Bayram Cigerli Blog

Bigger İnfo Center and Archive
  • Herşey Dahil Sadece 350 Tl'ye Web Site Sahibi Ol

    Hızlı ve kolay bir şekilde sende web site sahibi olmak istiyorsan tek yapman gereken sitenin aşağısında bulunan iletişim formu üzerinden gerekli bilgileri girmen. Hepsi bu kadar.

  • Web Siteye Reklam Ver

    Sende web sitemize reklam vermek veya ilan vermek istiyorsan. Tek yapman gereken sitenin en altında bulunan yere iletişim bilgilerini girmen yeterli olacaktır. Ekip arkadaşlarımız siziznle iletişime gececektir.

  • Web Sitemizin Yazarı Editörü OL

    Sende kalemine güveniyorsan web sitemizde bir şeyler paylaşmak yazmak istiyorsan siteinin en aşağısında bulunan iletişim formunu kullanarak bizimle iletişime gecebilirisni

İŞTAHSIZLIK VE İŞTAH ARTTIRMA

İŞTAH NEDİR

Açlıkla karşılaştırıldığında iştah ruhsal etkenlerin çok daha ağır bastığı bir duygudur, insan deneyimleri sonucu hoş ve güzel olduğunu bildiği bir yiyeceğe karşı derin bir istek duyar. Hoşlandığı yiyeceği düşündüğünde mide ve tükürük salgılan artar. Yemek seçiminde kalıtsal etkenler de rol oynar. Böylece iştahın ortaya çıkmasında deneyime bağlı ve deneyimden bağımsız etkenler birleşir. Genellikle alınan ilk lokmalariştahı açar. “İştah iki dişin arasındadır” atasözü bu gerçeği yansıtır. Çevresel uyanlar da hem mide mukozasını, hem de midenin kaskatmanını etkiler. Tatsız bir yiyeceğin ya da bir başka maddenin kokusu, kas gerginliğini azaltarak mideyi gevşetir ve iştahın karşıtı olan bulantıya yol açar. Buna karşılık iştah verici yiyeceklerin kokusu ve görüntüsü mide gerginliğini artırır.

...

İŞTAHSIZLIK NEDİR

Yemek yeme isteğinin azalması ve/veya kaybolmasıdır. İştahsızlık birçok sindirim sistemihastalıklarında gelişebileceği gibi, sindirim sistemi dış organları bozukluklarında ve psikiyatrik bozukluklarda da oluşabilecek olan bir belirtidir. Bu nedenle, iştahsızlığı belli bir hastalığın belirtisi olarak ele alıp, burada teşhise varmak olanaksızdır.Beslenme isteği hipotalamustaki başhca iki merkez tarafından kontrol edilmektedir. Bunlardan biri “Açlık merkezi” diğeri ise “Doymuşluk merkezidir”. Yeterli bir yemekten sonra doymuşluk merkezi, açlık merkezini baskı altına alarak, yemek yeme isteğini bastırır.
İştahsızlık durumunu doymuşluk hissinden ve belli besin maddelerine karşı duyulan isteksizlik ve duyarlıktan ayırmak gerekir, “Sitofobi” denilen durumda hasta yemek yemekten korkmaktadır. Çünkü yemek yediğinde sindirim sistemindeki bazı bozukluklara bağlı olarak ağrı ve/veya rahatsızlık duymaktadır. “Anoreksia nervoza” denilen bir psikiyatrik hastalıkta da hastada şiddetli ve inatçı bir iştahsızlık vardır. Bu hastalık ayrıntılı bir biçimde sitemizin “Patoloji bölümünde” incelenmektedir. İştahsızlık birçok sindirim sistemi hastalıklarının belirtilerinden biri olabilmektedir. Örneğin sindirim kanalının herhangi bir bölümünü tutan iltihabı süreçler, mide kanseri, mide ülseri,pankreas kanseri gibi. İştahsızlık, sıklıkla sarılık hastalığının ilk belirtilerinden biridir. Sindirim kanalı dışı hastalıkları arasında Üremiyle seyreden ağır böbrek hastalıklarını, hiperparatiroidizmi, tüm hipofiz yetmezliğini (pan hipopituitarizm), Addison hastalığını ve basit bir gribi, iştahsızlık yaratan etkenler arasında verebiliriz.

