Yüzlerce site yarın greve gidiyor. Dünya çapında pek çok site, kongrede oylanacak SOPA (Çevrimiçi Korsanlığı Önleme Yasası) öncesinde "karartma" uygulayarak tepkilerini gösterecekler. Türkiye'den de Alternatif Bilişim Derneği, sansüre sansür, incisözlük ve elma+alt+shift'in de aralarında olduğu siteler, bu küresel eyleme destek verecek.
ABD' de gündeme gelen SOPA (Stop Online Piracy Act) yani “Çevrimiçi Korsanlığı Önleme Yasası” kongrede oylanacak. Yasa, hükümete, ticareti yapılan ürünlerden, kullanılan içeriklere, yayınlanan videolardan, bilgisayar oyunlarına kadar pek çok içeriğin bulunduğu siteyi kapatma yetkisini verecek. Yasa tasarısının sansürü de beraberinde getireceğini savunan web siteleri ise bir günlük greve gidiyor. Türkiye'den de Alternatif Bilişim Derneği, sansüre sansür, incisözlük ve elma+alt+shift başta olmak üzere pek çok site bir günlük karartma yaparak bu greve katılacak.
Tasarı 24 Ocak’ta kongrede oylanacak. Oylama öncesi çağrı yapan bir çok site 18 Ocak’ta greve gidiyor. Greve katılan Reddit, Mozilla, Wordpress başta olmak üzere yüzlerce site 12 saat boyunca karartma uygulayacak. İngilizce versiyonunu 24 saat süreyle karartacak Wikipedia ise Temsilciler Meclisi’ndeki SOPA ve Senato’daki PIPA (Protect IP Act) yasalarının geçmesi halinde özgür ve açık internetin ciddi zarar göreceği,ABD’de yer alan uluslararası web sitelerinin sansürlenmesi için araç olarak kullanılacağını vurguluyor.
SOPA, temelde fikri mülkiyet haklarını ihlal eden sitelere yaptırım getiriyor. Yasa uyarınca ABD internet sağlayıcılarının telif ya da ticari marka yasalarını ihlal ettiğinden şüphelenilen ve hatta kullanıcılarının faaliyetlerini yeterince takip etmeyen siteleri bloklamaya zorlayabilecek. Yasayla bir nevi "kara liste" oluşturulacak ve ABD'nin istediği şartlara uymayan her site bu listeye eklenebilecek. Bu listedeki siteler google gibi arama motorlarında gösterilmeyecek. Uzmanlar bunun özgür internetin çöküşü anlamına geleceğini savunuyor. Obama yönetiminin yasayı rafa kaldırması da ihtimallerden biri. Yine de bu yasadan vazgeçilse bile eğlence sektörünün "telif hakları" için hukuki bir zemin aradığı biliniyor.
Yasayı destekleyenler arasında Sony, EMI, Walt Disney gibi eğlence endüstrisinin devleri; yasaya karşı olanlar arasında ise Google, Facebook, Yahoo, Twitter ve eBay yer alıyor.
İnternet tutulması
Dünya çapında yapılacak eylemin Türkiye ayağını ise internettutulmasi.com oluşturuyor. Sitede “Eylem bir tek Türkiye’de değil, dünya genelinde binlerce sitenin katılımıyla gerçekleşiyor. Çarşamba günü internet sitesi sahipleri siyah index atarak bu eyleme katılıyorlar” denildi.
İnci Sözlük: “Kaybedecek bir şeyimiz kalmadı.”
Türkiye’de karartmaya katılacak sitelerden inci.sozlukspot.com adına konuşan hz orginal arda, Türkiye’nin de bu yasadan tıpkı Amerika gibi etkileneceğini söyledi. hz orginal arda “Toplumların internet sayesinde liderlere gerek duymaksızın örgütlenebilmesi ve bilgiyi/haberi medya patronlarının süzgecinden geçirmeden kitlelere ulaştırabilmesi sayesinde devletlerin toplum üzerindeki kontrolü sarsılmaya başladı. Arap ülkelerinin devrim hareketini yönlendirmede internetin faydasına sığınan Amerika şimdi işine çok yarayan İnterneti olur da ileride kendine zarar verir korkusuyla tekeline almak istemekte; tıpkı hükümetin Türkiye’de bize yapmak istediği gibi.
Bizim İnci Sözlük olarak kaybedecek hiç bir şeyimiz kalmadı, vaktinde sokaklarda sansüre karşı bir taraflarımızı yırtarken, birlik olma çağrıları yaparken şimdi sitemiz kapatıldı ve yalnızız, kendimizi düşünmüyoruz, Türkiyedeki internet özgürlüğünü düşünüyoruz. Tüm çabamız bunun için ve tüm varlığımızla internetin, sosyal medyanın özgür kalabilmesi için savaş vermeye devam edeceğiz” diye konuştu. hz orginal arda, Türkiye kaynaklı sitelerin bu yasadan doğrudan etkilenmese bile Facebook, Twitter, Wikipedia gibi siteler üzerinden dolaylı olarak etkileneceğini ifade etti.
0 Comments:
Yorum Gönder