 ml. gül suyuna karıştırarak karanlık bir yerde saklayın. Bununla her akşam cildinizi temizleyin.

c - KIRIŞIKLIKLAR İÇİN

Malzeme: Yarım litre ılık su, 1 tatlı kaşığı karbonat Uygulama: Su ve karbonatı karıştırın. Pamukla, cildinize uygulayın.

Malzeme: Havuç, zeytinyağı, limon Uygulama: Havucu rendeleyin. İçine zeytinyağı ve limon suyu ilave edip, yiyin. Bu karışım vücut için çok faydalıdır. Bağırsakları düzene sokar ve cilde nem sağlar.

Peelıng :(Derinlemesine yüz temizliği)
Cildi ölü hücrelerden, biriken yağlardan ve siyah noktalardan arındırmak için, derin bir temizlik yapmalısınız. Bunu peeling, buhar banyosu veya maskelerle gerçekleştirebilirsiniz. İşte evde yapabileceğiniz basit peeling tarifleri: Malzeme: 1 kahve fincanı yulaf ezmesi, 2.5 çay kaşığı bal, 1 tatlı kaşığı elma sirkesi, yarım tatlı kaşığı sıcak su Uygulama: Malzemeleri karıştırın ve cilde uygulayın. 15 dakika bekleyin ve yumuşak, nemli bir bezle ovarak çıkarın. Bol su ile yıkayın.


SİVİLCEDEN KURTULMAK İÇİN

Sivilceler her yaşta birçok insana  sorun yaratır. Sivilceleri yok ederek daha sağlıklı ve güzel bir cilde kavuşmanın en güzel yolu yine doğadan geçiyor. Sivilceleri yok etmek için beraber bu basit formülü hazırlayalayabilirsiniz. Malzeme: 100 gram alkol, 6 adet aspirin Uygulama: Aspirini ezin ve alkolle karıştırıp 3 gün bekletin. Bu karışımla cildinizi her gün silin.

LEKELERİ YOK ETMEK İÇİN

Malzeme: 1 çay kaşığı amonyak, 1 çay kaşığı peridrol, 1 çay kaşığı saf su, 1 çay kaşığı sabun Uygulama: Kullanılmamış bir sabunu rendeleyin ve diğer malzemelerle karıştırın. Cildin hassaslığının ölçülmesi için önce elinizin üzerine deneyin, sonra lekelerin üzerinde bekletip, bol su ile yıkayın. Bu karışım haftada bir kez uygulanabilir. Dışarı çıkarken güneşten koruyucu ürünler kullanmaya dikkat edin.

ÇİLLERİNİ SEVMEYENLERE

Malzeme: Keten tohumu Uygulama: Keten tohumunu kaynatın, suyu ile cilde masaj yaparak çillere ve lekelere maske olarak uygulayın.

Bunları ihmal etmeyin

Cildinizi güneşten koruyun: Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için her gün koruyucu krem kullanmalı.
Cildinizi aşırı sıcak ve aşırı soğuktan koruyun: Sıcak ve soğuk havalarda cilt nemini kaybeder. Özellikle kışın cilt tipiniz için uygun nemlendiricileri mutlaka uygulayın.
Sigara içmeyin: Sigara cildin ihtiyacı olan oksijeni azaltır ve cildin yenilenmesini engeller. Cilde solgun görünüm verir.

