İçinde bulunduğumuz devirde artık her şeyi internet üzerinden yapabiliyoruz, e-devlet bunun en güzel örneği.
İnternetin yapabileceklerine artık bir yenisi daha eklendi: "TÜRKİYE DEPREM TEHLİKE HARİTALARI İNTERAKTİF WEB UYGULAMASI".
Bu uygulama Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nda çalışan çok önemli 5 mühendis(*) tarafından geliştirildi. Uygulamanın kullanımı için yayınlanan akademik yazının özeti ise şöyle:
Halen yürürlükte olan Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası, olasılıksal sismik tehlike analizi yöntemi ile 475 yıl tekrarlanma periyodu için hesaplanan en büyük yer ivmesi değerleri esas alınarak hazırlanmış ve 1996 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe girmiştir. Bu haritanın yenilenmesi için 2013 yılında Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından yürütülen Ulusal Deprem Araştırma Programı (UDAP) kapsamında desteklenen, “Türkiye Sismik Tehlike Haritasının Güncellenmesi” başlıklı bir proje başlatılmıştır. Bu projede, 43, 72, 475 ve 2475 yıl tekrarlanma periyotları için en büyük yer ivmesi, en büyük yer hızı, 0.2 sn ve1.0 sn periyotlarında %5 sönüme sahip spektral ivmeler cinsinden deprem tehlike haritaları üretilmiştir. Güncellenmekte olan “Türkiye Bina Deprem YönetmeliğiTaslağı” ile de uyumlu olarak geliştirilen “Türkiye Deprem Tehlike Haritaları”nın kullanıcılara “İnteraktif Web Uygulaması” şeklinde sunulması planlanmaktadır. Bu amaçla, coğrafi bilgi sistemleri tabanlı interaktif bir web uygulaması geliştirilmiştir. Geliştirilen bu kullanıcı dostu interaktif web uygulaması tüm araçlarıyla tanıtılacaktır.
Özeti yer alan makalenin tamamına BURAYA tıklayarak ulaşabilirsiniz.
* U. Çeken, İ. Dalyan, N. Kılıç, T.S.Köksal ve B.M. Tekin
* U. Çeken, İ. Dalyan, N. Kılıç, T.S.Köksal ve B.M. Tekin
0 Comments:
Yorum Gönder