TÜRKİYENİN EN İYİ ÜNİVERSİTELERİ SIRALAMASI

Türkiye'nin en iyi üniversiteleri

Türkiye'nin en iyi üniversiteleri

ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde oluşturulan University Ranking by Academic Performance(URAP) laboratuvarlarında yürütülen çalışmayı, ODTÜ eski Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut’un koordinatörlüğünde eski rektörler Prof. Dr.Nusret Aras, Prof. Dr. Tunçalp Özgen, Prof. Dr. Engin Ataç, Prof. Dr. Ülkü Bayındır, Prof. Dr. Atilla Askar, Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz yaptı.

URAP’ın yaptığı çalışmanın Türkiye’de ilk kez yapıldığını belirten Akbulut, sıralamada, YÖK, ÖSYM, ISI Web of Science, Google Scholar gibi açık, güvenilir kaynaklardan alınan ve yayın sayısı, kişi başına düşen yayın sayısı, atıf sayısı, kişi başına düşen atıf sayısı, Google Scholar yayın sayısı, kişi başına düşen Google Scholar yayın sayısı, doktora öğrenci sayısı, doktora öğrenci oranı, kişi başına düşen öğrenci sayısı gibi tamamen bilimsel üretkenliğe dayanan verilerin kullanıldığını bildirdi.

İşte Türkiye'nin en iyi üniversiteleri


Türkiye'nin en iyi üniversiteleri


1) HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ

Puanı: 624.49


Türkiye'nin en iyi üniversiteleri


2) ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Puanı: 599.43



Türkiye'nin en iyi üniversiteleri


3) ANKARA ÜNİVERSİTESİ

Puanı: 574.77


Türkiye'nin en iyi üniversiteleri



4) İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ

Puanı: 550.12


Türkiye'nin en iyi üniversiteleri



5) EGE ÜNİVERSİTESİ

Puanı: 445.39



Türkiye'nin en iyi üniversiteleri



6) İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Puanı: 436.56



Türkiye'nin en iyi üniversiteleri



7) GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ

Puanı: 416.06


Türkiye'nin en iyi üniversiteleri



8) GAZİ ÜNİVERSİTESİ

Puanı: 403.84



Türkiye'nin en iyi üniversiteleri



9) BİLKENT ÜNİVERSİTESİ

Puanı: 383.03



Türkiye'nin en iyi üniversiteleri



10) BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ

Puanı: 371.5



Türkiye'nin en iyi üniversiteleri


11) SABANCI ÜNİVERSİTESİ

Puanı: 339.03

12) KOÇ ÜNİVERSİTESİ

Puanı: 334.64

13) İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ

Puanı: 333.49

14) ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ

Puanı: 325.82

15) BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ

Puanı: 325.56

16) ERCİYES ÜNİVERSİTESİ

Puanı: 323.64

17) DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ

Puanı: 317.8

18) GÜLHANE ASKERİ TIP AKADEMİSİ

Puanı: 315.5

19) MARMARA ÜNİVERSİTESİ

Puanı: 295.25

20) ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ

Puanı: 287.97

21) FIRAT ÜNİVERSİTESİ

Puanı: 279.76

22) AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ

Puanı: 269.3

23) ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ

Puanı: 243.92

24) SELÇUK ÜNİVERSİTESİ

Puanı: 240.96

25) İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ

Puanı: 240.92

26) ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ

Puanı: 237.56

27) KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Puanı: 232

28) ZONGULDAK KARAELMAS ÜNİVERSİTESİ

Puanı: 227.55

29) SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ

Puanı: 222.77

30) GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ

Puanı: 220.17

31) TRAKYA ÜNİVERSİTESİ

Puanı: 204.45

32) YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Puanı: 203.39

33) HARRAN ÜNİVERSİTESİ

Puanı: 202.95

34) ANADOLU ÜNİVERSİTESİ

Puanı: 198.38

35) ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ

Puanı: 196.69

36) FATİH ÜNİVERSİTESİ

Puanı: 190.9

37) DİCLE ÜNİVERSİTESİ

Puanı: 189.14

38) MERSİN ÜNİVERSİTESİ

Puanı: 186.46

39) AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ

Puanı: 179.92

40) YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ

Puanı: 170.68

41) GAZİOSMAN PAŞA ÜNİVERSİTESİ

Puanı: 170.13

42) KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ

Puanı: 169.46

43) KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ

Puanı: 164.32

44) CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ

Puanı: 163.39

45) MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ

Puanı: 163.21








The Most Wonderful Time of The Year

Taken from www.treehugger.com
Its almost that time of year again. Holiday Pals time! If you did not participate last year, now's your chance! What is Holiday Pals, you ask? Well, it is a way for you to find new recipes, new ideas for crafts, to share your recipes and photos with others and to see what your friends are up to during the holidays.