Cildinizi derin temizleyin: Bazı yaşı ilerlemiş bayanlar cildi kurutacağı ve kırışıklıkları artıracağı düşüncesiyle cilt temizliği yapmaktan kaçınır. Pamukla uygulayacağınız bir temizleyici kremin, birkaç dakika cildin üstünde kaldıktan sonra bol suyla yıkanması yeterli olur.
Cildinizi derin nemlendirin: Haftada bir, maske veya nemlendiricinizi bol miktarda kullanarak, cildinizi beş on dakika nemlendirmeye bırakın.
Cildinizde kan dolaşımını hızlandırın: Uygun kremlerle cildinize masaj yaparak, ciltteki ölü derinin atılmasını sağlayabilir ve kan dolaşımını hızlandırabilirsiniz. Bu, cildinizin yenilenmesine ve pürüzsüz bir görünüm kazanmasına yardımcı olur.
Sağlıklı beslenin: Vücudunuz için uygulayacağınız sağlıklı beslenme programı, cildiniz için de yararlıdır. Bol sebze ve meyve, bol lifli tahıllar, az yağlı, az şekerli ve az tuzlu besinler tercih etmelisiniz. Ve tabii bol su şart!
Sonbaharda: Cildiniz kuruysa baharat kullanmayın. Bol bol su için, salata ve sebzeye ağırlık verin. Yüzünüzü belli aralıklarla maden suyu ile yıkayın. Duşa girmeden önce badem yağı ile masaj yapın.
Kış aylarında: E ve C vitamini içeren besinler tüketmeye özen gösterin. Ispanak, marul, semizotu gibi yeşil sebzeleri çiğ olarak tüketin. Haftada bir gün yalnızca iki, üç litre sıkma meyve suyu içerek temizlenme kürü yapın. Açık havaya çıkarken cildinize bitkisel yağlar (susam, kayısı yağı gibi) veya nemlendirici kremler sürün.

Spor İçecekleri Suya Karşı

Bu karışımlar sizin susuzluğunuza H2O'dan daha mı iyi geliyor?

Ünlü Amerikan spor içeceği Gatorade 1965'te kuruldu. 1991'de ise Micheal Jordan'ın da katkısıyla zirvedeydi. Bugün Gatorade dışında da birçok spor içeceği var. Peki bu içecekler sizin egzersizleriniz sırasında ne kadar yardımcı oluyorlar?

Eğer 60 dakika veya daha az bir çalışma yapıyorsanız yoğun bir şekilde  yardımcı olabiliyorlar. Yani basitçe jogging yapıyor veya öğle arasında yürüyorsanız sizin bunlara ihtiyacınız yok demektir. Ama ölesiye spor yapıyorsanız su sizi kesmeyebilir.

Vücutta sodyum bu arada suyun akışının vücudunuzda doğru yerlere göndermeye yara. Su ise sodyum üretemediğinden bu durum biraz yetersiz kalabilir.

Uzun antrenmanlarda ise kaybettiğiniz su yerine o kadar fazla su içemezsiniz. O yüzden tadı güzel olan spor içecekleri daha fazla içmenizi ve susuzluğunuzu yenmenizi sağlarlar. Suyun fazla içilmesinin zararlarından biri de dolaşım sisteminizi hızlandırması ve tuvalete çıkma isteğinizin çabuk gelmesi olacaktır. Bu durumda sporunuzu kesinlikle etkileyecektir.

Peki hangi spor içecekleri en iyileri?

Bir saatlik orta derecede bir antrenman yapıyorsanız, 13-19 gram karbonhidrat, 80-110 mg sodyum içeren bir spor içeceği arayın.

Gatorade
50 kalori, 14 g karbonhidrat 110 mg sodyum

Tadı dolayısıyla daha fazla içmek isteyeceğiniz bu içecek klasik olsada hala işe yarıyor.



Powerade Ion 4
50 kalori, 14 g karbonhidrat; 100 mg sodyum

Uygun seviyedeki sodyum içeriğiyle susuzluğunuzu kesecek bir içecek.
Powerbar Endurance
70 kalori, 17 g karbonhidrat; 190 mg sodyum

Çok uzun antrenman yapan ve terleyen sporcular için iyi bir seçim.
Gatorade Endurance
50 kalori, 13 g karbonhidrat; 170 mg sodyum

Sodyum ihtiyacı duyan ve uzun egzersizler yapmak isteyenler için birebir.
Accelerade Hydro
80 kalori, 15 g karbonhidrat, 120 mg sodyum

Kandaki şeker seviyesini makul derecede tutan bir güç içeceği.
 

Asta Yusuf Grave


Asta Yusuf is a Grave of a Moslem regarded as the man who spread up Islamic religion especially in Madura and Sumenep regency. Therefore, his grave has been often visited by Moslems to honour his merit.

