Bayram Cigerli Blog

Bigger İnfo Center and Archive

Bu yıl 6. düzenlenecek olan Türkçe Olimpiyatları heyecanı başlıyor. 110 ülkeden yarışmacı olarak gelen öğrenciler Türkiye'ye geldi.

Değişik ülke ve kültürlerden 6'ncı Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'na katılmak için gelen öğrencileri, yarışmaların coşkusu sardı. Olimpiyatlara iddialı bir şekilde hazırlanan öğrenciler yarışmaları heyecanla bekliyor.
22 Mayıs ile 2 Haziran arasında yapılacak 6'ncı Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'na iştirak eden öğrenciler, kampa girdi. 110 ülkeden yarışmacı olarak olimpiyata katılan öğrenciler, bavullarıyla konaklayacakları Asya Termal Otel'e geldi. Burada kayıtlarını yaptıran yarışmacıların bir kısmı istirahat edecekleri odalarına çekilirken, bir kısmı da arkadaşları ve öğretmenleriyle birlikte otel çevresinde dolaştı. Asya Termal Otel'den tişörtlerini alan öğrenciler, birbirleriyle sohbet edip tanışma ve kaynaşma imkanı buldu.
Dünyanın dört bir yanından Türkçe Olimpiyatları'na gelen yarışmacıların, değişik kategorilerdeki becerileri ve maharetlerini ortaya koymak adına sabırsızlıkla ve coşkuyla bekledikleri gözlendi.
Olimpiyatlara katılmak için Fas'tan gelen İssa Auhar, olimpiyatların kendisi ve arkadaşlarını memnun ettiğini belirterek, dostluk ve birlik adına yarışmaları önemsediğini kaydetti. "Beyaz Giyme" adlı parçanın bir bölümünü seslendiren Auhar'la Fas'tan gelen Mohammed Emine Fezari, "Ne de haklıymış meğer" adlı şarkısını dillendirirken Zeid Mohihou, "Ah Anadolum" adlı şiirden bir bölüm okudu. Fas'tan gelen 3 öğrenci ülkelerine ait bayrağı açtı ve iddialı olduklarını söyledi.
Öğretmeniyle birlikte Türkiye'ye olimpiyatlara yarışmacı olarak icabet eden Güney Kore'li Sun Menn Lee de daha önce 7 yaşındayken Türkiye'ye geldiğini ve Türkiye'yi çok beğendiğini belirtti. Şarkı dalında yarışacağını bildiren Lee, Türk yemeklerinden döneri çok sevdiğini kaydetti. Lee, "Cam Cama" adlı şarkıyı kendisine özgü bir üslupla yorumladı.
Folklor alanında yarışmak için 6'ncı Türkçe Olimpiyatları'nın yapıldığı Asya Termal Otel'e gelen Moğolistan'lı Erdene Chulunkhu, da Türkiye ile tarihi bağlarının önemine işaret etti. Dostluk ve barışın iki ülke arasında değeri bulunduğuna temas eden Chulunkhu, olimpiyatların dostluk ikliminde geçtiğini, geçeceğini ifade etti. Chulunkhu daha sonra Moğolistan'lı arkadaşı Telmen Khuralbath'la folklor gösterisinden bir kesit sundu.
Mallavi'den Olimpiyatlara katılan Nelson Nirenda, sözleri Yunus Emre'ye ait olan "Gel gör beni beni"yi seslendirdi. Nirenda, kendisini dinleyen arkadaşları ve öğretmenlerden büyük ilgi gördü. Kendisi gibi Mallavi'den gelen arkadaşı Ahmet Milazi ise, okuduğu şiirle çevredekileri duygulandırdı. Olimpiyatlara katılan arkadaşlarını izlemeye gelen Bozkov ise yarışmaları olumlu bulduğunu, yeni arkadaşlarla tanışma imkanı bulduklarını ve bulacaklarına inandığını ifade etti.
Diğer taraftan olimpiyata iştirak eden öğrencilerin dans gösterilerine hazırlık yaptıkları, vatandaşları ve öğretmenlerinin yanı sıra diğer memleketlerden arkadaşlarıyla olsun sohbet ettikleri görüldü.
"110 Ülke Sevgi Diliyle Buluşuyor, Yarışıyor" sloganı altında düzenlenen; şarkı, şiir okuma, koro, folklör, konuşma, dil bilgisi ve ana dilde yazma gibi kategorilerde yapılacak yarışmalar yarın grup finalleriyle başlayacak.
Share

0 Comments:

Yorum Gönder