All of us always need new things to try and at the holidays especially, we all like food! So, please join us. Even if you just come to the site to find a new thing to make or to see what people are up to these days, we are happy. But...we are even happier if you send us your favorite recipe, photo or idea, holiday or otherwise (personally I am always happy to learn about new COOKIES to make).

See HERE for our explanation from last year of why we wanted to start this blog.

Here is what you can do if you want to contribute:

- Cook your favorite thing(s).
- Take a photo of you with your delicious item (if you are shy, you can just send the food item only. If you don't feel like doing that, just the written recipe is also fine).
- Send the photo and a written description to ME or LEA. We will post it online for you.
- Come check out the site to see your item and to find more items from other people.
- Multiple entries are encouraged.
- HERE is an example of what we like. 

 **OR you can just send a photo of yourself celebrating holiday cheer! We like all things holiday!**

If you just want to browse:

-We are trying to make sure all items are tagged. This means you can go to the section on the left where it says "LABELS" and if you want to make chicken, you click on chicken and all the chicken recipes will come up in a list.

- We will try to tag by name as well. This means if you love a recipe that "Lea" sent in, you can go to the "labels" section and click on "Lea" and all her recipes will be in a list.

- Please click on the "FOLLOW" icon on the left hand side and when new recipes are submitted they will be sent right to your reader.

Hiking the Himalayas: The Very Easy Day to The First Very Painful Day

Our plan in the beginning was to do a 14 to 21 day trek in the Himalayas. The highest point would be about 18000 feet. We did not last as many days at we planned. This though, is another story. Today I will tell you what we DID do.

Day 1: The Very Easy Day. We flew from Kathmandu to a small town called Lukla. Lukla is a town about 8000 feet above sea level. There are no roads to Lukla. To get there, you must fly or walk. We flew and arrived there around noon. From Lukla, we walked for about 3 hours to get to our first destination. Let me explain the trekking in this area. It is called “tea house trekking”, which means you don’t have to camp or carry your own food. Yes, I know this is like luxury hiking. I have never had it so good. Normally we have to carry our own food and a camp stove and a tent. For this trek, there are lodges (tea houses) every couple of hours (most of the time). We got to the first tea house in a couple of hours and settled into our (cold) room. It was rainy and cool but not too bad.

A porter, taking a much needed break
Day 2: The Uphill All the Way Day. We started off early and hiked along the river for a couple of hours. The river was beautiful, very grey blue and frothy. We walked along the valley alongside the river. The weather was great and we had our first glimpse of a pointy snow covered peak. Then it got difficult. The trail went uphill for about three hours and the elevation increased by about 3000 feet to 11,000 feet. And it was straight uphill. If you have never hiked at elevation, which is anything above about 10,000 feet, you should know that it is very difficult. The oxygen levels decrease, which make you fatigue very easily, get out of breath very easily and sometimes even worse -- headaches, dizziness and nausea. I was definitely fatigued.

Prayer flags on the moutain
Day 3: The Rest Day. We spent the day today resting (this is necessary so you don’t get altitude sickness) and hanging out at the Bazaar at a particularly big town. They have a Saturday market where they sell pots and pans, spices, flour and a lot of trash cans of all different colors. We went to the pharmacy and got some aspirin just in case we experienced headaches (you can get pretty much any drug over the counter in Nepal). We drank a lot of tea. We bought snacks. It was a good day.

Namche Bazaar - Saturday Market
Day 4: The First Very Painful Day. Today it was pretty much straight up the ENTIRE way. The hills were tough, and the altitude was starting to get to me. I huffed and puffed my way up the hill. A couple of highlights of the day: (1) We ate the best fried noodles we had eaten so far. Basically these are chow mein, but they are a definite staple while trekking. Those and “dal bhat”, which is lentils, rice and potatoes. This is the main meal of the sherpas. (2) Our first really good view of the mountains. It is so weird; there is fog all around you and you are hiking and all of a sudden the fog clears and the snow covered mountains have you surrounded! It is crazy. You never even realized they were there. And they are HUGE and white and pointy! It’s great. The place we stayed the night had no blankets. Luckily we have sleeping bags, but it is starting to get pretty chilly (there is no indoor heating either). Also, they had no electricity. Needless to say we went to bed around 8 o’clock. This was the first day my head really started to hurt (from altitude). We slept at about 13,000 feet.

Mr Lovely + Prayer Flags + Mount Kongde
So that's the first four days. More to come soon!

PULAU WEH - NORTH END TIP OF INDONESIA