Asta Yusuf is located in Talango district, Poteran Island, one of island in Sumenep regency. It takes five minutes to cross by machine boat from Kalianget Port. Crossing the sea from port Kalianget to Poteran Island is enjoyable since one can see some fishermen and their boats are waiting for the passengers and the boats with passengers in are crossing the sea.

Pursuing Paint

I love the feel of a room with dark hardwoods and white walls (or white walls with a subtle tinge of color).  


This has only been solidified with my recent reading of Vicente Wolf's Lifting the Curtain on Design.  I have long admired his work-but the book gave me a glimpse into his design process, and I think he's an utter genius-the way he melds his travel inspiration from far-flung and exotic places, translating them in to his design projects are inspirational and aspirational.  His monochromatic rooms are subtle and soothing, yet intoxicating.  But I will save more of my praise for a separate post before I veer too off topic.


In my last home, the espresso floors were an easy choice, the paint colors were not.  After much deliberation I ended up loving the color I put on my walls: Sherwin Williams Nuance.  Most people that came in to my house went through the same exercise: they tried to pinpoint the exact hue and often came up with blue-ish, green-ish, gray-ish, which was immediately followed by an inquiry as to the name of the paint color to add to their repertoire.



This time, I am searching for a subtle true gray cast (without it going blue or green).  Picking paint colors can often be the last link in uniting a space and with endless colors with varied undertones that change in different casts of light, it is often one of my hardest design decisions.  Picking paint colors is a true art.


Case in point, nuance doesn't exactly look green-ish, gray-ish, blue-ish here, and that's why it is so difficult to ultimately pick your color by just looking at a small paper sample.  It pays to limit your choices via the color swatches, pick up a few actual samples, paint a small portion of your wall (or paint a posterboard and tape it to the wall), and return at different points in the day to see which color you like best.


Serena and Lily has their own line of paints.  Their website is chock full of visual delights, but this image stopped me in my tracks.  Here was the perfect paint color!




This vignette also reminds me of this photo from Rue Magazine--an image that wowed me (Windsor Smith):




I love the color of the paint in the Serena and Lily image, light, almost white, but with a subtle gray hue.  I thought I had found the winner, but after putting a call into the company, they were unsure of the color and didn't believe it was from their paint line.


However, Serena and Lily have other beautiful paint colors to choose from I don't think you can go wrong.  Here are some of the colors I could definitely see myself incorporating in to our home.














See their entire collection here.


Still on the hunt for that elusive perfect color!

Tam tahıllar karın yağlarından kurtarıyor!

Araştırmalar gösteriyor ki, rafine edilmiş tahıllıları tüketmeyip, tam tahıl olanları tercih etmek belimizin daha ince olmasını sağlıyor
32 ile 83 yaş arasındaki 2 bin 834 kadın ve erkek takip edilerek yapılan bir çalışmaya göre günde 3 ya da 4 porsiyon tam tahıl tercih edip ve günde 1 porsiyondan daha az rafine edilmiş tahıl yiyen yetişkinler, bu beslenme tarzını takip etmeyenlere göre, yüzde 10 daha az yağlı bele sahip oluyor.
Bu çalışmada örneğin bir dilim tam buğday ekmeğini 1 dilim tam çavdar ekmeği, 1 kase yulaf unu veya bulgur tam tahılı temsil ederken, rafine tahılı ise beyaz ekmek, beyaz pirinç, şeker, meyve suyu, kek kurabiye vb şekerli besinler temsil ediyor.
Araştırmacılar, katılımcıların bel çevrelerindeki -aynı zamanda iç organlardaki- yağın miktarını ölçtüler. Buna ek olarak, vücudun diğer bölgelerinde derinin altında ne kadar yağ olduğunu da incelediler.
İç organlardaki yağlanmanın, deri altındaki yağlanmaya nazaran daha kötü olduğunu biliyoruz. Özellikle bel çevresindeki yağlanma metabolik sendromun gelişmesiyle ilişkili olduğundan hipertansiyon, sağlıksız kolesterol düzeyleri ve insülin direnci gibi birçok belirtiye, kalp rahatsızlıklarına ya da Tip 2 diyabete yol açmakta.
Peki, tam tahıl tüketimini beslenmeye ekleyip ama bununla birlikte rafine tahıl da diyette yer almaya devam ederse ne oluyor?
Maalesef çok fazla rafine edilmiş tahıl yerken, aynı zamanda tam tahıllı besinler de tüketilince, aynı fayda görülemiyor. Günde 4 porsiyondan fazla rafine edilmiş tahıllı besinler, kişide her ne kadar beraberinde tam tahıllı besinler tüketmiş olsa da, iç organlardaki yağlanma oranlarında iyi bir gelişmeye yol açmıyor.
Sonuçlar öyle gösteriyor ki, beslenmenizde besinlerin yerine başka şeyler koyabilmek için mutfağı genel olarak gözden geçirmek gerekiyor. İşte size bazı tavsiyeler:
- Beyaz pirinç yerine, esmer pirinçle veya bulgurla yemek pişirmeyi tercih edin.
- Beyaz ekmek yerine sadece tam tahıllı ekmekle sandviç yapmayı seçin.
- Dolmalarınıza pirinç yerine bulgur veya yulaf ekleyin.
- Çorbalara un eklemek yerine bulgur veya yulaf veya tam buğday unu koyun.
- Meyveleri kabuklu yenebiliyorsa kabuğu ile tercih edin, meyve suyu içme alışkanlığınızı taze meyve ile değiştirin.
- Kendinizi takip etmek için bir yeme günlüğü yazmaya başlayın ve her gün bir porsiyon rafine tahıldan daha fazlasına yer vermeyin.
- Ekmek olarak kepekli ya da tam taneli olanları tercih edin, tam buğday veya tam çavdar gibi…
- Kuru baklagillere sofranızda daha fazla yer verin.
- Salatalarınıza nohut, tam buğday, mercimek veya bulgur ilavesi yapın.
- Makarna seçiminizde de kepekli olanı seçmeye çalışın bol domatesli ve sebzeli soslarla aynı lezzeti yakalayabilirsiniz.
- Kahvaltınıza yulaf ekleyin. Yoğurt ile ara öğün seçimi de hoş olabilir.
Maydanozlu bulgur salatası- 1 demet maydanoz -1 demet nane n 1 domates -2 çay kaşığı haşlanmış bulgur
Maydanoz ve naneleri ince doğrayıp küp doğranmış domates ve haşlanmış bulgur ile karıştırın.
Sos için: -1 çay kaşığı nar ekşisi -1 tatlı kaşığı limon suyu -1 çay kaşığı elma sirkesi -1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Tavuklu buğday salatası- 5-6 yaprak kıvırcık marul -2 çay kaşığı haşlanmış buğday -Yarım yeşil elma -5 badem -60 gram ızgara tavuk
Elmaları kabuklu olarak ince ince yarım ay şeklinde doğrayın, marul yapraklarını eliniz ile ufak parçalara ayırıp, haşlanmış buğdayla karıştırın tüm malzemeyi sos ile harmanlayıp üzerine ızgara edilmiş tavuğu dilimleyin ve badem ile süsleyin.
Sos için: -1 tatlı kaşığı hardal -1 tatlı kaşığı limon suyu – 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, az tuz.

Dilara Koçak ' tan.

Bu besinler fit olmanızı sağlıyor!!

Bazı gıdalar, ‘fit olma’ yolunda ilerlerken yardımcınız olabilir. İşte bunlardan birkaçı…
Dilara Koçak
Zinde ve dinç kalmak için egzersiz önemli bir faktör. Fit olma amacınıza daha hızlı ulaşmak için yediklerinize ve içtiklerinize de dikkat etmelisiniz. Bedeninizi doğru beslediğinizde, antrenman boyunca sizi güçlendirmeye ve kaslarınızı inşa etmeye yardımcı olacak tüm hammaddeleri almış olursunuz.

Yulaf unu
Kas güçlendirme çalıştırmalarında karbonhidratlar en iyi arkadaşınızdır. Kaslarınıza gerekli olan enerjiyi, glikozla sağ-larlar. Ancak farklı düzeylerdeki enerji kaynakları bakımından tüm karbonhidratlar eşit olmuyor. Tam tahıllı, yavaş sindirilen, kompleks karbonhidratlar antrenman boyunca enerjik hissetmenize destek olarak kan şekerini düzenler. Ve yulaf unu bu bakımdan zengin bir besindir. Yulafın içindeki betaglukan, bağışıklık sistemini de koruyor. Bunun için 30 gramlık poşetler halinde eczanelerde satılan ve 3 gram betaglukan içeren yulaf çerezini özellikle ara öğün ve egzersiz öncesi kuru üzümle veya yaban mersini, sütle tüketebilirsiniz.
Kahve
2009 yılında Urbana-Champaign Üniversitesi’nin yaptığı çalışmaya göre, bisiklete binmeden bir saat önce yoğun kafeinli kahve tüketen erkekler, kafeinsiz kahve tüketenlere nazaran, antrenmanları boyunca daha az kas ağrısı yaşadık- larını belirtti. Spor salonuna gitmeden bir saat önce bir kupa kahve içmenin, daha uzun süre antrenman yapmanıza yardımcı olduğu düşünülüyor ancak kahvenin sıvı desteği olmadığını da unutmayın, su tüketiminizi dengeleyin.
Midye
Yumuşakçalarların bünyelerinde yoğun olarak demir bulunur ve hemoglobin üretmeye ihtiyaç duyarlar. Bu da onların bedenleriyle oksijen almalarını sağlar. Sadece altı orta boy midye, bir kadının günlük ihtiyacı olan demirin yüzde 20’sini, erkeğin de günlük demir eksiğinin yarısını sağlayacaktır. Önemli minarelleri dengeli ve idareli almak çok önemli çünkü bazen kendinizi spor salonuna götürmeye bile enerjiniz olmayabilir. Kaslarınız çalıştırırken, ihtiyaç duyduğu oksijeni alamazsa bu durum size yorgunluk olarak yansır.
Badem
Daha sıkı egzersiz yapmak demek, bedeninizdeki serbest radikalleri (güneş ışınları, kirli hava, sigara gibi) daha fazla hasara uğratmak demektir. Flavonoidler, fenolik asitler ve E vitamini gibi iyi antioksidan kaynakları bedenimizi zararlı serbest radikallere karşı korur. Bir çalışmaya göre, dört hafta boyunca yemeklerden önce, günde 60 adet badem tüketen bisikletçiler antioksidan kapasitelerini yüzde 43 artırdı. Ancak sizin 60 adet badem yemenize gerek yok. Profesyonel sporcular sizden çok daha fazla enerji harcar. Sizin için günlük 10-15 badem yeterlidir.
Az yağlı ricotta veya lor peyniri
Spor salonundan sonra, kaslarınız, kendilerini yenilemek için proteine ihtiyaç duyar. Yağı az olan peynir veya yumurta beyazı bunun için iyi seçimlerdir. Süt, kasların yeniden sentezlenmesinde etkili olan protein çeşidi bakımından oldukça zengindir. Yanına, çabuk sindirilen bir karbonhidrat da eklemek, bal gibi, kaslarınızı kuvvetlendirmeye yardımcı olur.
Domates suyu
Eğer bir saat ya da daha fazla koşarsanız, bisiklet çevirirseniz sadece kalori ve sıvı kaybetmez sodyumla potasyum gibi önemli elektrolitleri de vücudunuzdan atarsınız. Bunları spor içecekleriyle yerine koyabilirsiniz ya da az suyla domates suyu tüketebilirsiniz. Domates suyu, potasyum ve sodyum dolu bir içecektir, çok iyi bir antioksidandır. Domates suyunu maden suyuyla da karıştırabilirsiniz.
Zencefil
Antrenmanınız ağrı ve sızıyla mı bitiyor? Böyle olduğunda aspirin gibi birkaç ilaç almak yerine, B planı oluşturun ve zencefil tüketmek üzere mutfağa doğru yönelin. 2010 yılında ‘Journal of Pain’de yayımlanan bir çalışmaya göre, güçlü bir enfeksiyon giderici olan zencefil, egzersiz sonrasındaki ağrıları azaltıyor. Aynı zamanda sertliğe ve şişliğe de iyi geliyor. Taze zencefili, havuç ve elma suyuyla veya sıcak suyla deneyebilirsiniz.

Kurutulmuş meyve yeme zamanı

Gelişen yetiştirme koşulları sayesinde meyveleri mevsimi dışında da bulmak mümkün olmasına rağmen, uzmanlar bunun yerine kurutulmuş olsa da mevsiminde yetişmiş olanları tüketilmesini öneriyorlar.
Adana- Sıcak yaz günleriyle birlikte, yazın gözde meyveleri erik, kiraz, çilek, üzüm, kayısı gibi birçok ürün kış mevsimiyle birlikte manav tezgahlarında artık çokça görünmüyor. Bazı market ya da manavlarda, sınırlı miktarda bulunan, ”iklimlendirme” teknikleriyle yetiştirilen ve fiyatları da oldukça yüksek olan yaz meyvelerine birçok kişi ”hormonludur” korkusuyla şüpheyle bakıyor. Ailelerin çocuklarına yedirmekten çekindikleri bu meyveleri, anne adayı kadınlar ‘aş erme’ diye tabir edilen dönemlerinde daha fazla tercih ediyor.
Havaların tüm yurtta olduğu gibi Türkiye’nin en sıcak illerinden Adana’da da soğumaya başladığı son günlerde, kurutulmuş meyvelerin satışlarının da arttığı gözleniyor. Tarihi Kazancılar Çarşısı’ndaki Yeni Uğur Helvacısının İşletmeci Ali Özdoğru, havaların havaların soğumaya başlamasıyla birlikte müşterilerinin de artığını belirtti. Kurutulmuş meyvelerin en gözdeleri zencefil, dilim elma ve Hindistan cevizinin kilosu 27, dilim greyfurtun 18, dutun 20, üzümün 15, salkım üzümün 12, çekirdeksiz siyah üzümün 18, kayısının ise 15 liradan satılıyor.

Kurutulmuş meyve ve sağlık

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi diyetisyeni Özgen Arı, her meyvenin mevsiminde tüketilmesi gerektiğini, mevsimi dışındakilerde ise kurutulmuş olanları tavsiye ettiklerini söyledi.
Arı, ”Zaten mevsiminde yetişmeyen meyveden aynı lezzeti ve aromayı almak da mümkün olmuyor. Bu durumda kurutulmuş meyveler devreye giriyor. Uygun koşullarda kurutulan meyveler, tadının yanı sıra lif ve vitamin değeri yönünden daha konsantre hale geliyor” dedi.
Kurutulmuş meyvede dikkat edilmesi gereken tek hususun kurutma işlemi sırasında kimyasal ilaç kullanılmaması olduğunu vurgulayan Arı, şunları söyledi: ”Mesela, kurutulmuş meyvelerden en fazla tüketilen kayısının doğal yollarla kurutulmuş olanını her tüketici kolaylıkla ayırt edebilir. Çünkü, kimyasallarla kurutulan kayısı altın gibi sarıdır, oysa doğal koşullarda kurutulanın rengi koyu da olsa sağlık açısından daha faydalı olduğu unutulmamalı.”
Arı, kurutulmuş meyvelerin raf ömrünün de daha uzun olduğunu, özellikle okul çağındaki çocukların, kan değerleri düşük kadınların, ağır işlerde çalışanların, bağışıklığını güçlendirmek isteyenlerin bol bol kurutulmuş meyve yemesini tavsiye ettiklerini bildirdi.
Lif, vitamin, mineral ve potasyum bakımından kurutulmuş meyvelerin bulunmaz birer kaynak olduğunu belirten Arı, ”Özellikle soğuk kış günlerinde kurutulmuş meyveler hastalıklara kalkan oluyor” dedi.
Arı, kurutulmuş meyveleri herkesin tüketebileceğini ancak, şeker ve diyaliz hastalarının dikkatli olması gerektiğini, aşırıya kaçıldığında kilo alımına da neden olabileceğini sözlerin ekledi.

Enerji içecekleri gerçekten vaat ettiklerini sağlıyor mu? Yoksa bir kandırmacadan mı ibaretler?

Enerji içecekleri gerçekten vaat ettiklerini sağlıyor mu? Yoksa bir kandırmacadan mı ibaretler?

Geçen yüzyılda enerji içeceği denince akla Coca-Cola gelirdi. Zira 1905'e kadar Coca-Cola'nın içinde kokain bulunurdu. İnanması zor geliyor değil mi? Neyse ki, bundan yaklaşık 105 yıl önce birileri kokainin bağımlılık yapan zararlı bir madde olduğunu fark etti ve bu maddenin içeceklere konması yasaklandı. Şimdi enerji içecekleri dünyasında o zamanlara hiç benzemeyen yepyeni bir dönemdeyiz.

Artık enerji içeceklerinin içinde genellikle bitkisel kökenli içerikler bulunuyor. Peki, bu içecekler gerçekten vücudumuza ne yapıyor? Birçok farklı egzotik madde içeren bu içecekler gerçekten vücudumuzun dayanıklılığını ve reaksiyon hızını artırıyor mu?

İşte bu içeceklerdeki maddeler ve etkileri


Kafein

Nedir: Uyarıcı

Ne yapar: 100 miligramı mental uyanıklığı, 238 mg'ı kardiyovasküler dayanıklılığı artırır. Tabii bu rakama ulaşmak için üç-dört kutu içmelisiniz. (Bir enerji içeceğinde 38-90 rng arası kafein vardır). Beslenme uzmanı Gregory Stevvart: "Bu birçok insanın bünyesi için gereğinden fazla kafein demektir. Sizi enerjik olmaktan çok huzursuz yapabilir" diyor.

Guarana

Nedir:
Güney Amerika'da yetişen, uyarıcı özellikleri olan bir bitki

Ne yapar: İçeriğe havalı bir madde katar ve biraz daha kafein sağlar. Başka da bir numarası yoktur.

Taurin

Nedir: Kas dokusunda bulunan biraminoasit Neyapar: Red Bull'un yaptığı bir araştırma taurin içeren içeceklerle reaksiyon hızı, konsantrasyon ve hafıza arasında bağlantı olduğunu saptadı. Ancak Dr. John Lomardini: "Bu araştırmalarda kullanılan madde kafein ya da kahve olsaydı da sonuçlar değişmezdi" diyor.

Ginseng

Nedir: Bir bitki

Ne yapar: Aslında pek bir şey yaptığını söylemek zor. Son araştırmalar ginseng bitkisinin enerji verme özelliğinin bulunmadığını gösteriyor. Dr. Hermann Josef Engels: "İnsanların ginseng tüketmesinin tek sebebi egzotik bir ismi olması olabilir" diyor.

Inositol

Nedir: Şeker alkolü Neyapar: Enerji içeceği üreticileri, bu maddenin, karaciğerin karbonhidrat ve proteinleri daha etkili bir şekilde işlemesini sağladığını iddia ediyor. Ancak Michigan Üniversitesi uzmanları aynı fikirde değil: Farelere inositol verildiğinde sadece yağlı birer karaciğere sahip olduklarını gördük.

B Vitaminleri

Nelerdir: Birçok farklı besinle aldığınız vitaminlerden hiçbir farkları yoktur. Ne yaparlar: Yorgunluğa karşı savaşırlar ve koordinasyonunuzu geliştirirler, tabii eğer Afrika'da kıtlıktan çıkmış biriyseniz. Profesör David Pearson: "Sağlıklı bir erkeğin ekstra B vitamini alarak daha enerjik olması imkânsız" diyor.